Berapa Kaya Lah Malaysia Ku Ini..

Gambar Hiasan



Salam aok me..?Ke KLIA koi pagi ni.. pukul 3 pagi ngantor abang ipar koi dari Sungai Petani Kedah ke Mekah buat umrah..dari Ampang ke sana tidaklah jauh mana..pergi balik koi perhatikan odometer dalam 140 km jer (he he..jauh juga kalau kira tu..) nasib baik tak jem jalan.. cepat jer sampai memandangkan kereta kurang pepagi buta nie..budjet sampai pukul 5 pagi untuk berkumpul dengan jemaah lain yang pergi pakej seramai 180 orang..pukul 4.35am sebelum subuh kita orang sampai..he he..

Lama dah tak ke airport KLIA ni memandangkan tak de hal di sana.. tak sampai la koi..kali terakhir pergi pun 4 tahun lepas masa koi ngantor adik ipar koi ke UK buat master..tu pun dah balik budak tu..he he..bila balik pun lain orang yang menjemput dia dulu..jadi confirm 4 tahun koi tak ke sana..

Sepanjang perjalanan bersembang lah kami bertiga dalam kereta koi..(seorang lagi biras abang ipar koi pun tumpang ngantor)..bercerita lah kita..nape jauh amat di buat airport nie? Biras abang koi ni pandai jugak nyembang ..kabornya kerajaan dulu nak naikkan rega tanah di Sepang nuh sebab projek buat di sana..kena pulak di tambah dengan projek LITAR LUMBA F1 di Sepang juga yang menelan belanja berjuta-juta projeknya..tak tahu lah beri kesapa?Harap dapat sama ratalah rakyat semua ..

Rasanya kemewahan airport dan litar lumba F1 yang di buat tu dapatlah rakyat jelata yang menggunakannya merasai kemudahan itu..idak lah pada diri koi.. naik kapalterbang pun tak pernah lagi apatah lagi nak ke litar lumba F1 yang kabornya sekali perlumbaan tiket cecah ratus RM..bukan taraf koi la tu..he he..tonton kat TV jer lah..cuma harap setiap wang ringgit yang kerajaan belanjakan dalam membina projek mega sebegitu berbaloi pulangannya dan sampai ke setiap lapisan masyarakat..

Bila memikirkan soal jauh tu..bab tol pun satu juga cecah RM20 pergi balik..tidak di kira petrol lagi tu..he he..itu sajalah koi nak membebel pepagi ni memandangkan koi minum sebelum balik "tea tarik KLIA" kena lagi RM 3.40 secawan..inilah bentuk kemakmuran dan kemewahan yang di impikan oleh hamba rakyat gamaknya..fikir-fikirkan lah..Wassalam..


Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Jumaat, Mac 19, 2010

28 Komen:

  1. ermm..
    kat sane makanan memang mahal..
    abg saya kerja sane..
    siksa..
    makan roti rm0.50 aje.. kesian dia..
    kalau balik sini makan nasi bagai nak rak..
    hihihiiikk

    BalasPadam
  2. salam rodong,

    koi dekat je nak g klia
    heheheh
    dari kajang mmg la kan
    hahhahah...

    tak per,
    nanti tiba masa rodong
    g la ya, mekah ke mana ke
    insyaAllah...

    ala, naik la flight balik pahang
    ekekekkek
    turun kuantan then naik teksi lak
    hahah

    tak singgah mkn satay kajang ke?
    lalalla

    BalasPadam
  3. ANN: ye ke? cian abang anda..pandai jimat dia yek?nyimpan duit nak kawin la tu..he he

    BLUE:Memang niat nak singgah pekena satey tadi..tapi memandang awal pagi sangat di tangguhkan ke lain hari..he he

    BalasPadam
  4. saam zulkbo, dapat mandang ajer jadilar kot.........biorlar orang lain meraser nekmatnyer.......

    BalasPadam
  5. salam koi,
    malaysia mmg kaya tetapi kekayaan itu jadi milik sapa...park keta kat KLIA pun cekik darah apa lagi harga makanannya.

    BalasPadam
  6. ye kaya sangat...rakyat didahulukan

    BalasPadam
  7. Tanpa Nama19 Mac, 2010

    salam zul, memanglah segala projek kalau tempat tu kita ada share tentulah tempat tu digunakan sebab kita juga dapat hadiahnya yg dah tentu lumayan kan..kalau tempat tu rakyat biasa je yg ada share dibayar dgn harga yg sangat murah..yalah tak masuk poket kita kan..begitulah nasib kita yg marhaen ni..dipijak2 je ..memang nak ke kl tu berfikir berkali2 kerana semua nya mahal bagi kita kan..tak apalah Malaysia Boleh kan ...

    BalasPadam
  8. sy pon belum prnah naik kapal terbang hehehe
    duk kat umah tgk f1 lg best boleh baring2 hehehhe

    BalasPadam
  9. salam Zulkbo,baiknya adik ipar..:)
    memang mahal kat sana.erm entry ni mengingatkan pengalaman en hubby menghantar pembantu di LCCT, di mana ada kejadian lucu di mana pembantu mengangkat troly tu.

    BalasPadam
  10. Tanpa Nama19 Mac, 2010

    Salam..Teringat koi peristiwa 2tahun lepas masa koi pi sambung belajar kt Jordan..Masa kat KLIA tu koi jumpa duit rm50..sape punya ntah tcicir..Koi pn amek beli al-quran kt KLIA..pas2 koi wakafkan quran tu kt masjid jordan..hehe..

    BalasPadam
  11. ermmm...koi rase tok semunye mampu...dan tok semua rakyat dpt keuntungannye...cth:sesuatu kawasan dimajukan,tak semua yg akan hidup senang..mcm minyak semua mampu beli tak kira miskin kaya,pemerintah atau pembangkang..itu yg hak sama rata..mcm pembangunan ni sebenarnya menguntungkan sesetengah pihak je..kalau myk dinaikkan lagi..naya la golongan2 bawahan ni...

    BalasPadam
  12. patutnya malaysia dahulukan rakyat malaysia dulu...

    Nama saja mas... tapi tak penah naik MAS Airlines... :)

    BalasPadam
  13. Salam...
    koi dok sepang..hehe
    naik erl dr umah koi ke kLia dlm 5 min jer...
    standard la harga mkanan kat epot mmg mahal...
    lgpun epot subang tu sesak sgt, nak besokan lg
    dh xleh..flight yg apply nk landing mesia mkin bertambah...buat awal2 murah sket kosnye,utk
    kebaikan jgka pjg..hehehe

    p/s : lenkali p klia xyah minum teh tarik kat terminal, p umoh koi jer..free :)

    BalasPadam
  14. bagus entry aok ni. kreatif & kritis. org nk terima ke dok, tu soal lain. yg penting kita dh bagitau pndangan kita.

    BalasPadam
  15. zul..koi numpang limpah kaya negara tercinta..

    BalasPadam
  16. koi pun teringin nak rasa naik F1

    BalasPadam
  17. benda yg dicpta untuk orang2 kaya jer..tapi rakyat??? makin miskin ..

    BalasPadam
  18. rodong, tak per
    satay hj samuri x lari kemana2 dah
    ekekeek..

    minum lak dgn air nyor muda
    fooooooooooohhh

    best

    heeeee

    malam..

    BalasPadam
  19. haha inilah kerajaan pilihan kita sendiri....
    emm alahai bak kata dalam cite sri mersing "kajang pak malau kajang berlipat, kajang saya mengkuang layu, dagang pak malau dagang bertempat, dagang saya musafir lalu.

    BalasPadam
  20. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

    BalasPadam
  21. Salam bg Zul..

    Iye lah weh..gitulah gayenye kite nih..mane yg kaye akan terus kaya,mane yg susoh akan semakin susoh..

    duit minyok te satu hel..palih aok..gone pulok dah nasib blogger...hehehe

    BalasPadam
  22. oh padanlah lama xjenguk blog koi


    p/s: saya xpernah sampai ke KLIA tu..hehehe kalo sampai, leh jadi org paling jakun rasanya...hehe

    BalasPadam
  23. Limpahan kekayaan nagara kita Malaysia dapat dinikmati oleh penduduk penduduk Malaysia..tapi ada juga rancangan BerSama Mu tv3 yak?..

    BalasPadam
  24. salam EnZul,sbg rakyat yg berminda merdeka,kita dpt rasakan kepayahan itu.kita membangkang bkn utk kesenangan diri kita,ttp kpd rakyat keseluruhan.mungkin ada sesetengah rakyat tidak nampak,menghalalkan segala yg berlaku kononnya taat/wala pada ulil amri.kita bkn di zaman 'divide and rule' lg.kita bkn menolak pembangunan,kerana Islam mmg menitik beratkan pembangunan duniawi dan ukhrawi.apa yg dikisahkan adalah ketirisan dlm pembangunan,cukai rakyat diguna sewenangnya,memenuhkan poket sesetengah pihak.kita sbg rakyat adalah pemerhati kpd pemerintah, negara ini milik bersama sesuai dgn slogan 1malaysia-ternyata mmg rakyat dahulu yang merasainya.

    BalasPadam
  25. mkin menarik blog nie...

    BalasPadam
  26. KLIA dan LCCT sekarang dah jadi mercu tanda rakyat. Kita tumpang semangkuk je

    BalasPadam
  27. klia, sy dkt je ngan klia, 10 minit sampai, dalam 5km je, cuma kalau gi sana memang makan mahal, parking kete pun mahal dan segala2nya mahal

    BalasPadam
  28. Tempat tu lebih kepada pelancong yg keluar masuk malaysia.
    Dulu saya kerja pejabat, kalau kena outstation luar KL memang kena naik MAS.Xboleh claim duit kalu naik flight lain. ( nak support bisnes kerajaan). biasa juga la dgn airpot yg GAH itu. Bangga kejap jadi org Malaysia.

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA