Cara Mudah Buat Back Links Blog Anda Di SEO





Pernahkah anda terfikir kenapa setiap kali anda buat post entri baru di blog anda, tiada visitor dari search engine datang? Ini kerana salah satu sebabnya adalah anda kekurangan "back link" optimasi enjin carian (SEO) pada laman blog anda. Bila tiada pelawat maka blog anda secara asasnya sama seperti sebuah kedai yang tidak mempunyai pelanggan!

"Back link" ini merupakan “incoming link” atau link masuk untuk website kita. Kalau ikut bahasa pasarnya, url website kita berada di website atau blog orang lain.Salah satu cara optimasi off page yang selalu dibuat oleh pemilik laman web atau blog adalah membina jaringan "back link" yang banyak.



Hari ni saya nak berkongsi cara mudah untuk mendapat "back links" di SEO(search engine optimization) yang saya amalkan selama ini dan agak menjadi.Caranya amat mudah sekali..ANDA CUMA PERLU meninggalkan komen anda di blog-blog yang beranking agak baik dalam SEO.

Selalulah meninggalkan komen anda.Ini kerana secara tak langsung anda telah meninggalkan URL link blog anda dalam blog tersebut .InsyaAllah dengan cara ini anda telah membina jaluran "back link" anda dan menaikkan ranking blog anda di SEO.Selamat mencuba....Wassalam.


Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Khamis, Jun 24, 2010

40 Komen:

  1. mmg ada kebenarannya.senang lagi nak jadi CEO dari mencari SEO.he3..thanks for sharing!

    BalasPadam
  2. salam, thanks for sharing..betul jgak ape yang dikata..baru terfikir hari ni

    BalasPadam
  3. ntoh le uwan tok reti pasei uwan tak skulohhh

    BalasPadam
  4. salam
    owh maklumat berguna ni..thanx for sharing

    BalasPadam
  5. boleh tak beri beberapa nama blog yang beranking agak baik tu ?

    BalasPadam
  6. @al-lavendari

    klik pada gambar saudara..
    semuanya 1-8 adalah antara
    blog yang beranking baik

    BalasPadam
  7. slm ziarah..semoga encik sihat2 slalu...(",)

    BalasPadam
  8. sedikit tambahan untuk seo anda.

    join blog bicara sempoi..

    http://blog-blog-bicara-sempoi.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. salam.. terima kasih kongsi..

    BalasPadam
  10. oo.. gitu rupanya... thanks sebab share ilmu ni...:)

    BalasPadam
  11. erm...dulu x pduli pun sal trafik ni...
    tp dah ade nuff ni tpkse la naikkan trafik..
    thanks 4 sharing...

    BalasPadam
  12. salam
    apa salahnya berkongsi kan?
    kongsi ilmu, kongsi traffic, kongsi backlink
    ...macam rumah kongsi pulak
    hehehe

    BalasPadam
  13. trime kasih..kami sudah praktikkan..ia mmg bermanfaat :-)

    BalasPadam
  14. hehhehe...
    trima kasih kerana berkongsi...
    ;)

    BalasPadam
  15. salam.thank you for sharing. ^_^

    BalasPadam
  16. Pendek kata kena rajin meninggalkan mesej di blog org lah yeek zul..TQ satu perkongsian yang baik juga nie.

    BalasPadam
  17. Sharing is caring...info anda amat membantu saya...thanks

    BalasPadam
  18. salam,
    thanks for information...

    BalasPadam
  19. jd ceo koi nk le!kekekeh!

    BalasPadam
  20. wahhh...
    berguna ni..
    thanx a lot..

    BalasPadam
  21. btol bro koi..sy kadang2 rajin komen blog hanis zulikha..kadang2 sy mendapat trafik dari situ.

    New Entry Pawaka19 Dot Com

    "Mak Aii! Tawaran Burger Singa Sempena Piala Dunia"

    BalasPadam
  22. Oooo..thanks! itu psl la mak nmpk link comment mak ada terpapar kat blog 1 kwn mak tu yek?? ic..ci..

    BalasPadam
  23. salam,

    tak berapa nak faham fungsinya anyway terima kasih kerana berkongsi maklumat..

    alhamdulillah blog saya tu ada juga penziarah budiman anda juga salah seorangnya..

    BalasPadam
  24. salam zulkbo, kak cabai pernah dengar juga masa mula-mula join blog. Hari ni baru faham apa faedahnya kita komen blog ranking tinggi tu.. thanks..

    BalasPadam
  25. patutla..thnks 4 da info...

    BalasPadam
  26. SaSaSalam,

    Sweetie nak cuba buatlah. mana tahu menjadilah pulak. thanks En Zul.

    BalasPadam
  27. memang selalu bg komen dkt blog kawan2..tp x besh jgk kan klu rajin komen tp setakat 2 3 patah..tiada pendapat langsung...komen semata2 utk dptkn back link tu kdg2 melemahkan smngt n mnykitkan hati tuan blog yang tulis panjang2

    nice info bro.simple but nice...:)

    BalasPadam
  28. info yang jelas dan hakikat dalam dunia blog ni bro...steady sokmo..hehe

    BalasPadam
  29. SEO tak mau..kawan nak jadi CEO..

    BalasPadam
  30. owh.. macam tu rupanya konsepnya.. baru saya tahu.. selama ni baca tipsnya letakkan URL blog dalam mana2 laman sosial.. tapi saya rasa tips yg abg zul bagi ni lagi bagus.. sebab selalu dah menziarah apa salahnya tinggalkan komen kan :)

    BalasPadam
  31. bgs tips nie.agar2 bermanfaat..nnti sllu lah komen yer..:)

    BalasPadam
  32. Hi there, I public yon your blog via Google while searching doomed recompense blue ribbon grant-money representing a generosity spell and your pass on looks non-standard real captivating seeing that me

    BalasPadam
  33. Hi there, I create your blog via Google while searching destined for original sake representing a callousness rebuke and your momentary looks definitely stimulating in return me

    BalasPadam
  34. Saya confuse cara cmna nk buat backlink ni..nk tanya ada tak org offer untuk buat backlink?berapa bayarannya?

    BalasPadam
  35. bagus la tips ni. terima kasih bro!

    BalasPadam
  36. terima kasih...tips yang sgt berguna

    BalasPadam
  37. Perkongsian ilmu yang menarik. Maksudnya membuat komen di blog-blog yang mempunyai pr yang lebih tinggi ke?

    BalasPadam
  38. tq nice info..
    biarlah komen yg membina..
    bukan sekdar hit n run..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA