Senarai Blog Yang Bakal Di Godam (Haked) : Langkah Anda?




Salam semua, ada sumber kuat mengatakan bahawa penggodam telah memberi signal  beberapa laman web dan blog yang tersenarai di Geng Blogger akan turut di godam oleh mereka. Hairan jua, apa sebab utama dan keharusan yang menyebabkan mereka ini ingin menggodam blog yang kebanyakkannya adalah blog kecilan yang mencari makan pun kecilan sahaja.

Blog saya juga turut tersenarai...(zulkbo.blogspot.com) ermmm, terkedu sekejap. Tak pe lah malas nak fikir banyak, kalau itulah yang di takdirkan dan blog ini akan di godam dan berkemungkinan siapa yang nak baik pulih. Saya bukannya pakar IT dan pasti akan berkuburlah blog zulkbo.com  nanti.

Ada blogger yang mencadangkan agar kita back up setiap entri kita agar bila di baik pulih selepas di godam (langkah berjaga-jaga) anda boleh mendapatkan semua entri-entri anda. Anda boleh layari Blog Bro Ariff dan Blog Cikgu Dahlia , disana ada di ajar cara-caranya.

 




Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Ahad, Jun 19, 2011

21 Komen:

  1. yup..they are dangerous!!!

    BalasPadam
  2. sumber ni pakai agak-agak aje, sebenarnya list tu untuk dikunjungi oleh ahli gengblogger yang suka sangat kunjung blog popular, abis lari fakta dalam ghairah sangat nak carik trafik. bulih tengok gambar screen shot gengblogger kena hack untuk kepastian,sebagai blogger tanggungjawab bagi berita yang sahih...apa klas hacker nak cabul blog yang cikai-cikai....

    BalasPadam
  3. Tanpa Nama19 Jun, 2011

    u gonna be next..

    BalasPadam
  4. saya pun buta huruf tentang ICT ini. kalau kena godam, maka akan berkuburlah blog saya. kalau ada semangat lagi, mungkin akan buat blog baru. kalau tidak, jadi pembaca sahajalah.

    BalasPadam
  5. Salam zul, susah kalau macam nie :( kalau blog saya tersenarai alamat berkubur samalah :( nasib tidak ada dalam senarai tu.

    BalasPadam
  6. Alhamdulillah..dah check td tk tersenarai..tp ramai juga yg sy kenal tersenarai...

    BalasPadam
  7. seram nye anonymous said kat atas tu

    : u gonna be next !

    T_______T

    BalasPadam
  8. Dah wat back-up..mane la tau btl2 kena hacked kan...gengblogger dah kena..risau gak..

    BalasPadam
  9. Sallam,
    tak perlu risau sangat,
    kita berblog pun untuk suka2 saja,
    kalau kena godam juga, kita setting up aja blog baru,kalau risau sangat nanti bertambah gembiralah si penggodam tu.

    BalasPadam
  10. ape le faedohnye wat keje gitu...

    BalasPadam
  11. Halamak...blog aku pn dlm senarai GB...kene check jugak arrr...thanks bro Zulkbo

    Traffik naik dgn Apesal.com

    BalasPadam
  12. blog suri hari selasa dah kena serangan melawer huu...

    merjauk ni..rajuk...

    mintak maf kat bri sb lama dah jln2 cini huuu..

    BalasPadam
  13. blog saya ada ke tak dlm senarai tu huhu??

    BalasPadam
  14. Mungkin dorang nak kita keluar dari gengblogger kot? sebab hacker yang serang gengblogger dah 3 kali attack mereka. Bukan dari kalangan kumpulan hacker anonymous tu rasanya.

    BalasPadam
  15. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  16. Assalam..
    laptop saya mmg tak leh nak buka geng blogger, awal2 lg internet security dah block...

    BalasPadam
  17. Tanpa Nama22 Jun, 2011

    Salam, anda tidak perlu risau dengan masalah godam ini. Anda hanya perlu risau jika anda pernah menggunakan email anda untuk mendaftar di website2 yang tidak sepatutnya dan dalam masa yang sama anda menggunakan password yang sama untuk akaun2 anda yang lain. Ini kerana setiap pendaftaran memerlukan email anda. Ini memang mudah untuk hackers meneka password email anda dan mendapatkan maklumat akaun2 lain. Sebab itu disarankan guna alphanumerical password dan juga setiap akaun mempunyai password yang berbeza. Jika anda familiar dengan linux OS setiap perkara yang anda nak buat, anda perlu memasuk password. Ini lebih menjamin. saya bercakap dari pengalamam saya yang hampir 8 tahun dalam linux OS dan para pengodam ini juga menggunakan linux OS.

    BalasPadam
  18. Tanpa Nama22 Jun, 2011

    Jika hackers ini benar2 hebat sangat, dah lame dah dieorg pecahmasuk maxis celcom or digi untuk ganggu sistem. Tapi hackers ni tak mampu buat mcm tu sebab dieorg ni hanyalah phishing bukan hacking. mcm blog n facebook senang nak pecahmasuk.laman web gomen plak sebab ade yang daftar kt web porn dan yg konon2 hackers nie pun dpt info dalaman gak.

    BalasPadam
  19. Tanpa Nama22 Jun, 2011

    Jika hackers ini benar2 hebat sangat, dah lame dah dieorg pecahmasuk maxis celcom or digi untuk ganggu sistem. Tapi hackers ni tak mampu buat mcm tu sebab dieorg ni hanyalah phishing bukan hacking. mcm blog n facebook senang nak pecahmasuk.laman web gomen plak sebab ade yang daftar kt web porn dan yg konon2 hackers nie pun dpt info dalaman gak.

    BalasPadam
  20. apa2 pun pantang pendikar undur di gelangang. Sarang tabuan jangan di jolok.

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA


Carian Blog