Muat Naik Favicon Oleh Blogger


Salam semua, nampak gayanya Blogger berusaha keras untuk memenuhi kepuasan blogger seluruh dunia. Sekarang anda sudah boleh memuatnaik (upload) gambar favicon terus melalui papan pemuka (dashboard) blog anda. Jika sebelum ini anda perlu mengubah suai template mahupun html blog anda untuk tujuan tersebut.



Favicon merupakan kependekan dari “Favorite Icon“, adalah sebuah ikon berupa gambar kecil (biasanya berukuran 16×16 px) yang diasosiasikan dengan logo sebuah web atau blog dan akan muncul pada bahagian browser atau bahagian bookmark. Favicon dimaksudkan untuk memudahkan mengidentifikasi sebuah web atau blog.
1-Log in
2-Design
3-Page Element
4-Favicon (edit)
5-Browse
6-Upload
7-Save


NOTA: Sebelum anda memuatnaik gambar tersebut pastikan anda telah menukar gambar tersebut kepada favicon (.ico) file. Anda boleh layari laman web INI untuk menukarnya. Selamat mencuba.


Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Jumaat, Jun 10, 2011

16 Komen:

  1. eh, gua x perasan plak sebelum ni

    BalasPadam
  2. @JARI YANG TERBARAI

    Baru ada tu je..
    kat sebelah atas
    kiri dashboard
    anda
    :)

    BalasPadam
  3. salam
    saya masih gagal buat favicon ni untuk blog wordpress
    dengan blogspot, senang pulak nampaknya

    BalasPadam
  4. Sonang dan semakin sonang !

    BalasPadam
  5. Salam Zul terima kasih berkongsi.. tak perasan pun hehehe :)

    BalasPadam
  6. Lama jugak dak singgah tempat dema wei... almaklum saja lah dema le ni dah maju sungguh.. jadi dok terkejo dik kawan....
    bagaimana biasa ada nampaknya tips yang menarik. Terima kasih tulis bebenda nie kalu tidak tak perasan kawan wei
    ok lah nanti senang datang lah ziarah

    BalasPadam
  7. pelik. dah check hampir semua blogspot saya, tapi masih belum ada lagi option favicon ni keluar.

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum sdra..

    Moga sdra sihat hendaknya..
    Terima kasih berkongsi info..

    BalasPadam
  9. aku yang tercengang2..mulut ternganga..tak berapa paham..atooiii..

    BalasPadam
  10. en.zul...
    trima kasih for the info...
    serius,,sy xperasan...

    terima kasih ya...

    BalasPadam
  11. eemmm dulu chip guna html dalam blog tu..punya la ssh nk wat..ye la chip ni bukan ade blaja main html pun sebelum ni..kat U dulu pun basic je.. but bila ade dah blogspot wat mcm ni..sng je..hehehe..

    www.blogchips.com

    BalasPadam
  12. @Sabahan Bloggers Club

    ermmm..terima kasih
    dari pemahaman saya
    papan pemuka baru ke
    blogger draf..
    :)

    BalasPadam
  13. @abadi romeo

    Boleh pelan2 faham Bro..
    lama-lama mesti faham
    kegunaannya..
    :)

    BalasPadam
  14. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  15. ah memang ada perasan pun dekat blogspot nih..cuma malas nak letak... hehe

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA


Carian Blog