Message From Google For Bloggers






Posted by Brett Wiltshire, Product Operations

(This message only applies to a tiny fraction of users who haven’t logged in to Blogger since 2007. If you’ve logged in to Blogger at least one time since 2007, you won’t be affected and can disregard this message.)

There was a time early on in Blogger’s life where we had our own, custom account system for handling login authentication. Starting in 2006 all new Blogger accounts were created using the official Google accounts system, and then in 2007 we started the process of moving all of our legacy users over to the Google accounts system. Now, four years later, we’re finally at the home stretch of the transition.

For a number of technical and operational reasons, we’ve decided to finally end our support for migrating legacy accounts and blogs after June 25th, 2011. So if you have a Blogger account and haven’t logged in since 2007, you will lose access to the account and associated content permanently unless you update to the Google Account system before June 25th.

Updating to the new account system is easy and should take just a few minutes. We really do value all of the content that has been created on Blogger and we hope that as many people as possible will reclaim their blogs. If you’ve been avoiding this task for a while, we encourage you to head over to the Legacy migration page and update your account.

We’ll be sending a similar notice later this week via email to all of the email addresses associated with the legacy accounts we have in our database. In a few weeks we’ll also make another announcement here on Buzz, with more specific updates on the transition.

If you have any other questions about this process, please let us know by posting your issue in the Login section of our Help Forum. 

NOTA KAKI: Salam semua, dalam bahasa melayunya, pada pengguna Blogspot semua tak perlulah panik seandainya anda sememangnya sudah lama log in menggunakan akaun Gmail anda. Kes ini pun hanya buat para pengguna Blogspot yang mendaftar menggunakan akaun email lain selain Gmail sebelum 2007 dahulu. Selepas itu sepengetahuan saya sesiapa yang hendak menggunakan Blogspot wajib mendaftar menggunakan akaun email Gmail. Jadi bolehlah menarik nafas lega ye..Wassalam.





Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Isnin, April 18, 2011

25 Komen:

  1. akau antara manusia yang bernasib baik kerana menggunakan gmail kerana mendengar nasihat teman-teman tentang kebaikan gmail.Terselamat le nampaknya..

    BalasPadam
  2. huhu..tetiba jek riuh pasal nih..
    me mmg guna gmail..huhu

    BalasPadam
  3. fuhhh slamat, tq info yang bermanfaat

    BalasPadam
  4. owh.. 2007. ingatkan ada effect pada yang baru ni

    BalasPadam
  5. memang menggunakan gmail, dan baru jer blogging tahun 2010. Rasanya takde pe yang perlu Sya risaukan. Thanks for the info.

    BalasPadam
  6. Maknanya sebelum tahun 2007, akaun blogger boleh login guna gmail la yer? Sekarang ni boleh lagi ke login guna selain gmail?

    BalasPadam
  7. @decrewz

    Rasanya boleh kut sebelum itu..
    apakan daya saya hanya mula blogging 2008..jadi tak berpengalaman..
    2008 itupun syarat wajib
    register menggunakan Gmail..

    BalasPadam
  8. assalamualaikum..
    err, saya pon agak terkejut dengan berita yg tgh hot skang nih pasal blogspot.. saya login guna akaun yahoo~ adakah perlu tukar kepada gmail gak??

    BalasPadam
  9. fuhhh...lega bro...legaa...:)

    BalasPadam
  10. @kyo_9
    W_salam wbt..
    ermmm..yang ni rasanya
    confirm kena updated dan
    tukar alamat email ke
    Gmail..tidak lepas bulan
    6 nanti tak boleh dah nak
    log in..

    BalasPadam
  11. owh...chenta baru je guna akaun gmail nih.hikhik

    so far ok la..ngee~

    BalasPadam
  12. Aslmkm.
    Lama juga kita tak saling berinteraksi ya.
    Kak G selalu cuba sedaya upaya berkunjung balas semua yang tinggal komen di laman Kak G. Kekadang berselang hari.
    Itu la ... Nak ziarah yang lain, selalu saja terkekang waktu.
    TQ 4 sharing this info. Kak G OK la kot. :)

    BalasPadam
  13. Assalam..
    Ada gmail tp masih tegar guna yahoo...
    kiranya ada jgk la backup nantinya tu...hehe..

    BalasPadam
  14. kome menang dari dulu dah memang guna pakcik gmail nih hehehe

    BalasPadam
  15. Tukar jer ke gmail yg mana masih guna yahoo untuk log in acc blogspot tu. manalah tahukan, ada kesilapan yg berlaku nanti.

    BalasPadam
  16. masih ada lagi masa.. untuk tukar kemudian reg gmail

    BalasPadam
  17. huhu..mjurlah mcm ni..sy pun mmg aktif akaun gmail je..hehe

    BalasPadam
  18. kalau cemtu tak payah le kita panik2 kan?

    BalasPadam
  19. salam

    saya dah lama pakai gmail...
    dan aktif menggunakannya

    BalasPadam
  20. apa agaknya strategi Google? lebih banyak pengguna GMail? supaya lebih banyak maklumat dalam emel dapat dipantau? Wallahua'lam..

    BalasPadam
  21. hmmmmm panik sebentar sebab guna yahoo mail.... dah tukar ke gmail....huhuhuhu

    BalasPadam
  22. saya hanya ada email yahoo je..nak log in blopgspot guna eml yahooo huuu..

    msti tukar..

    BalasPadam
  23. zul, koi gunakan akaun yahoo. sejak tahun 2009 macamana nak buat yek?

    BalasPadam
  24. salam
    baru 2 hari lepas tolong buat blog untuk pss
    memang guna gmail pun
    cepat dan senang

    BalasPadam
  25. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA