Kenali Modus Operandi Tektik Penyamun "Snap & Grap"





Sindiket ini selalunya terdiri daripada sekurang-kurangnya 2 orang apabila salah seorang masuk ke dalam bank dan menyamar sebagai pelanggan sambil memerhatikan potensi mangsa.

Sebaik mendapat potensi mangsa, selalunya pelanggan bank yang mengeluarkan sejumlah wang yang besar dari bank mereka akan mengambil gambar(SNAP) tanpa di sedari semua.



Lelaki dalam bank tersebut akan menghantar gambar bakal mangsa tersebut melalui MMS ke telefon  bimbit anggota sindiket lain yang menunggu di luar bank.

Beberapa ahli sindiket bersiap sedia menanti bakal mangsa tersebut keluar dari bank setelah mengenalpasti melalui gambar yang di hantar melalui MMS.



Mula mengekori mangsa ke lokasi yang mereka rasakan sesuai dan akan memberhentikan kereta mangsa secara paksaan dan seterusnya merompak mangsa(GRAP) dengan parang mahupun senjata tajam.



Kredit Gambar: STAR


Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Selasa, Jun 14, 2011

22 Komen:

  1. huh bertambah maju teknologi bertambah maju jugak lah jenayah yek

    BalasPadam
  2. Salam...

    Selama ni koi pelik gak nape org kuar duit byk salu kena samun..

    senang2 jek nak rompak duit hasil titik peluh org kan...ishhh

    BalasPadam
  3. Dorang ni dah ada yang kena tangkap kan?
    Budak-budak lagi ni, mungkin dorang tiru aksi kat Tv.

    BalasPadam
  4. perompak pun ada plan dan strategi masing2.

    BalasPadam
  5. salam Saudara Zulkbo...

    kretif diorg ni memikirkan taktik ni mencuri..diorg ni sepatutnya menggunakan otak yg kreatif tu kepada jln yg btul..tp tidak..

    Bersama la kita menjaga diri kita...

    BalasPadam
  6. Testing..testing...
    tak dpt nak tinggalkan komen..

    BalasPadam
  7. Aik, boleh pulak komen....
    Bijak betul perompak ni..

    BalasPadam
  8. dah macam penyiasat persendirian la pulak sahabat aku ni..

    BalasPadam
  9. erkkkk!! takut plak dgr

    BalasPadam
  10. @abadi romeo

    part time baru aku Zul
    he he..layan!

    BalasPadam
  11. Hello Zulkbo,

    Baru tahu taktik ni, terima kasih kerana share info ni.memang amat berguna sekali.nak share juga ngan kawan2.

    BalasPadam
  12. @donny

    silakan Bro..
    sebar-sebarkanlah
    :)

    BalasPadam
  13. aik .. uncle ni macam tahu tahu .. je

    BalasPadam
  14. bila teknologi telah disalah ertikan..
    - bank perlu tegas...tiada dibenarkan ON alat komunikasi ketika di bank
    - waspada dan pekalah pada persekitaran
    - malang tak berbau....hati2lah

    terima kasih mengajar saya tntang skodeng2 nie..sekrg kena lah peka

    BalasPadam
  15. Ngeri. Hati2 lah time nak kuarkan duit. Malang tak berbau...

    BalasPadam
  16. sekali dia hantar MMS, bersedia je member kat lua nak buat onar kan, abg zul..keji sunguh penjenayah nie huhuhhhh

    BalasPadam
  17. Bila teknologi digunakan untuk tujuan yang salah.

    BalasPadam
  18. wanau'zubillah

    mmg sekarang, rase kurang selamat bila p bank...mesti ada rase takut juga walau pak guard ade kat situ..mana taknya, macam2 strategi penyamun penyangak sekarang ni...

    sama2 kita berdoa moga Allah lindungi kita...ameen

    BalasPadam
  19. orang pandai yang tak kena tempat.. kita harus berhati2 selalu..

    BalasPadam
  20. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  21. Fuh! Teknik & taktik dengan menggunakan teknologi sebagai senjata rompak dengan begitu mudah tanpa disedari oleh sesiapa. Lepas ni kalo terjumpa orang yang kononnya customer bank sedang menunggu (sedang memerhatikan mangsa) kononnya SMS kekasih tapi ada sebaliknya. Berhati-hati dengan tindak-tanduk jenayah masa kini.

    BalasPadam
  22. Kene hati2 lepas ni kalau pergi bank.. Dulu aku memang keje bank in duit every day duit sykt. Mcm taktik aku lakukan.. Waktu bank in aku tukar2, tukar pintu masuk, tukar pintu keluar, jalan pergi dan balik bank lain2 setiap hari.. huhuhuhu

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA