Google Akan Hapus Private Profile Bermula 1 Ogos 2011






Bagi pengguna perkhidmatan Google, perubahan privasi yang baru  diumumkan oleh syarikat yang ditubuhkan oleh Sergey Brin dan Larry Page ini. Bermula 1 Ogos nanti, Google tak akan lagi membenarkan Google Profile disetting private.

Tetapi bukan semua maklumat peribadi yang ada di Google Profile akan boleh dibaca semua orang, Google masih memberikan kawalan bagi para pengguna untuk menentukan maklumat mana yang boleh dishare dan mana yang tidak. Di sini, yang tidak boleh 'disembunyikan' oleh user hanyalah nama lengkap serta gender saja. Untuk maklumat lain, pengguna masih boleh mengeditnya atau memadamnya.

Bila anda telah mempunyai private profile dan tidak mahu apa-apa maklumat termasuk nama dan gender anda kelihatan awam, anda boleh memilih untuk menghapuskan profile anda secara keseluruhan. Malah, sebenarnya anda tidak perlu melakukannya kerana Google sendiri mengatakan akan memadam semua profile yang disetting private selepas 31 Julai mendatang.

Rupa-rupanya, perubahan polisi yang dilakukan Google ini berkaitan dengan pelancaran laman rangkaian barunya yakni Google + di mana laman saingan Facebook ini terintegrasi dengan Google Profile. Bagi Google, pemakaian private profile di perkhidmatan mereka dianggap sebuah halangan untuk bersaing dengan Facebook.

Masalah privacy memang selalu muncul ke permukaan apabila ada produk baru di internet. Di sini, Google selangkah lebih maju daripada Facebook yang sering tertimpa isu privacy. Selain bersikap telus terhadap polisi privacy mereka, Google juga mempunyai satu ciri yang penting untuk diketahui, terutama bagi mereka yang benar-benar menjaga privasi di dunia maya.

Ciri-ciri tersebut boleh didapati di laman Google Profile-Edit Profile kemudian Search visibility. Di sini pengguna tinggal meng-uncheck bahagian "Help others find my profile in search results" sehingga orang lain tidak boleh mencari profile anda di hasil carian Google.

Sumber



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Isnin, Julai 11, 2011

25 Komen:

  1. Hmmm.. Perkembangan yang menarik dari Google. Tak sabar nak mencuba Google + :D

    BalasPadam
  2. Ada keburukan dan kebaikannya...

    BalasPadam
  3. @Cik SHiNJU

    Di sini, yang tidak boleh disembunyikan oleh user hanyalah nama lengkap serta gender saja

    BalasPadam
  4. dah tak boleh nak private2 lah lepas nih... usaha yang bagus buat google...

    BalasPadam
  5. thank for the info...

    BalasPadam
  6. terus terang saya kata, saya langsung tak faham semua ini. terasa sangat diri ini ketinggalan dalam bidang ict.

    cuma nak tanya, macam mana nak save semua entri dalam blog kita ke dalam thumbdrive?

    kalau terhilang ada juga dalam simpanan.

    BalasPadam
  7. ha a lah, kalau hilang camne nak simpan?
    ...kalau cara saya yang koman ni, copy pastu paste lam ms wordke note pad ke....pastu savekan dalam pendrive...tupun kalo pendrive selamat.

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum...

    Moga sdra sihat hendaknya..
    Mana yang rasa privacynya tergugat cepat-cepatlah delete blog tu..:)

    BalasPadam
  9. Kalau terpapar semuanya tak bagus juga yak :)

    BalasPadam
  10. maknanya nama lengkap koi akan terpapar ke?
    i dun like...uhuhu

    BalasPadam
  11. slm en.zul...

    wah...mcm2 skrg google ni punyer perancangan.... kdg2 pening kepala jugak dibuatnya....

    BalasPadam
  12. @ahmad humairi@ Tuan Hamzah

    Bab back up tu saya pun kurang arif
    saya sendiri nak kena tanya yang betul pakar..rasanya cara manual yang di amalkan Cikgu dan Tuan adalah cara saya sekarang juga..
    :)

    BalasPadam
  13. oo sy tk private tp sembunyikan sesetengah perkara :)

    BalasPadam
  14. sop mmg x buat private :)
    sbb x der yg nak disorok.. huhuh

    BalasPadam
  15. btol juga google ni, ape guna ada profil kalo fungsinya nak disorokkan je..hahaha

    BalasPadam
  16. google memang terboek. hekhekhek.
    best ag goog+ ni.

    BalasPadam
  17. salam
    namapak perlu diperiksa juga nanti
    saya pun dah lupa dulu private atau tidak

    BalasPadam
  18. saya suka privacy...tapi takde lah sampai gender dan nama penuh pun nak diprivacykan pula...

    BalasPadam
  19. Assalam..
    Saya baru try semalam Google +, masih belajar2 merangkak..

    BalasPadam
  20. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA