Google Update Page Rank Lagi : Apa Sebabnya?





Salam semua, baru bulan lepas sahaja Google mengemaskini Page Rank mereka. Page Rank amat penting bagi sesebuah blog untuk mendapat tempat di carian hadapan SERP. Lagi tinggi Page Rank blog anda, lagi baik kedudukannya di carian enjin Google.

Terbaca di blog seorang rakan blogger yang mengatakan Google melakukan semakan kedua (pandangan saya), ke atas blog serata dunia. Ada yang berpendapat blog yang terlalu banyak iklan juga berkemungkinan akan di turunkan page rank mereka kali ini.

Ada terdapat rakan blogger yang saya singgah dan sempat intai kedudukkan page rank terkini mereka, sesetengahnya yang naik tempoh hari telah turun hari ini. Pasti Google ada alasan mereka yang tersendiri berbuat demikian, jadi cuba periksa apa yang tak kena dengan blog anda, mungkin template?

Bukan itu sahaja, jika google boleh trace ada penggunaan trick dalam menghasilkan trafik ke blog dengan cara yang tidak sihat berkemungkinan blog itu akan di buang terus dari enjin carian mereka. Satu lagi, loading blog yang lambat salah satu puncanya.

Saya tahu ada blogger yang tak kisah pun bab Page Rank ini, tapi pada saya satu kepuasan dalam berblogging apabila segala usaha kita di iktiraf oleh enjin carian terbesar dunia (Google Search). Anda juga boleh periksa kedudukkan Page Rank terkini anda di link yang saya sertakan di bawah.




Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Sabtu, Julai 23, 2011

20 Komen:

  1. Assalamualaikum Sauara Zulkbo.

    Dapat satu ilmu baru dalam berblog. Terima kasih.

    BalasPadam
  2. Eh..a'ah la...
    Saya nye dah turun...

    Xleh jadi ni..PR tu penting..
    Satu kepuasan kalau pR naik...
    Kalau turun dah jadi satu kemaluan la pulop!

    BalasPadam
  3. @Cik SHiNJU

    jangan malu
    naik balik la
    bukan tak boleh weh
    selamat berblogging

    BalasPadam
  4. hmmm x perasan pulak
    masih 2/10 jugak :)

    BalasPadam
  5. macam nak check rank dlm google???

    BalasPadam
  6. @Anak Ulu Cheka

    ramai Otai yang turun
    dari PR-4 ke PR-3

    BalasPadam
  7. @PORUMAN

    sila ke link di atas bro
    :)

    BalasPadam
  8. PR - SERP = jauh lagi perjalanan..hehehe

    BalasPadam
  9. Salam Zul, kawan angka tulah tak bergerak2 :(

    BalasPadam
  10. hehe... page rank..baru dpt 2..sob sob..kerdilnye...heee..

    BalasPadam
  11. turun 1 anak tangga jadi PR3 =)

    www.anastasyea.com

    BalasPadam
  12. salam
    tehramuan kekal dengan pr2

    rasanya google sedang belajar dan cuba menangkis jurus2 yang tersembunyi

    BalasPadam
  13. Saya mmg kisah bab2 pagerank.. :)

    BalasPadam
  14. PR kekal dan naik tidak apa. Kalau turun nak buat macamana hak Google

    BalasPadam
  15. salam
    nak tanya knapa kalau ade blogger dapat pr 4 tapi alexa dia 2 juta lebih..tp saya punya pr 2 tapi alexa bawah 1 juta.. apa membezakan nih?

    BalasPadam
  16. @nas

    ranking Alexa berbeza dengan ranking Google..Alexa berdasarkan trafik masuk ke blog melalui tool bar Alexa..dan PR bergantung pada kemahuan Google mengikut kriteria yang di beri mereka.

    BalasPadam
  17. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  18. sama jer pr.. tak naik2..seakrang nie guna format google panda..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA