Jadual Tangga Gaji SBPA DG41 DG44 DG48 BG52 DG54



Di bawah SBPA hanya satu jenis Pergerakan Gaji Tahunan diberikan iaitu Pergerakan Gaji Biasa. Pegawai yang tidak mencapai prestasi yang ditetapkan tidak layak menerima pergerakan gaji. Pergerakan Gaji Tahunan bagi tahun 2012 hendaklah diberi mengikut TPG yang telah ditetapkan seperti di perenggan 37, 38 dan 39.

Mulai pelaksanaan SBPA, tiada lagi Jadual Gaji KUP diwujudkan untuk kes-kes kenaikan pangkat, pertukaran pelantikan, pertukaran sementara, peminjaman, pertukaran tetap dan Peningkatan Secara Lantikan (PSL). Bagi kes-kes tersebut, penetapan/ tawaran gaji adalah tertakluk kepada gaji maksimum JGS di gred yang ditawarkan.

Berlaku perubahan pada DG gred sebelum ini yang perlu di ambil perhatian oleh semua:

 1) DG41

    Ditukar kepada 1-1
    Gaji Permulaan Rm 1925 & Gaji Maksimum Rm 6220
    Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 225
    Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-1 Ke Dg 1-2 ialah 8 Tahun

2)  DG 44

    Ditukar kepada 1-2
    Gaji Permulaan Rm 2985 & Gaji Maksimum Rm 7235
    Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 250
    Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-2 Ke Dg 1-4 ialah 8 Tahun

3)  DG 48

    Ditukar kepada 1-4
    Gaji Permulaan Rm 4390 & Gaji Maksimum Rm 8710
    Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 270
    Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-4 Ke Dg 1-5 ialah 6 Tahun

4)  DG 52

    Ditukar kepada 1-5
    Gaji Permulaan Rm 5260 & Gaji Maksimum Rm 9610
    Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 290
    Kenaikan Pangkat Daripada Dg 1-4 Ke Dg 1-5 ialah 3 Tahun

5)  DG54

    Ditukar kepada 1-6
    Gaji Permulaan Rm 7250 & Gaji Maksimum Rm 11,505
    Kenaikan Gaji Tahunan ialah Rm 320

NOTA : Untuk keterangan lebih lanjut anda bolehlah ke LINK ini dan dapatkan salinan anda sendiri melalui laman web agensi anda.

Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Sabtu, Disember 17, 2011

25 Komen:

  1. Ahamdulillah...jom pakat-pakat kemas kini potongan zakat. :D

    BalasPadam
  2. Naik pangkat naik gaji ..

    BalasPadam
  3. @@xiiinam

    Setuju sangat saya dengan saranan cikgu tu..moga di berkati Allah zakat kita nanti :)

    BalasPadam
  4. @relevan

    He he..bolehlah belanja koi ngetea?

    BalasPadam
  5. salam
    syukur pada tuhan
    murah rezeki dan sejahtera selamanya
    insya-allah

    BalasPadam
  6. @tehr

    Alhamdulillah..murah rezeki tu
    saya tumpang gembira..hanya pekerja
    swasta je nih :)

    BalasPadam
  7. Kenaikan gaji DG41 ialah RM225 bukan RM230

    BalasPadam
  8. @Aida Ali

    Terima kasih Kak pembetulan tu :)

    BalasPadam
  9. Terima kasih atas info ini...

    BalasPadam
  10. ada x jadual tangga gaji lama ssm dg41 sebab nak kira tunggakan yg belum dapat semasa kenaikkan ke sbpa(1/9/2011 nad dapat DG44 SSM tp gaji belum dapat masih dg41 tetiba 1/1/2012 tukar ke sbpa D1-1) so nak kira arrees laa

    BalasPadam
  11. dah kira dpt kenaikkan RM3 ha ha ha

    BalasPadam
  12. Tanpa Nama30 Mac, 2012

    Dg44 naik 3inggit bukan 13% spt yg pm maklum tempohari..

    BalasPadam
  13. Tanpa Nama03 April, 2012

    jangan pulak fikir naik gaji jer sdgkn produktiviti msh ditakatlama lagi... biarlh kenaikan itu seimbang... baru pmbayar cukai seronok melihat perkembangn positif kakitangan awam!!!

    BalasPadam
  14. Tanpa Nama03 April, 2012

    ok la naik gaji.jgn dok merungut je.kje kne ikhlas..da naik gaji prestasi kje pn kne naik jg.jgn di takuk lame jg..dan jgn lupa byr cukai..itu yg pntg.

    BalasPadam
  15. Tanpa Nama04 April, 2012

    Naik gaji naik harga barang

    BalasPadam
  16. Tanpa Nama04 April, 2012

    no SBPA

    BalasPadam
  17. Tanpa Nama04 April, 2012

    alhamdulillah.........

    BalasPadam
  18. Tanpa Nama04 April, 2012

    bersyukurlah wahai semua kakitangan awam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. syukur Alhamdulillah

      Padam
    2. Tanpa Nama05 April, 2012

      bagaimana pula dengan nasib penjawat awam yang masih menjawat KUP?hilang begitu saje?bagaimana dgn gaji?

      Padam
    3. Tanpa Nama21 Mac, 2013

      naik gaji banyaklah hutang..

      Padam
  19. Kepada calon-calon yang menduduki peperiksaan juruaudit w41: Hasil dari observation team tipsptd: -TIADANYA soalan berkaitan SEJARAH dalam Seksyen A yang mana merupakan komponen WAJIB untuk tahun 2008-2010 dan sebahagian 2011 ... - ADANYA soalan khusus berkaitan jawatan dan isu semasa khusus berkaitan jawatan Kastam dan Antidadah jika anda dipanggil ke exam JURUAUDIT 14 April ni, disarankan untuk dapatkan rujukan ini http://www.tipsptd.com/hop.php?ref=tipsptd5279

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog