Mengisi Ruang Apartment Dengan Taman Herba (Gambar)



Salam semua, pada mereka yang tinggal di rumah bertingkat contohnya apartment di bandar pasti mengeluh kerana kekurangan ruang mahupun tanah untuk bercucuk tanam. Apa kata kita gunakan kaedah ini yang ternyata amat berkesan untuk menghijaukan ruang balkoni apartment kita dengan tanaman herba contohnya pegaga dan ulaman lainnya.


 
Kelihatannya penyumbang ideas ini menggunakan kayu pelapik katil terpakai sebagai tapak atau pun pasu tanaman tersebut.



 
Kelihatan amat menarik sekali dengan menggunaan ruang yang begitu sedikit tetapi ternyata kemas dan berkos rendah sekali. Sedap pula mata memandangnya.



 
Selain mendapat sumber makanan herba termasuk ulaman anda bukan sahaja telah menambah udara segar untuk masuk ke dalam apartment anda.Selamat mencuba.


Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Selasa, April 19, 2011

28 Komen:

  1. kreatifnya...
    cantik dan boleh dimakan... ;)

    BalasPadam
  2. Bagusnya idea tu. Kreatif dan cantik...

    ckLah pun nak tambah koleksi tanaman herba kat belakang rumah ni. Tapi semuanya terlambak atas tanah. Tak ada seni...

    BalasPadam
  3. cantik ni bro,
    simple dan smart..
    kalau kita ada idea yg kreatif apa2 pun bole buat..:)

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum sdra..

    Cantik, boleh dicuba

    BalasPadam
  5. alhamdulillah..semakin menghijau bumi Allah ini dengan usaha yang dilakukan...mesti umah abg zul pun buat mcm nie kan

    BalasPadam
  6. Semua berdaun betul... bukan plastik tu zul? :)

    BalasPadam
  7. As salam...

    Bagus idea tu..
    Selain dpt bercucuk tanam,boleh kitar
    semula alas katil lama..huhuh

    BalasPadam
  8. boleh buat kilang herba ni..Tongkat ALi jangan lupa tanam...aaaik..kerap tukar katil...slow sikit bro..ganazzzz tu...

    BalasPadam
  9. makan ulam tu best...^_^

    BalasPadam
  10. Menarik..nampak santai.. boleh menyelit di situ..

    BalasPadam
  11. Bro,

    cantiknya !

    boleh guna pallet jugak ni..

    BalasPadam
  12. wahhh..sapa la punya idea ni..bernas, kreatif, inovatif..sedap mata memandang..boleh utilise dengan sebaik mungkin..yg penting hasil tanaman pun dapat dinikmati..:)

    BalasPadam
  13. assalam..

    mmg bgus ni..

    BalasPadam
  14. Tanpa Nama19 April, 2011

    salam zulk..satu cadangan yg baik,selain dapat makan ulam yg tidak dicemari dgn pesticides,ia juga mencantikkan lagi ruangan didepan rumah.

    BalasPadam
  15. kalau ruang sempit sesuai cara ini.

    BalasPadam
  16. Bagus jugak idea ni.. Blh try nih..he3

    BalasPadam
  17. Yupp..idea yg menarik gak ni bro...bole cadangkan kat wife gue tuk buat mcm nih jugak..tengs.

    Demam La Plak..

    BalasPadam
  18. alahai, apartmen yg koi duduk te, balkoni pun xde hehe

    BalasPadam
  19. cantik cara susunan taman nih...

    BalasPadam
  20. salam
    kalau dah ringan tangan
    apa saja menjadi je

    kalau berat tulang pulak
    mungkin cantik dengan hiasan sarang labah2
    hehe

    BalasPadam
  21. Macam mana rupa bhgn belakang papan katil tu? Dulu popular dengan hidroponik. Sekarang ni diaorg dah lupakan. Patut diteruskan. Mudah la kalau nak pakai buat masak mcm daun bawang, saderi, daun kunyit, cili api. Lagipun herba mcm tu bukan nak pakai banyak sangat. Kalau nak beli malu pulak nak beli sikit. Bila beli banyak, selalu dibazirkan

    BalasPadam
  22. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA