Apa Nama Ibu Negara Singapura?

Salam semua, satu persoalan yang paling menarik untuk ditanya pembaca blog saya semua. Sudah 40 tahun lebih saya hidup di dunia ini, bila ditanya soalan tersebut oleh seorang rakan menjadikan saya terkedu sekejap. Adehh %&@$ ? Kenapa boleh lupa ni? Lupa atau memang tak pernah tahu? Atau memang tak mahu ambil tahu?


Tanpa membuat carian di Google atau mana-mana sumber, secara ikhlas saya rasa ramai yang tidak tahu kan ? Tersenyum sendiri saya bila anak saya yang di tingkatan 5 dan tahun ini bakal menduduki peperiksaan SPM pun tidak tahu..he he. Macam mana nih?

Setelah saya Google dalam internet di laman web Wiki berkenaan negara Singapura, pun tidak dinyatakan ibu negara Singapura. Memang sesuatu yang agak unik saya rasa mengapa ketiadaan nama ibu negara Singapura di mana-mana sumber yang saya cari di internet.

Jalan terakhir, saya membuat satu panggilan telefon pada seorang rakan di Singapura, maka akhirnya saya mendapat jawapan dan penerangan dari beliau. Menjadikan saya tersenyum sendirian sekali lagi kerana akhirnya saya mendapat jawapan yang saya ingini.

Untuk mengetahui jawapan apa nama 'IBU NEGARA SINGAPURA', saya menjemput pembaca blog saya yang tahu, secara ikhlas memberi jawapan anda dan bolehlah tinggalkan jawapan anda di kotak komen saya. Pasti ianya akan menjadi panduan pada ramai orang nanti. Terima kasih :)



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Sabtu, Mei 26, 2012

26 Komen:

  1. Assalam, apa yg sy tau, ibu negara Singapura namanya 'singappura' gak... Yg kedudukannya kat ujung selatan pulau tu... Wallahu a'lam

    BalasPadam
  2. haa...baru terpikir apa nama ibunegara singapura...tak pernah dengar lagi...ada ker?

    BalasPadam
  3. Betul lah bro..tak pernah tahu huhuuhu...

    BalasPadam
  4. Saya angkat tangan. Saya tak tahu.... Adoiyai 28tahun hidup dan tak pernah tahu.

    BalasPadam
  5. Tanpa Nama26 Mei, 2012

    ibu negeri singapura adalah singpork,kalau nak tahu lebih lanjut tanya lee tuan kayu.

    BalasPadam
  6. Errr, xtau la... *gugup muka, malu*

    BalasPadam
  7. singapura juga rasanya..ntahla

    BalasPadam
  8. saya pun tak tau, yang saya tau lee kuan you shj. betul ke tidak eja tuh. =p

    BalasPadam
  9. Singapura jugak kot nama dia...tak pernah terlintas pulak sebelum ni

    BalasPadam
  10. salam
    singapura bukan sebuah negara
    hanya bandar yang keluar dari malaysia

    BalasPadam
  11. Salam rodong, lama dah tak jengguk sini...

    Apa ye namanya...? koipun x tahu..

    BalasPadam
  12. bandaraya singapore, lain ke dr yg kita belajar kat sekolah?

    BalasPadam
  13. diorang ada ke ibu negara??

    BalasPadam
  14. tak de ibu negeri
    singapura tulah juga negera dan ibu negara :)

    BalasPadam
  15. Aduhai tidak pernah sedar Singapura tidak mempunyai ibu negeri.

    BalasPadam
  16. Salam Zul, apa yang pernah saya baca berkaitan dgn Ibu negeri sesuatu negara itu ada juga negara2 tertentu terus menggunakan nama negara tersebut sebagai nama ibu negerinya dan Singapura tidak terkecuali.

    BalasPadam
  17. Tanpa Nama27 Mei, 2012

    too small to have a capital, no need for one.

    BalasPadam
  18. Assalam..
    Selama saya belajar Sejarah, tak pernah pula dengar adanya ibu negara Singapura. Tapi ada juga belajar tentang TEMASIK.

    BalasPadam
  19. Apa nak di pikir nama ibu negara Singapura tu. Yg ni pun penting gak. Apa nama ibu negeri Melaka?

    BalasPadam
  20. Tanpa Nama29 Mei, 2012

    bandar melaka lah.....

    BalasPadam
  21. Tanpa Nama30 Mei, 2012

    Jawapannya Singapura la...

    BalasPadam
  22. Tanpa Nama01 Jun, 2012

    jawapannya singabetul

    BalasPadam
  23. apa pula ibu negeri singapore mau buat kerja rumah ni...

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA