No Archive Perlukah? | Tip Blogging







Salam semua,agak basic perkara ini tetapi terus terang saya katakan yang saya masih belum arif mengenainya.Apakah kegunaan setting blog archive ini dalam blog kita?

Perlukah ianya di setkan ke No Archive, daily atau sebagainya? Setakat yang saya perhatikan setiap carian kita di internet akan di paparkan arkib bulanan blog kita di carian enjin.

Berlainan, apabila saya pernah terbaca di sebuah laman forum ada mengatakan  kita perlu setkan kepada No Archive , di mana keberkesanannya setiap entri kita akan mendapat kekuatan individu di setiap enjin carian.

Sudi kiranya sesiapa yang berpengalaman dalam perkara ini untuk kita sama berkongsi di sini, agar siapa yang tidak mengetahui akan mendapat ilmu untuk sesama kita mendapat menafaat darinya.Wassalam.




Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Ahad, Januari 02, 2011

30 Komen:

  1. salam cik zul..
    masa sy guna blogspot dulu, bg sy setting archive ni perlu utk pembaca mencapai arkib2 kita yg terdahulu..x pasti pula kalo samada daily,monthly tu ada main peranan penting..sy pun nak tau jgk kalo ada effect terhadap engine..

    BalasPadam
  2. salam, satu teknik yg menarik boleh terus cuba nihh...tq sifu zul

    BalasPadam
  3. as salam abg zul..sy rasa cik shinju tahu..cube test try tanye dia hehehehe

    BalasPadam
  4. Salam bro zulkbo.Archive memang penting dalam sesebuah blog.Serupa dengan sitemap.Tapi zaer je xbuat lagi.hehe.;p.NIce sharing bro zul.

    BalasPadam
  5. erm tak pasti lah penting atau tak... tapi kalau nak kurangkan link dalam page tuh.. so kena buang la...

    BalasPadam
  6. sy pun x thu lagipun sy xpnh check pun pasal setting ni.. uncle buat apa? no active ke?

    BalasPadam
  7. Bahan arkib kadang2 ada orang suka tengok..kadang2 dibiar macam tu sahaja..

    BalasPadam
  8. saya x tau...tp nak komen jugak..hehehe..salam kenal dan salam ziarah, saya dah follow, kalau sudi follow me back k!!

    BalasPadam
  9. salam zulkbo,

    pada kakyong penting sbb kakyong suka xplore n3 lama kawan blogger.. tp kalo blog tu tak letak, kakyong akan jengah page yg 1st jer la.. susah nak xplore sbb asyik kena klik link older post, & makan masa...

    BalasPadam
  10. Nak tahu gak ap fungsi archive tu yer...

    Happy New Year 2011

    BalasPadam
  11. Salam bro zul..
    selamat tahun baru..:)
    saya tak tahu...& interested nak tahu jugak..
    mmg sekarang set archive pun tp tk sure pulak setting mcm mana...

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum...

    Saya pun tak tahu tentang achieve tu..:)

    BalasPadam
  13. assalamualaikum...
    tak sure la sebab dah lama tinggal blogspot, tapi rasanya perlu kut.. blog sy ada archieve.. hehe

    BalasPadam
  14. Salam...

    Koi x reti lalu weh...
    Pedo'oh jer Sahrom San ter..
    Dia lagi tau..huhuh

    BalasPadam
  15. salam zulkbo..

    Archive ni rasa penting jgk sbb ia memudahkan reader untuk baca post yg lpas2..yg mijie buat by monthly..

    mijie pun selalu gak kalau lawat blog yang belum pernah dtg, mijie tgk kt archive diorang, tengok ada x post yang best2.

    BalasPadam
  16. Salm Zul, rasanya akrib blog itu amat penting dipaparkan cuma terpulang pada kita cara mana mahu kita paparkan arkib itu atau tidak mahu mempaparkan di blog saya saya paprkan cara bulanan.

    BalasPadam
  17. assalamualaikum saudara
    bagi saya arkib tu penting
    sebab ia memudahkan saya sendiri
    untuk membuat rujukan.
    jika punyai amsa lapang yang sangat banyak
    saya suka tengok entry lama2 teman2 blogger

    BalasPadam
  18. Salam.
    entahle.
    tidak dapat ku bantu.

    BalasPadam
  19. Salam Zulkbo

    Kak tak tahu tentang archive ni.

    BalasPadam
  20. Rasanya takde kowt...tapi nak juga tahu..sebab rasanya tak pernah pown baca kat mana2 pasal isu ni

    BalasPadam
  21. salam
    bagi saya lebih baik ada berbanding tiada
    suka juga lihat tajuk2 yang dah lepas dalam sesebah blog

    BalasPadam
  22. salam..

    yg pasal keberkesanan kt search engine tu xtau la plak..tp eqa ske blog yg ada archieve..lg senang nk baca en3 yg lama2..

    BalasPadam
  23. Salam zulkbo
    Kena ada juga dekat blog kerana kebanyakkan ( termasuk wa ) bila suka pada sesebuah blog tu akan membaca n3 lama2 yg dihasilkan owner blog tu. Boleh kata memudahkan visitor untuk menyelongkar khazanah lama :)

    ~ kalau diperhatikan dekat dashboard blogger wa ( click > design > start - post ) ramai yg menyelongkar n3 lama2 wa. Kebanyakkan nya silent reader lah tu.

    BalasPadam
  24. Salam zul..
    Ziarah.. mengutip maklumat... sy pun tidak pasti kegunaan. Syukur dari perbincangan rakan2 diatas dapat juga infonya..

    BalasPadam
  25. Salam zul,

    Kakak ni bukan tahu banyak tentang blog. Saja suka-suka membaca mencari ilmu dan pengetahuan. Sendiri punya pun kosong gitu je....

    BalasPadam
  26. baru 1st time tw sal
    nei zul... ag best klw
    ad info lanjutan..

    BalasPadam
  27. bagus ada arkib sebab pembaca akan tahu pada entri2 yang menarik pada bula2 yg lepas..

    BalasPadam
  28. Elok ada simpanan entri lama-lama kerana ada setengah pengunjung suka baca entri-entri yang terlepas :-)

    BalasPadam
  29. Kawan yang cetek ilmu blogging ini beranggapan penting, blogger cam kawan ni jenis menghargai karya-karya awal seorang blogger, nama pun arkib, sewajarnya ada untuk dijenguk. Nostalgik untuk dibaca sebab antara nukilan2 terawal seorang blogger, boleh tau apa kecenderungan seseorang blogger waktu mula2 menulis blog. Dari segi trafik semua, kawan memang tak tahulah kot ada menyumbang ke tak setting2 arkib, prefer wat monthly, gap tempoh tak panjang, tak pendek sangat.

    BalasPadam
  30. TERIMA KASIH SUDI SINGGAH
    DAN KOMEN DI BLOG SAYA
    DAN JANGAN LUPA DATANG LAGI

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA