Teknik SEO : Jangan Sesekali Guna Simbol Underscores Pada URLs




Salam semua, hari ini saya ingin berkongsi tentang penggunaan simbol tertentu di dalam URLs tajuk entri di blog anda yang boleh mempengaruhi carian enjin Google. Panduan ini, sudah tentu boleh membantu anda untuk mengoptimumkan carian-carian Google ke blog anda.

Anda boleh gunakan sekerap mungkin :  -  :  !  ?
Anda boleh gunakan sekali sekala          :  .  & %  # |
Jangan sesekali anda gunakannya          : 

Anda tahu mengapa? "Underscores" kebiasaannya digunakan oleh komputer programmer sewaktu menulis "algorithms". Jadi URLs yang menggunakan underscores  akan menjadikan robot carian (search robots) tersalah tafsir URLs anda itu. Mari ikuti penerangan seterusnya dari jurutera Google, Matt Cutts ini:




NOTA : Semoga menjadi panduan untuk anda menulis tajuk entri selepas ini, kalau ada kesilapan terjemahan Bahasa Malaysia saya, sila gunakan Bahasa Inggeris oleh Matt Cutts  itu sebagai kata pemutus. Selamat mencuba :)



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Isnin, Disember 12, 2011

43 Komen:

  1. baru tawu..terima kasih :)
    sebab biasa dok guna & ? ni je
    kalau underscore, contoh untuk entri apa pulak?
    coding~~

    BalasPadam
  2. Salam Zul, terima kasih diatas perkongsian perkara yang bermanfaat diatas.

    BalasPadam
  3. @syahrilhafiz

    Tak ramai orang yang guna underscores..tapi kalau ada atau pernaah guna..lain kali baik dielakkan..

    hanya gunakan simbol yang saya sertakan di atas..selebihnya baik cuba elakkan :)

    BalasPadam
  4. @akuanakpahang

    W_salam Yassin..
    sharing is caring..

    memang niat koi berblog
    selama ini..ada ilmu..koi
    suka kongsi :)

    BalasPadam
  5. salam..

    pkbar bro zul, sihat ker?

    tanda _ - takat ni tak guna lagi hee...bagus info dri bro kita ni heeee

    BalasPadam
  6. dah thu pasni kena alert klu tak habos sush robot google nak kesan entri kita eeee..

    BalasPadam
  7. thanks bagi tips...
    jarang pun guna "Underscores" ni.

    BalasPadam
  8. tq for sharing..bagus info ni..baru tau.

    BalasPadam
  9. @suri
    W_salam..
    alhamdulilllah..sihat..harapan
    anda jua begitu..jangan la sedih-sedih..

    sekadar berkongsi apa yang saya tahu..harapan berguna buat di kongsi semua rakan blogger

    BalasPadam
  10. @blog-tips-kurus

    Sama-sama..memang kena pasti
    dan amalkan teknik mudah je nih

    BalasPadam
  11. @nyanyisunyi


    Jarang tu bermaksud pernah guna..
    jadi lepas ni baik jangan la ye..?
    :)

    BalasPadam
  12. @whitecappuccino

    He he..no problem..
    saya uka kalau ada yang
    dapat sesuatu di sini :)

    BalasPadam
  13. @cikgu isza

    Terima kasih juga kerana
    singgah sini Cikgu..

    BalasPadam
  14. thanks...info yang amat berguna

    BalasPadam
  15. trime kasih abg zul atas ilmu yg sgt bermanfaat ini :-)

    BalasPadam
  16. @jedi

    Moga membawa menafaat buat
    semua rakan bloggers

    BalasPadam
  17. @sahromnasrudin

    Dengan senang hati
    saya kongsikan..he he

    BalasPadam
  18. terima kasih. nasib baik saya tak buat begitu !

    BalasPadam
  19. @al-lavendari

    Ermm..nasib baik..he he
    apa pun tak ramai yang buat
    begitu walau tak perasan sebelum
    ini kan..?

    BalasPadam
  20. salam
    rasanya tak pernah guna underscore ni

    BalasPadam
  21. Assalam..
    Baru tau tapi rasanya tak pernah guna kot..guna untuk email je....

    BalasPadam
  22. @tehr

    W_salam..
    kebanyakkan mungkin tak
    tahu pun simbol tu agaknya..
    he he..

    BalasPadam
  23. @iza

    W_salam..
    sekarang ddah tahu kan
    maka pandai-pandailah
    nak buat apa lepas nih

    BalasPadam
  24. laa baru tahu , terima kasih .. tapi jarang tergerak hati nak guna undescore di tajuk posting

    BalasPadam
  25. @puanbee

    Ermm..lepas nih boleh lah
    praktikkan Puan ye..huhu

    BalasPadam
  26. oo...gitu rupanya...thanks untuk info ni bro!
    Good one!

    BalasPadam
  27. Setakat underscore ini hanya digunakan untuk melabel gambar sahaja.

    Lain sahaja muka Matt Cutts mungkin video lama.

    BalasPadam
  28. @akubiomed

    Pada gambar di gunakan underscores memang kebiasaan saya juga :)

    Video tersebut kalau ikut catatan pada You Tube di upload 5-August-2011

    BalasPadam
  29. @siti murni

    Sekadar berkongsi..rasa gembira andai ada yang mendapat menafaat darinya :)

    BalasPadam
  30. Salam

    Info yang menarik bro

    Bisanya underscore di gunakan untuk coding.

    BalasPadam
  31. salam, bagus info ni...tq

    BalasPadam
  32. nice sharing..
    adalah penting tajuk utk seo noh.. :)

    BalasPadam
  33. good info ni bro...

    blm pernah guna underscore lagi...seb baik

    BalasPadam
  34. @Nescafe ais

    W_salam..
    terima kasih tambahan info itu..

    BalasPadam
  35. saya selalu guna undercross tu untuk tajuk entri..adoi..salah tafsir..huhu

    BalasPadam
  36. owh...
    tapi blogspot boleh guna untuk permanalink ke?

    BalasPadam
  37. tak penah guna untuk url. untuk email adalah kot

    BalasPadam
  38. terima kasih infonya, saya dari Indonesia

    BalasPadam
  39. info menarik,... terima kasih

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA