Laundry Ball Yang Mesra Alam





Salam semua, kesinambungan dari posting saya sebelum ini berkenaan GO GREEN kedapatan ada rakan blogger yang memberi pandangan tentang penggunaan sabun membasuh yag boleh di anggap sebagai tidak mesra alam.

Saya amat tertarik dengan satu produk yang di jual di pasaraya Isetan yang saya lihat sendiri demontrasi produk GO GREEN sebagai pengganti sabun membasuh pakaian yang di gunakan di dalam mesin basuh.

Di kenali sabagai LAUNDRY BALL, produk ini agak unik kerana di dalam bekas yang menyerupai bola tersebut diisikan dengan sejenis batuan yang bertindak sebagai bahan cucian.Proses cucian ini ternyata lebih bersih dan tidak mengandungi sebarang bahan kimia.


Sedikit info yang saya dapat berkenaan produk ini untuk di kongsi bersama, tentang kebaikannya yang mula mendapat perhatian ramai. Selalunya dijual satu set mengandungi 2 biji LAUNDRY BALL yang boleh digunakan sehingga 1000 kali cucian tanpa sabun pencuci.

Kebanyakan kedai-kedai dobi di serata Malaysia sudah mula menggunakan LAUNDRY BALL bagi menggantikan sabun pencuci biasa kerana LAUNDRY BALL mampu mengurangkan kos perbelanjaan perniagaan. Antara kelebihan-kelebihan laundry ball adalah:

(a) Tiada serbuk pencuci diperlukan.

(b) Mesra alam.

(c) Tidak menyebabkan masalah kulit.

(d) Boleh mengurangkan kedutan pakaian.

(e) Mengandungi agen anti-bakteria.

(f) Mengelakkan oksidasi dan pelunturan warna pakaian.

(g) Menjimatkan wang kerana digunakan sehingga 1000 kali cucian.


Jadi selamat mencuba dan menghijaukan bumi kita.Anda boleh juga mendapat info sepenuhnya dari lama web WIKI ,wassalam.


Entri Berkaitan:





Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Ahad, Januari 16, 2011

59 Komen:

  1. Salam Zyl, ada buih ker bender nie kalau tak berbuih tak kena juga hehehe :)

    BalasPadam
  2. Salam...

    Satu lagi teknologi terkini..heheh..
    Mesti mahal kan..

    BalasPadam
  3. Aok suka main buih ye Sin ..? Hahah!

    BalasPadam
  4. ckLah memang tak pernah guna benda ni. Kolotnya, kan!


    ...sekarang baru tau.
    :D

    BalasPadam
  5. uiks...baru tahu ni, tak pernah jumpa la plak kat tempat saya...macam bagus jer produk ni.

    BalasPadam
  6. brapa reganya ter.. nak kira2 juga. sama kes cam guna petrol atau ngv, ketnya kos pemasangan tinggi bebeno sampai dah bole beli beribu gelen petrol plak

    BalasPadam
  7. Abg Zulkbo, kilang mana hat keluarkn produk ni? Dalam negara kita ka?

    BalasPadam
  8. @CECOMEL


    Rasanya di import dari luar
    Jepun kalau tak silap saya
    hanya pengedar saja di sini

    BalasPadam
  9. @Miecyber

    Koi tak menjualnya..
    ha ha..promote free je nih

    BalasPadam
  10. @cemomoi

    Satu set(2 biji) kalau dah silap
    RM 120,itu rega dulu..ler nih
    entah..kalau banyak sambutan
    rasanya makin murah

    BalasPadam
  11. cam bes je...kena cari nih...tapi x buih x best pulak hehehe

    BalasPadam
  12. wah lepas ni kilang sabun semua tutup la he he

    BalasPadam
  13. wahh teknologi teknologi..agak2 kat temerloh dah ade yg jual tak? hehe ;)

    BalasPadam
  14. @Siti Safiyyah

    Ornag temerloh rupanya..
    murah la makan patin sungai
    ye..?ermmm..dekat je KL nih
    moh la beli di Isetan

    BalasPadam
  15. Hmm macam2..bagus juga kalau ada produk go green ni yer..

    BalasPadam
  16. hari tu ingat nak beli juga siap da belek,tapi tgk pergh mahal terus letak ,ingat bagi bersih je rupanya tk payah pkai sabun, bagus ni bro..:)

    BalasPadam
  17. Memang mesra alam.. tapi susah ubah mindset kita.. Dah terbiasa guna sabun untuk mencuci..

    BalasPadam
  18. salam...
    ingat mainan budak tadi...

    BalasPadam
  19. @nba-Nur

    Tu yang jadi bila kat kampung..lagi tak berbuih bukan basuh baju namanya..alahai teringat basuh baju guna sabun cap kapak..banyak biuh..

    BalasPadam
  20. @LiFe KaMi

    selamat mencuba..
    1000 cucian..rasanya
    berbaloi-baloi

    BalasPadam
  21. @pak long

    A_Salam..
    terima kash singgah sini
    Pak Long..memang nampak macam
    mainan budak kan..?

    BalasPadam
  22. Pernah juga terlihat iklan didalam surat khabar tempatan. Memang betul pengunaan detergent akan memberi kesan jangka panjang kepada alam

    BalasPadam
  23. Salam..

    bertemu kembali...kalo kene ngan hargenyer dan untung menggunakannyer, boleh gak dicuba...

    BalasPadam
  24. @akubiomed
    Nak kena back to nature jugalah jawabnya..kemajuan dan permodenan yang terlalu rancak sebelum ini telah menyebabkan byk kerosakkan alam..baru sekarang ramai pihak mula menyedari bila alam dah sesak nafas..satu hari nanti bagaimanalah agaknya??

    BalasPadam
  25. @Cikgu Jang ..

    Selamat kembali bersiaran
    rodong kita..moga aok sihat
    senalor..tak mahei pun reganya
    sebijik dalam RM 50 tapi boleh pakai 1000 cucian..

    BalasPadam
  26. kalau ade buih banyak best..rekabentuk dia menarik gak.

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    BalasPadam
  27. boleh refill ke bahan cucian dalamnya?.

    BalasPadam
  28. Salam
    first time dengar pasal launndry ball ni..rasanya kalau rm50..00 untuk 1000 cucian memang agak berbaloi2.

    BalasPadam
  29. Macam tak percaya je wujud benda camni.huhu. tak faham mekanisme cucian dia camne, garas secara auto kat dalam kot. xpe2 cek wiki jap cam abang zul suruh

    BalasPadam
  30. Owh bola ni masuk sekali dalam mesin rupanya..

    BalasPadam
  31. salam..pernah gak tengok mende alah ni...tengok2 harganya...mak datok! puas koi membelek2nya...angkat letak angkat letak...akhirnya tak payah lah ! go green - guna mesin basuh - kalau tak ada mesin basuh macamana???

    BalasPadam
  32. teknologi baru nampaknya..baru tahu dari blog bro tq.. nanti mau cuba gak ni,support go green :)

    BalasPadam
  33. @sonata anak kancil

    last balik pada asal juga orang dulu-dulu tenyeh baju kat batu sungai je kan..?baru betul green..huhu

    BalasPadam
  34. @donny

    Selamat mencuba bro..
    alang-alang dah baca nih
    support..he he

    BalasPadam
  35. @AkuMuzikFilem

    Kena caya..he he..saya tengok demo nye,boleh tahan kelojikannya..he he

    BalasPadam
  36. @endiem

    Tak boleh rasanya (biasa dah orang meniaga) dah cukup 1000 cucian kena beli baru..

    BalasPadam
  37. menarik nih..
    boleh dapatkan juga nanti
    thx bro

    BalasPadam
  38. Salam...

    Menarik ji, jimat belanja.tapi macam tak puas je kalau benda tu tak berbuih, wangi Tak baju yg di basuh tu...

    BalasPadam
  39. @iza

    Bab bau ni saya tak ricky lagi..
    rasanya tidak kut..he he

    BalasPadam
  40. @sop

    Bolehlah mencubanya nanti Sop..

    BalasPadam
  41. Koi suke buih ter la.Gone nok ngire sampei 1000 cucian.

    BalasPadam
  42. Assalamualaikum sdra zul...

    Bolehlah saya cuba ni..:)

    BalasPadam
  43. Slm..ada buh mcm sabun x guna benda nih?

    Pastu kan, bersih ke mcam kita basuh baju pakai sabun??

    BalasPadam
  44. Assalamu'alaikum Zulkbo

    Tak pernah dengar ni pertama kali dapat tahu, terima kasih..

    BalasPadam
  45. assalamualaikum abg zul.....yg penting, kne byk buih kerana org kita suka sabun yang banyak buih kan hahahahaha

    BalasPadam
  46. salam, first time jumpa produk ni, jimat pun yer. klu turun kl bleh la usya tgk :)

    BalasPadam
  47. @mak lagenda

    kena cuba dulu Mak Lagenda..
    dah cuba baru tahu..rasanya
    ada kelebihannya tersendiri

    BalasPadam
  48. @Abd Razak



    وعليكم السلام
    selamat mencuba saudara
    Abdul Razak..hijaukan bumi
    kita..he he

    BalasPadam
  49. @Jejaka Desa

    Agok2 je wehh..tak payah
    la kira satu persatu..koi
    rasa bila basuhannya dah kurang
    bersih petanda nak kena beli
    BOLA yang baru lah..he he

    BalasPadam
  50. @sahromnasrudin@ werdah

    Bolehlah mencuba nanti..
    kesannya nanti..komen balik
    di sini..TQ

    BalasPadam
  51. salam, bagus produk ni, mmg boleh bantu mengurangkan masalah pencemaran bumi...

    BalasPadam
  52. salam..
    bestnya hee..

    klu ada youtube blh tahu gak cam ni dia berpusing..cara dia bekeja..hee..

    sabun serbuk skrg ni pun dha mhal bro huuu

    BalasPadam
  53. dulu basuh bju kat tepi sg skrg..dah ada mesin basuh...pastu siap terbaru ada laundry ball pula...

    BalasPadam
  54. mmg style, simple but practical

    check my new entry:

    http://tigasukumaut.blogspot.com/2011/01/tips-3sukumaut-cara-nak-potong-line.html

    BalasPadam
  55. produk2 macam nie memang kena sokong... hijau.. go green..

    BalasPadam
  56. وعليكم السلام
    semua..terima kasih
    kerana sudi meluangkan
    masa mencoretkan komen
    anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA