Tip Sentiasa Melajukan Internet Anda

Salam aok me..? Kebelakangan ni koi selalu mendengar rintihan dari rakan-rakan bloggers mengenai internet mereka yang bila sampai hujung bulan mengikut perkiraan tarikh bil internet kita (setiap syarikat tidak sama tarikhnya) akan menjadi perlahan.Koi sendiripun dulu menghadapi masaalah yang sama.Selain dari masaalah teknikal syarikat pembekal ini ada sedikit tip yang di berikan oleh MAXIS bagaimana caranya untuk kita menjimatkan penggunaan internet kita agar tidak membazir dan di gunakan dengan cara yang bijak.

Setiap orang ada pakej tersendiri.Bergantung pada bilangan MB yang di tawarkan oleh syarikat pembekal talian internet kita.Selalunya jika semakin besar GB @ MB yang kita beli pasti lebih mahal harganya.Sebagai contoh koi menggunakan pakej 6 GB bermakna had maksima bulanan yang koi dapat setakat itu sahaja,jika lebih yang koi gunakan talian akan menjadi perlahan kecuali koi menambah (top up) MB nya.




Skala pengiraan MB dan GB






Contoh pecahan MB yang koi gunakan mengikut jenis:

AUDIO dan VIDEO adalah penyumbang terbesar penggunaan MB koi walaupun kadang kala bukan secara rela menggunakannya apabila koi "blogwalking" ke blog rakan-rakan yang ada menggunakan "auto play" video,mp3 atau radio online.

**************************************



INI TIPS DARI MAXIS

It can be difficult to understand what your usage trend is and how it can run out quickly, especially if you have applications running on your PC without you realizing it. This guide will assist you to understand and to optimize your monthly usage better

What you should know about usage volume?

Your volume usage defines how much data you download and upload on monthly basis. Usually volume usage is measure in Byte.

What causes heavy usage?

• Streaming video and audio
Watching video or listening to audio online can use up a lot of your monthly usage volume. Video requires much more than audio, but some people listen to radio stations all day long, and that adds up.Video hosts sites are quite heavy with multimedia, hence it tend to used up a lot of your monthly usage.

• Large files download from file hosting sites
Files on file hosting sites varies is size and can be as large as 100MB in size. Reducing downloads or only downloading compressed files can save your usage volume.

• File sharing
Peer to peer (P2P) file sharing applications too can use a great deal of your usage volume. This is not restricted to just downloads but as well as files that you upload as well.


Tips to reduce usage

• Disconnect the internet
This is the simplest and most effective way to save your usage volume. If you are NOT using the internet, just disconnect them.

• Fully exit applications
Many applications, especially P2P applications, do not terminate when you click the Close button. Insteadthey are actually running in the background. One way to know whether they are still open is to check your bottom right tray (clock) to see if the application icon is still there. To properly exit the application, typically you have to click the right-hand mouse button on the icon in the system tray and choose Exit.

• Compress large files
Emails with photos or other files attached are generally large emails. Hence, before sending large email attachments, compress them to reduce their size. You can do this by checking if your operating system has file compression capability, and if not, obtain a file compression program such as WinZip.

• Significant web surfing
While web surfing usually does not create excessive usage, frequent surfing can mount up to a significant amount of usage volume. One way to reduce your usage volume is by increasing the size of your web browser cache. This allows your computer to access files from your hard drive instead of the Internet and reduce you data downloading. The most important thing is to keep track of your usage so that you will be aware of your usage and thus you can use the volume allocated wisely,



(Harap aok me bolehlah terjemah sendiri..sebab koi boleh baca cuma nak terjemah koi tak berapa pandai dalam bentuk tulisan..he he)



************************************



Selain tu anda semua bolehlah jengok entri blog blogger hebat seperti MURKIESTER kerana ada panduan dari beliau yang amat berguna buat kita bagaimana nak lebih mesra pengguna dalam berblog antara entri terbaiknya:








Harapan koi entri ni dapat membantu rakan-rakan bloggers yang mana mungkin masih tidak tahu antara sebab mengapa internet mereka selalu menjadi perlahan..tiada niat untuk menyakiti hati sesiapa..sekadar berkongsi pandangan dari mereka yang lebih berpengalaman dan di kongsi di sini.."selamat berblogging"
Wassalam







Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Rabu, Mei 05, 2010

32 Komen:

  1. Thanks atas info bernas,
    selalu jugak hadapi masalah internet slow.

    Jemput ke laman blog saya
    http://zaidharis-leechmiracle.blogspot.com/

    BalasPadam
  2. dah la slow..bayar setiap bulan x setimpal yang diguna huhu..nape negara maju macam jepun laju je

    BalasPadam
  3. biasalah......bilelah gamoknye jalur lebar yg betul2 lebar disediakan kat sini...

    BalasPadam
  4. It's cool !

    tq soo much ..

    BalasPadam
  5. Info yang baik ini TQ juga. Keknya kawan guna CELCOM ada tatacara dia tak utk kawan memahami tentang Celcom Broadband ini.

    ** kawan skg buat ginie ajelah kalau dia laju kawan laju, kalau dia selor kawan pun selor huhuhu...mmg ada sakitnya bagi kawan yang berstatus bolggers tegar nie sabor ajelah.

    BalasPadam
  6. salam...
    tips yg bernas...
    moga ada manfaat...

    BalasPadam
  7. salam zul..makcik net dirumah makcik ni sangat slow n terputus2.. tak tahu kenapa..thanks for the info..

    BalasPadam
  8. Koi tau guna je Zul. Mende lain koi tak reti.

    BalasPadam
  9. salam, nice info...saya guna stemex rasanya kurang sikit isu slow macam wireless ni hehehe

    BalasPadam
  10. salam rodong
    maklumat berguna nih, tq kongsi..

    BalasPadam
  11. Thanks 4 sharing...
    dh overlimit nih...
    nak kena topup rasenyer..
    mmg gune byk pun,bkn takat berblogging jer...
    adesss...lari bajet bulanan camni...

    BalasPadam
  12. thanks bro zulkbo..informasi yg berguna..

    BalasPadam
  13. Komer pakai Celcom Broadband ...

    BalasPadam
  14. dulu masa mula2 guna broadband selalu hairan sebab apa bandwidth cepat habis..rupa2 sy tatau yg tgk youtube efek pada bandwidth broadband..lepas dari itu terus jarang bukak youtube dan tumpukan pada web2 dan blog2 je..jimat terus bandwidth broadband..hehe

    BalasPadam
  15. memg seksa bila ada limited bandwitdh ni

    BalasPadam
  16. salam..
    blur..biar my laling settle bende2 ni kite tau guna je n ngadu problem kat dia..lalala

    BalasPadam
  17. thanks bro... kerana memberikan info dan tips yg amat bergua.... wa caya sama lu!!!! gua akan sentiasa menunggu tips2 yg lain di blog lu ni sebab LU MEMANG OTAI...yearghh!!!

    http://cicaktonjeng.blogspot.com/

    BalasPadam
  18. trima kasih sbb sudi share info ni.. ;)

    BalasPadam
  19. terima kasih en zul., maklumat ini berguna.

    BalasPadam
  20. Terima kasih Zul..ini info menarik bagi yang kureng faham fungsi kelembapan tenet..

    BalasPadam
  21. mana tak lembap, duk download anime jer, huhu...

    BalasPadam
  22. wah! alamak! patutlah intenet sy slow...
    hmm... tp skrg sy x guna intenet sy? sy hack wireless
    org je ni... buat sementara waktu... nnt sy akan cuba
    psl info uncle ni thnkz!!!

    BalasPadam
  23. maklumat berguna ..tq bro

    BalasPadam
  24. tq 4 sharing the info .:) tambah sikit ilmu yg cetek ni..hehe..

    BalasPadam
  25. salam ziarah ke sini satu perkongsian yang baik..

    BalasPadam
  26. Aslmkm.
    Bagus la kita berkongsi2 ilmu & pengalaman. Tp kan Zul, carriers ni mcm lelain je, ... malas juga melayan!

    BalasPadam
  27. guna stremysx...pakai redah aje le...slow ke laju ke....ntahle..janji jangan sengal udah le...hari tu dah tukar modem....

    BalasPadam
  28. salam sejahtera..
    bagus tips nie...
    memang membantu...

    BalasPadam
  29. tips yg bagus tp xmbantu cz i guna BB Celcom..huhu

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog