Tips Dan Panduan Untuk Ibadah Korban Dan Korban Kemboja



Salam semua, dalam 10 hari lagi Aidil Adha 1432 Hijrah bakal di sambut oleh seluruh umat islam. Menunaikan haji ke Mekah bagi yang berkemampuan adalah ibadat yang terkandung dalam Rukun Islam dan mula diwajibkan ke atas umat Islam pada tahun ke-6 Hijrah dahulu.

Hari Raya Aidiladha yang jatuh pada 10 Zulhijjah juga disebut Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban. Bagi yang tidak mengerjakan haji sudah tentu sibuk dengan persiapan melaksanakan niat korban yang diraikan pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah.

Bagi yang sudah biasa dengan ibadah haji dan korban, mungkin tiada kemusykilan. Namun bagi yang baru berjinak-jinak dengan ibadah korban ini sudah tentunya banyak kemusykilan dan persoalan yang bermain di dalam hati. Berikut terdapat beberapa tips yang boleh dijadikan panduan.




Masih ada masa, pada sesiapa  yang ingin menyertai ibadah korban anjuran eQurban.com yang menyediakan program Korban di Kemboja dengan kos yang sangat berpatutan iaitu RM250 untuk satu bahagian lembu atau RM1750 untuk satu ekor lembu atau RM550 untuk seekor kambing. Pesanan boleh dibuat secara online mulai sekarang sehingga tarikh tutup 7 hari sebelum Hari Raya Aidiladha.

Cara pesanan Korban Kemboja Secara Online :
  • Lawati website @ eQurban
  • Klik Tempahan
  • Pilih jumlah bahagian yang kita ingin laksanakan
  • Buat bayaran secara online atau dikaunter bank ke akaun bank yang telah ditetapkan
  • Setelah membuat bayaran masuk kembali ke link Tempahan dan klik borang bukti pembayaran
  • Dalam borang pembayaraan masukan Nama, Email, No hp, Bukti Bayaran dan Nama Peserta Korban

Pihak pengurusan eQurban di Kemboja akan mengambil gambar setiap ekor lembu yang dikorbankan untuk dilampirkan bersama sijil yang akan dikirimkan kepada yang telah membuat ibadah korban. Sila rujuk FAQ eQurban.com untuk maklumat lanjut.



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Jumaat, Oktober 28, 2011

15 Komen:

  1. Assalam..
    Sekejap ja kan 2 bulan 10 hari,dah nak raya haji pulak..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum...

    Moga saudara sihat hendaknya..

    Masih ada peluang lagi nak berkorban...terima kasih atas info

    BalasPadam
  3. SALAM,
    TERIMA KASIH ATAS MAKLUMAT INI

    BalasPadam
  4. Nak raya qorban pulak yek
    baru je lagi raya rasanya

    BalasPadam
  5. salam terima kasih byk atas infonya..:-)
    selmat berkorban semua..:-)

    BalasPadam
  6. Hmmm mood raya dulu x de; kejap je nak sambut Raya Qurban dah ya...

    BalasPadam
  7. Ibadah qurban yang merentas sempadan. Bagus bagi membantu umat Islam di sana..

    Post Terbaharu Saya - Bila Perlu Menukar Kasut Sukan?

    BalasPadam
  8. Mase ni la ramei yang mengaku tuan lembu.

    BalasPadam
  9. Salam Zul, selamat menjalani ibadah korban pada mereka semuanya.

    BalasPadam
  10. assalamualaikum..

    selamat menjalani ibadah korban untuk seluruh seantero umat Islam

    BalasPadam
  11. Ngasoh parang la kite....

    BalasPadam
  12. salam
    kejap je rasa, nak hampir 2 bulan ramadhan berlalu

    BalasPadam
  13. salam...

    kome buat korban kat rumah je raya ni nanti...mai le dtg sini boleh merase lembu korban...

    BalasPadam
  14. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA