Jom Kenali Kereta Kebal ACV-300S Adnan Yang Digunakan Dalam Krisis Lahad Datu

Tak lengkap rasanya bila berkisah tentang pencerobohan Lahad Datu, Sabah oleh pengganas dari selatan Filipina tempohari tanpa kehadiran kelengkapan perang canggih yang dimiliki Angkatan Tentera Malaysia,  antaranya kereta kebal ACV-300S Adnan.

Menjadi kebanggaan rakyat Malaysia terutama mereka yang berpeluang berkhidmat mengendalikannya. Kor Amor DiRaja antara yang menggunakan kenderaan ACV-300S Adnan (sumber) yang dilesenkan pengeluarannya oleh FNSS dan dipasang oleh Deftech di Pekan.

 
Kereta Kebal ACV-300S Adnan

 
Spesifikasi


Sejarah ACV-300S Adnan

ACV-300 asalnya dibangunkan oleh FNSS bagi memenuhi kehendak angkatan tentera Turki. Unit pertama dikeluarkan pada tahun 1992. Model asas ini dilengkapi dengan turet krew tunggal, senjata meriam penembak 25mm dan mesingun 7.62mm co-axial. Pembangunan model terbaru dari FNSS Defense Systems dengan menambah jumlah roda pemutar. Pertambahan ini membantu meningkatkan jumlah bebanan yang dibawa dengan jarak yang lebih jauh. 

Kenderaan ini adalah amphibi sepenuhnya. Kenderaan ini juga dilengkapi dengan perlindungan dari nuklear, biologi dan kimia NBC, alat visual malam pasif dan pelancar bom asap. Sebanyak 1,698 (tambahan 665 unit) telah dimiliki oleh Turki dan Emiriyah Arab Bersatu telah menerima sebanyak 136 unit. Malaysia pula telah memesan dan menerima sebanyak 211 unit (tambahan 48 unit) ACV-300 dalam pelbagai versi.

Versi ACV-300 Malaysia dibangun dan dihasilkan melalui kerjasama antara FNSS dan Syarikat DRB-Hicom Defence Technologies (Deftech) milik syarikat tempatan. ACV-300 versi Malaysia dinamakan sebagai Adnan, bersempena Adnan bin Saidi, seorang askar Melayu berpangkat Leftenan yang terlibat dalam Pertempuran Singapura semasa Perang Dunia II. Semua kelainan dikilangkan di Pekan, Pahang.


 
Kereta Kebal ACV-300S Adnan setiba di Lahad Datu, Sabah di sambut meriah rakyat tempatan 
FOTO: Bernama

ACV-300 boleh dipasang dengan pelbagai jenis Turet berdasarkan kehendak pembeli. Juga dilengkapi dengan ruang khas membolehkan pasukan infantri menembak tanpa perlu keluar dari kenderaan.

ACV-300 Adnan juga dilengkapi dengan sistem panduan RVH TacNav GPS, alat amaran leser LWD Avimo, penembak grenet Wegmann 76mm, sistem tapisan NBC dan sistem penglihatan malam SNVVS-2.

SUMBERPosted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Khamis, Mac 21, 2013

12 Komen:

 1. Mmg canggih dan hebat kereta kebal nie...

  BalasPadam
 2. Antara aset penting tentera darat ni. Tentunya banyak membantu ketika operasi dijalankan.

  BalasPadam
 3. Nampaknya Belanjawaan 2014 perlu mengambil kira perbelanjaan memperkasakan sistem pertahanan negara.

  BalasPadam
 4. baru kini boleh diuji kekuatannya :)

  BalasPadam
 5. perlindungan dari nuklear, wah memang hebat kereta kebal tuh...

  BalasPadam
 6. bagus diuji nanti lama berkarat...

  BalasPadam
 7. Izinkan saya membuat pembetulan kepada statement Admin di atas...kenderaan ACV ADNAN "TIDAK" dikendalikan oleh Kor Armor Diraja....
  Ianya adalah di bawah kendalian Batalion Infantri Mekanise....

  BalasPadam
 8. Hello bro.. selamat berjuang wira2 negara

  BalasPadam
 9. Izinkan saya buat pembetulan, Adnan adalah sebuah kereta perisai berantai di mana kenderaan ini boleh mengangkut infantri ke barisan hadapan disamping mempunyai pelbagai konfigurasi dan peranan. Kereta kebal pula tidak kerana kereta kebal mempunyai peranan lain dan tahap keupayaan armor yang lebih tinggi. Contoh terbaik adalah PT-91M kita. Diharapkan pembetulan ini dapat membantu tuan memahami lebih mendalam tentang pertahanan kita. Terima kasih.

  MalDef - Malaysian Defense

  BalasPadam
  Balasan
  1. Betul ke harga 6 juta atau 26 juta

   Padam
 10. salam
  antara kereta yang belum pernah aku naik

  BalasPadam