Panduan Melajukan Loading Blog Anda | SEO



Salam semua..hari ini saya ingin berkongsi panduan bagaimana kita hendak melajukan loading blog kita di samping menjadikan ianya mesra SEO serta mudah di masuki oleh pembaca.

Selain dari pembaca tegar anda pasti akan mendapat trafic ORGANIK dari Search engine seperti Yahoo,Bing mahupun Google sendiri.


Petuanya mudah, anda cuma perlu gunakan browser Mozilla untuk melakukan proses ini, sila download SEO plug in ke browser anda dan kaji sendiri mana kelemahan di blog anda.

Antara banyak kelemahan di dalam blog yang sering kita lakukan tanpa di sedari ialah susunan HTML yang tidak betul; jadi saya mencadangkan:
  • Kumpulkan fail-fail yang berstatus java script dalam satu bahagian(compress) dan letakkan di bahagian bawah sekali blog anda.
  • Kumpulkan juga fail-fail yang berstatus CSS dalam satu bahagian (kalau boleh) dan di letakkan di bahagian atas blog anda.
  • Di bahagian HOME blog anda pastikan anda kurangkan direct link tidak melebihi dari 100 link kerana link-link yang ada dalam template blog anda kadang-kala melambatkan proses loading.
  • Buang sahaja apa-apa multimedia sama ada radio atau paparan video auto play,ini semua langsung tidak membantu mesra SEO pada blog anda.
Ini  yang saya faham dan amalkan berkenaan melajukan speed loading di blog saya. Keputusannya di muka hadapan blog saya sudah boleh mendapat full mark 100/100 perkiraan yang di berikan oleh SEO Doctor.Itupun bergantung juga pada kelajuan internet provider yang di gunakan.

Pada mereka yang lebih arif tentang SEO ini bolehlah berkongsi pandangan dan cadangan anda di kotak komen saya,amat saya hargai.Jadi buat rakan semua..selamat mencuba..Wassalam.




Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Sabtu, Oktober 23, 2010

35 Komen:

  1. Salam...

    info yg sgt2 berguna..
    Tq.. :)

    BalasPadam
  2. Susah nak dapat PR dari Google bergantung backlink berkualiti ke blog kita

    BalasPadam
  3. salam,
    info yg menarik ni bro zul, saya pun dok tengah buang link2 yg dirasakan tak berfaedah kepada SEO

    BalasPadam
  4. @akubiomed

    setuju bro..
    tengah mencarik juga ni
    he he..

    BalasPadam
  5. Salam hari sabtu.
    Terima kasih berkongsi maklumat yg berguna ini.

    BalasPadam
  6. terima kasih Zul..orang tua cam cikmanggis ni tak tahu sangat bab2 camni:)

    BalasPadam
  7. nice sharing bro..
    kejauan loading blog sangat penting..
    bukan sahaja untuk SEO ttp PR juga :)

    BalasPadam
  8. saya pun tengah cuba lajukan loading page ni, tension kalau lambat..hehe

    BalasPadam
  9. nice info,,thanks sharing..

    BalasPadam
  10. bro Zul tq sharing info ni..nampaknya proses buang sampah dalam blog ni akan dilakukan tidak lama lagi ..tq atas tips ni..

    BalasPadam
  11. wui dahsyat aok zul...
    manalah koi mampu nak memahamkan smua tu. kala nak try buatpun, kopi sakit tulang pungkeng!
    apa2pun info aok mmg bagus.

    BalasPadam
  12. @piewahid

    Akhi Pie..
    blog aok tak buat mende
    koi nengok laju je loading nya
    berkat tak banyak widget..
    molek di amalkan selalu..huhu

    BalasPadam
  13. Salam..

    Terima kasih atas infonya..
    Akan cuba untuk memperbaiki blog saya..

    BalasPadam
  14. Saya kena faham betul2..

    apapun..thanks awak :)

    BalasPadam
  15. sy pasang lagu hnya utk raya je hehe

    BalasPadam
  16. molek tuh bro... tengah berusaha nak kasi kurang apa yang patut..huhu

    BalasPadam
  17. salam..
    saya kena semak balik link2 kat blog.. saya rasa ade lebih 100 kot.. nak kena kira balik.. hehehe..
    tapi saya dah buang mozilla.. sekarang fully pakai pak google chrome sebab laju.. tak biasa dah nak pakai mozilla

    BalasPadam
  18. salam
    sedang cuba memberi kelajuan sebaiknya untuk blog
    thanks

    BalasPadam
  19. banyok beno yang tak tau dari yang tau nih

    BalasPadam
  20. salam en zul,
    blur nyer saya..
    :(

    BalasPadam
  21. kami pun sikit demi sikit buang widget, rasanya skang tinggal yang basic je..
    mmg kena ada usaha nk ringankn blog..:)

    BalasPadam
  22. Salam Zul,
    Info yang sangat baik. Orang berblog, kita pun ikut juga.. tapi main redah je. Masuk itu dan ini. Bila ada masalah baru tergadah... terima kasih dengan perkongsian ilmu ini.

    BalasPadam
  23. salam
    bagus bro.. panduan ni.. baru mesra SEO..hehe

    BalasPadam
  24. waa info berguna utk newbies...tq yer...

    BalasPadam
  25. salam zulk..hehe..dah dua tiga n3 makcik tak balas ,baca je..tak reti bab IT ni..agaknya terlalu akademik kut bagi orang tua macam makcik..hehe..

    BalasPadam
  26. @annfrendly
    Install balik Firefox. Saya penguna tegar(bukan penagih dadah tegar) Google Chrome tapi masih mengekalkan Firefox dan guna sekali sekala ;-)

    BalasPadam
  27. salam..zulkbo..bgs..mijie pun x pnah try tools ni..bru nk try ni..harap2 oklah..

    BalasPadam
  28. yer...sy sudah lma xguna mozilla slps laptop xnk terima mozilla...skrg guna chrome

    BalasPadam
  29. salam abg zul..mmg abg zul hebat la..byk bg info..tenkiu ya

    BalasPadam
  30. ha...kene upgrade lagi blog Sweetie ni..slow melow betul.

    BalasPadam
  31. salam abg zul
    ini info yg berguna nie.... wah... best2
    di harap abg zul sihat walafiat

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA