Benarkah Iklan Nuffnang Melambatkan Loading Blog?



Salam semua, dalam proses kita meringankan blog agar mudah di layari pembaca masih kedapatan sumber atau punca yang menjadikannya lambat untuk loading.Kebelakangan ini memang selalu lambat loadingnya, maka saya mencari puncanya mengunakan SEO Doctor oleh Firefox dan ini yang saya jumpa.

 
Cuba anda perhatikan "minimize request size"  yang berwarna merah itu.


 
Ini dia rupanya.. semuanya datang dari iklan-iklan Nuffnang di blog saya.

Ada sesiapa yang arif tentang ini dan bagaimana mengatasinya? Tidak sangka juga yang iklan-iklan ini tidak mesra SEO?Tetapi rasanya pasti ada jalan penyelesaian terbaik selain dari membuang iklan tersebut?Bagaimana nak "minimize request size " iklan-iklan tersebut? Sudi kiranya berkongsi pendapat anda.Wassalam.


Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Selasa, Januari 18, 2011

46 Komen:

  1. baru tau pasal SEO doktor, nak try jap

    BalasPadam
  2. memang dari dulu dah perasan loading script NN memang paling lambat- tak tau nak buat mcm mana

    tadi masuk blog ni 100% loading time 6.6c je, mungkin bergantung pada capaian internet masing2 kot

    BalasPadam
  3. @Ieda Al-Habsyi

    Perlu guna Ieda..memang bagus
    sekali..terbaik untuk masa depan
    blog seseorang

    BalasPadam
  4. salam bro...
    ye ke??angah pun tak tahu baru je tahu

    BalasPadam
  5. @Kujie

    Salah satu juga
    internet adalah
    puncanya..terima
    kasih singgah Kak

    BalasPadam
  6. sambungan internet kena penting..kalau takde NN pun boleh selow kalau tenet tak power.. :)macam cikmin skg loding blog ni..laju jek..

    BalasPadam
  7. Mmg perasan juga iklan NN nie buat blog kita jadi pelahan kalau nak buat karang rugi juga :)

    BalasPadam
  8. dah delete dh iklan nuffnang :P hihi

    BalasPadam
  9. adeh..
    kite xarif sal nei..
    btul ea?..

    BalasPadam
  10. @Yuni Aisyah

    Buat penguna MOZILLA
    cuba google SEO Doctor
    dan anda akan dapat
    paparan laman webnya
    maka download aplikasi
    ini berguna..

    BalasPadam
  11. fuh....bhagian2 mcm ni mmg memeningkn...
    nanti dh dpt kepastian..boleh la en.zul cite ye...
    sharing2 info heheh

    BalasPadam
  12. Biar lambat asal selamat..hehe!

    BalasPadam
  13. Nufnang memang memberatkan blog....pernah dengar yang otai blogger tak suka nuffnang sebab ni lah.
    tak tahu macam mana nak ringankan blog kalau ada iklan nuffnang ni.

    BalasPadam
  14. hurm...sush gak kan huuu klu dah ada widget satu hal huuu.. baner pun blh memberatkan nuff ker? sekadar bertanya..

    BalasPadam
  15. suri punya blog cam lbt jer ..huuu..rasa nak tukar theam plk huuu

    BalasPadam
  16. Salam Zul..
    Saya baru terfikir untuk mengeluarkan iklan tersebut. Tiada apa2 keuntungan diletakkan dalam blog saya setakat ini cuma sebagai hiasan sahaja. Tiba2 je nampak n3 Zul perkara berkaitan. Jika betul2 ia menyebabkan rakan-rakan susah bergerak masuk mahu saya mengeluarkannya secepat mungkin...

    BalasPadam
  17. yer lah..i should try this....mau buang la NUFF...tak payah iklan2 la..berapa sen sangat...???

    BalasPadam
  18. ye memang benar.

    BalasPadam
  19. Salam.
    Rasanya kena cuba letakkan iklan tu di semua ruang yang boleh kot untuk bagi dia laju. Ada juga blog yang ada nuffnang ni tiada masalah pageload blog dorang. tapi kalau dah lebih 10 saat tu, kena lajukan lagi nampak gayanya.

    BalasPadam
  20. Salam...

    Memang pun Nuffnang tu melambatkan loading. Sampai hari ni rasanya belum ada blogger yang dapat selesaikan masalah tu melainkan buang iklan tu...

    Teratak Usang

    BalasPadam
  21. salam,

    wow, good info ni... patut ler kadang2 nak bukak sesuatu blog agak lmbt...

    BalasPadam
  22. trime kasih atas info ini abg zul..sy pun tak tahu mengenainya tp blog sy memang berat..kalah berat badan sy huhuhuh

    BalasPadam
  23. berbaloi le kot, sebab masyukkk juga ketnya orang bertandang le payohnya

    BalasPadam
  24. patut le klu nk buke blog , slow, sbb nuff rupenyer

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    BalasPadam
  25. Dah dapat RM nanti, ckLah keluarkan..hehe

    BalasPadam
  26. kome agok dah dulu ini puncanya...jangkaan ku benar...cuma kaji mendalam

    terima kasih berkongsi...

    jadi mcmana jln penyelesaian...

    kena buang ke iklan nuf tu...hilang pulak sedikit dari pendapatan tu huhuhu

    BalasPadam
  27. salam, benar sekali bro zul, script nuff akan beri kesan kepada page load, esp bila site dia sendiri mengalami masalah. tu antara kesan bila kita gunakan external script dalam blog kita...tapi nak buang sayang la pulak hehe

    BalasPadam
  28. boleh dpt duit banyok ke dgn menatang tu...kalo setakat singit dua....bak tak payoh jelah....hehehe

    BalasPadam
  29. Assalamualaikum sdra zul..

    Ya sdra, apa yang saya perhatikan selama ini semua blog yang ada Nuffnang lambat loading...

    BalasPadam
  30. memang betul iklan Nuff mberatkan blog...

    tp sbb leh dpt $$$ kan.. so menten jer lah...

    BalasPadam
  31. dah agak dah iklan nuffnang ni memang memberatkan, tp mcm tak boleh nak buat apa dah... kene redha juga lah...

    BalasPadam
  32. x tau pulak pasal ni...tp rasanya bergantung pada line yang kita pakai kowt

    BalasPadam
  33. Ia ker zul. Saya baru aje pasang benda tu 2 hari lepas kat blog baru saya ni mymekar.com . Saya tengok banyak blog pasang. Itu yg saya pun nak buat juga tuh

    BalasPadam
  34. kalau nak buang boleh jer.. ada blog yang dapat income dari sewa bannernya jer... tapi traffic pun kena kencang jugak.. huhu

    BalasPadam
  35. eh! boleh jd berat ker?

    BalasPadam
  36. salam bro.

    Bain takde nuffnang. tak reti nak bernuffnang ni. T_T

    *semua gambar² kat baincardin.com tu bro boleh copy dan digunakan utk kegunaan masing². PERCUMA!!! Bain tak kisah asalkan digunakan utk kebaikan...:)

    BalasPadam
  37. blog bro zulkbo selama ni alhamdulillah...bain ok je datang sini. takdelaa slow sangat pun. ok je. apa yg penting, byk bersabar dlm blogwalking. :)

    BalasPadam
  38. rasanya mmg iklan ni la kot masalah nak loading blog lambat... sebab ada sesetengah blog yang ada macam2 xsesori tu lagi la lambat nak loading... termasuk la iklan nuff ni....

    BalasPadam
  39. saudara zulkbo, memang setuju sangat, iklan nuff ni memang menyumbang loading time yang lama, mana2 tools utk ukur speed pon akan tanda iklan ni berat, tapi takde masalah sangat rasanya kalau kita minimakan benda lain, ehehe

    BalasPadam
  40. salam, info yang berguna...tq.

    BalasPadam
  41. salam
    dah hampir pasti tak dapat ejas iklan ni sebab skripnya bukan kita yang kawal

    BalasPadam
  42. Hello Zulkbo,
    Saya baru tahu benda ni,trimas ya bro.. nanti saya cuba2..

    Cara lain kasi cepat downloading blog ialah kurangkan plugin yang tidak perlu.. dan tengok hasilnya..

    BalasPadam
  43. salam.
    memang kalau ditengok, iklan NN ni memang agak lambat loadingnya. cara nak atasi masih taktahu lagi. ianya bergantung juga pada capaian internet. hehe

    BalasPadam
  44. bergantung jugak. sekarang laju ajer. dulu, mungkin memang lambat.

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA