لو كان بيننا الحبيب | Law Kana Bainana Al-Habeeb



Lirik dalam Bahasa Arab dan Melayu

Kalau Kekasih (Nabi) di kalangan kita : لو كان بيننا الحبيب
Akan datang kepada kita yang jauh dan yang dekat : لدينا القاصى والقريب
Dari Taibah sebelum Magrib : من طيبة قبل المغيب
Berkehendakkan dekat dengan Kekasih : طالبا قرب الحبيب

Dengan dekat dengannya hati menjadi tenang : بقربه نفس تطيب
Dan berdoalah kepada Allah, akan dijawabNya : فتدع الله يجيب
Cahayanya mekar takkan padam : انوار طاح لا تغيب
Sampaikanlah pertemuan kami wahai yang Maha Menjawab : بلغنا لقاه يا مجيب

Untukmu kuserahkan diri aku wahai Kekasih : فدتك روحي يا حبيب
Muhammad yang memuliakan orang asing : محمد مكرم الغريب
Dengan dekat denganmu hati menjadi tenang : بقربك الروح تطيب
Wahai rahmat sekelian alam : يا رحمة للعالمين

English Subtitle / Translation

If the beloved (saw) were among us
Those from far & near will come to him (saw)
Hoping to see the sun of goodness before it sets
Desiring to be near to Him (saw)

In this company the soul feels great
On that moment If it prays to Allah, Allah will surely answer
The light of Taha (saw) will not cease to exist
Oh Ya Allah who answers prayer, please fulfill our hope to meet him (saw)

I am willing to sacrifice my life for you
Oh beloved (saw) Muhammad saw honor of strangers
In your company the soul feels great
Oh mercy to all the worlds (saw)



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Ahad, Ogos 07, 2011

41 Komen:

  1. Salam Zul, mmg asyik juga dengor lagu nie.. penuh kebaikan dan sanjunga gamoknya walaupun tak paham :)

    BalasPadam
  2. menusuk kalbu
    tq berkongsi :)

    BalasPadam
  3. Assalam...
    tengah layan lagu...
    best!

    BalasPadam
  4. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum,
    Simply a beautiful song. I never missed the show every morning during ramadhan just before subuh.

    They can shed tears just the mention of Muhammad Rasullullah. Can we?

    Thank you for sharing the lyrics with us.

    Ramadhan kareem.

    BalasPadam
  6. ni subtitle dlm bahasa English


    If the beloved (saw) were among us

    Those from far & near will come to him (saw)

    Hoping to see the sun of goodness before it sets

    Desiring to be near to Him (saw)

    In this company the soul feels great

    On that moment If it prays to Allah, Allah will surely answer

    The light of Taha (saw) will not cease to exist

    Oh Ya Allah who answers prayer, please fulfill our hope to meet him (saw)

    I am willing to sacrifice my life for you

    Oh beloved (saw) Muhammad saw honor of strangers

    In your company the soul feels great

    Oh mercy to all the worlds (saw)

    BalasPadam
  7. Tanpa Nama18 Ogos, 2011

    suka sangat dengan rancangan ni ...tengok kat TV Alhijrah selalunya lepas sahur..baru terasa sayang dan rindu pada rasulullah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama21 April, 2012

      Btol la slalu time sahur perasaan aku jadi sebak dgr benda2 ni .. Tah kenapa la time sahur memang best sgt

      Padam
  8. Tanpa Nama19 Ogos, 2011

    tu pasal mat saleh dok ribut di amerika dan europe dgn islamofobia tpi di m'sia mashaallah kristianofobia terutama melayu soalan apa patut kita buat jabatan agama patut tengok la ka na wanainana byk lagi melayu yang miskin/ melarat sebab ekonomi capitalis jgn jadi ulama' dunia anak bangsa jadi gadaian quran bahasa arab hadith sirah inggeris mandarin tamil patut jadi syylibus pelajaran thn 1 sampai 6 barulah ada islamisasi dan integrasi tilik lah hadis nabi belajar sampai cina

    BalasPadam
  9. @Yaqhzan

    terima kasih terjemahan itu
    amat di hargai..jazakallah khair

    BalasPadam
  10. sangat menusuk kalbu..... rasa seperti teringin sangat untuk ketemu ya rasulluah

    BalasPadam
  11. lagu penuh kat sini http://soundcloud.com/wan-segamat/abdul-rahman-muhammad-law

    BalasPadam
  12. kalaulah Al-habib (Nabi Muhamad) ada diantara kita..
    maka akan hampir kepadanya yg jauh & yg dekat
    drpada ‘Toybah’ sebelum ia lenyap..
    mengharapkan dekat denganya (al-Habib)

    hampir denganya jiwa rasa tenang
    jika kau berdoa pasti diperkenankan-NYA..
    cahaya Taha ( Nabi Muhamad ) tidak pernah lenyap
    pertemukanlah kami denganya Ya Mujib

    kan ku gadaikan nyawaku wahai Habib (Nabi Muhamad) yg memuliakan gharib (org yg jauh/ tidak dikenali)
    berhampiran dengan mu jiwa rasa tenang
    wahai Rahmat sekalian alam

    Ya Habibi Ya Muhammad
    (wahai kekasihku Muhammad)
    Ya Tobibi Ya Mumajjad
    (wahai penawarku yg dimuliakan)
    Anta zul-Fadhlil—muayyad
    (kau yang memiliki segala kelebihan)
    Jalla man solla ‘alaik
    (kemuliaan bagi mereka yg berselawat ke atas mu)

    BalasPadam
  13. Tanpa Nama25 Ogos, 2011

    Lirik lagu yang paling indah saye pernah dengar.Lirik lagu yang paling indah saye pernah dengar.

    BalasPadam
  14. saya cari lagu tu tapi lagunya tak habis .cari yg penuh punya x jumpa mcam mana

    BalasPadam
  15. siapa ada lirik penuh??boleh tolong tulis kt sini

    BalasPadam
  16. terima kasih saudara...saya sangat suka lagu ni...liriknya indah sekali.

    BalasPadam
  17. lagu ni versi penuh ada di youtube tapi law kanaa bainana..

    BalasPadam
  18. tanpa di sedari airmata mengalir..begitu syahdu sekali..semakin rindu untuk melawat makam Nabi Junjungan Nabi Muhamad S.A.W.

    BalasPadam
  19. sungoh indah ,syahdu ,lirik dan lagu yg selama ini saya cari benar-benar melahirkan keinsafan dalam diri sehinggakan saya merasakan saya berada ditanah suci berdiri berhadapan makam saw dan selama ini lagu inilah ringtone handphne saya dan kerana lagu inilah saya semakin rindu kepada saw untuk kesana (Baitullah)syukrun kepada pemilik blog ini.....................

    BalasPadam
  20. Lirik dalam Bahasa Arab dan Melayu

    Kalau Kekasih (Nabi) di kalangan kita : لو كان بيننا الحبيب
    Akan datang kepada kita yang jauh dan yang dekat : لدينا القاصى والقريب
    Dari Taibah sebelum Magrib : من طيبة قبل المغيب
    Berkehendakkan dekat dengan Kekasih : طالبا قرب الحبيب

    Dengan dekat dengannya hati menjadi tenang : بقربه نفس تطيب
    Dan berdoalah kepada Allah, akan dijawabNya : فتدع الله يجيب
    Cahayanya mekar takkan padam : انوار طاح لا تغيب
    Sampaikanlah pertemuan kami wahai yang Maha Menjawab : بلغنا لقاه يا مجيب

    Untukmu kuserahkan diri aku wahai Kekasih : فدتك روحي يا حبيب
    Muhammad yang memuliakan orang asing : محمد مكرم الغريب
    Dengan dekat denganmu hati menjadi tenang : بقربك الروح تطيب
    Wahai rahmat sekelian alam : يا رحمة للعالمين

    Englsih Subtitle / Translation

    If the beloved (saw) were among us
    Those from far & near will come to him (saw)
    Hoping to see the sun of goodness before it sets
    Desiring to be near to Him (saw)

    In this company the soul feels great
    On that moment If it prays to Allah, Allah will surely answer
    The light of Taha (saw) will not cease to exist
    Oh Ya Allah who answers prayer, please fulfill our hope to meet him (saw)

    I am willing to sacrifice my life for you
    Oh beloved (saw) Muhammad saw honor of strangers
    In your company the soul feels great
    Oh mercy to all the worlds (saw)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih saudara
      saya gunakan semua yang
      anda berikan di atas
      amat membantu :)

      Padam
    2. Tanpa Nama05 Julai, 2012

      ada tertinggal ni ...
      perenggan atau rangkap ketiga ketiga

      Padam
  21. salam sahabat semua. ada tak wording utk part intro lagu ni...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya rasa lyric intro ada dalam video zulkbo diatas...tapi dalam rumi font..boleh baca...

      Padam
  22. Sngt menyentuh sanubari.Dari hati turun ke hati. Ada roh.I give 7 star.

    BalasPadam
  23. Salam semua...terima kasih singgah dan komen
    di blog ini..saya baru sahaja mengupload lagu
    ini dalam bentuk penuh (full version)

    BalasPadam
    Balasan
    1. jazakallah, usaha murni dimanfaatkan oleh ramai pencinta Rasulullah, syukran lak ya akhi..

      Padam
  24. mcm mana nk download lgu nie...abh sy suka teramat sgt smpai xdpt tdo menunggu lgu ni keudara... n mencari lirik... akhirnya jmpa kat zulkbo...

    BalasPadam
  25. @The
    Jika anda pengguna Mozilla, boleh guna downloadhelper dan terus muat turun dalam format flv video

    BalasPadam
  26. assalamualaikum.. maaf jika tersalah.. saya rasa ada pembetulan skit dgn lirik 2.
    bukan(fi qurbeehi anafsu tateeb)
    pembetulan adalah bi qurbihilnafsu tateeb
    maaflah, saya takut akan berubah maksud jika kita salah baca, sy x pandai bahasa arab, harap saudara dgr betul2 dan buat research kepada yg lain. assalamualaikum.

    BalasPadam
    Balasan
    1. W_salam wbt..
      terima kasih teguran anda
      saya telah tukar setelah
      mendapat nasihat dari yang
      pakar bahasa :)

      Padam
  27. Sedih and terharu sekali :')

    BalasPadam
  28. siti kadariah binti shafiee21 Mac, 2012

    Terharu dan sedih sekali rasanya.... Sampai saya memikirkan jika benar2 Rasulullah saw benar2 berada bersama kita di masa ini, apakah yang saya nak beri tahu baginda kerana yang diajar baginda masih banyak lagi yang tidak mampu dilakukan....Ya Allah bimbing lah kami ke jalan yang Engkau redhai, bantulah kami supaya dapat mencintai Rasul junjungan kami lebih dari mencintai yang lain wahai Allah Yang Maha Pengaseh lagi Maha Mengasehani.

    BalasPadam
  29. KALAU BUKAN KERANA EGO LELAKI..MUNGKIN DAH MENANGIS MENDENGARNYA...

    BalasPadam
  30. KALAU BUKAN KERANA EGO LELAKI..MUNGKIN DAH MENANGIS MENDENGARNYA...

    BalasPadam
  31. Tanpa Nama27 Mac, 2012

    Assalamualaikum sdr Zulkbo, siapakah nama penyanyi Law Kaana Bainana? terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. W_salam..
      setahu saya nama penyanyinya
      Abdul Rahman Muhammad

      Padam
  32. Assalammualaikum..saya sgt suka mndgar lgu ni...di sini sy nak kgsi intro dan pnutup lirik lgu yang smpt sy salin dlm lgu ..jika ade ksilapan ,tlong btulkan..

    ( Intro )
    Ya Rabbil Qad Ghafilna wa kulluna Tamaun
    Fi Afwin wa fi karamin
    Wa fi A'taqin
    Wa Jannatin Ma'a Sayidil Bashar

    Nad'uk..
    Nad'uka Rabbi Minal A'maqi

    ( penutup )

    Hudakal kaunu Rahib
    Rahmatal Hadil Qarib
    Hadithukal Nahrul-A'zib
    Jiwarukal Ghusnu-Ratib

    Ya Habibi Ya Muhammad
    Ya Tobibi Ya Mumajjad
    Anta Zul-Fadhlil Muayyad
    Jalla man Solla A'laik

    ( ulang 3 x )

    sm2 kt berdoa semoga kita semua mendapat syafaat baginda ..amin.

    BalasPadam
  33. Tanpa Nama21 Julai, 2012

    syahdunya lagu n lirik lagu ni.rasa cinta n kasih sangat pd Rasullullah.Bagaimana kt blh merindui seseorang yg kt tdk pernah jumpa.Subhanallah...

    BalasPadam
  34. Ya... memang syahdu & menitiskan airmata.. serta mendalam maksudnya... moga-moga kita akan mendapat syafaat darinya di Akhirat kelak...

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog