Telur Dadar Paling Besar Di Dunia | World Egg Day




Sejak dari 1996,"World Egg Day" di sambut di seluruh dunia setiap minggu kedua bulan Oktober.Sebagai kempen menggalakkan memakan makanan sihat berasaskan telur pada tahun ini Turkish Chef's telah memecahkan satu rekod dunia " telur dadar terbesar dan terberat"


Koleksi Gambar



 Dimasak oleh 50  tukang masak Turkish, di kelolakan oleh 10 chef's menggunakan 110,010 biji telur dan di masak di dalam kawah yang besar.

 Berukuran 10 meter ukur lilit dan mengambil masa 2.5 jam untuk di masak.



 432 liter minyak masak  digunakan dan menggunakan dapur berasaskan gas.



 Bau yang menyelerakan mengundang ribuan tetamu untuk merasai dan menjamahnya dan di makan dengan roti.



 Seberat 4.4 tan, mengalahkan record lama 3.625 tan dan di iktiraf  sebagai "World Record" oleh World's Guinness  Records.


Video "The World's Largest Omellete".



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Ahad, Oktober 31, 2010

36 Komen:

  1. wow.. lama masa nak masakk tu..
    bau telur memang menyelerakan melainkan telur busuk..

    BalasPadam
  2. betul2 besar.. berapa org makan tuh?
    macam2 dorang.. huhu

    BalasPadam
  3. macam2 je manusia ni..

    BalasPadam
  4. @cikgu isza

    jangan makan telur busuk..
    nanti sakit perut..huhu

    BalasPadam
  5. @gnesop.com

    khabarnya ribuan orang
    yang lalu lalang di situ..

    BalasPadam
  6. @Yan

    memang macam orang,macam ragam,macam cara nak mencari nama..

    BalasPadam
  7. salam..
    50 tukang masak.. dikelola 10 chef...
    jenuhlah nak pecahkan 110,010 biji telur..

    BalasPadam
  8. huh dapat dibayangkan,betapa susahnya nak masak telur ni :)

    BalasPadam
  9. haha sape laa yg nk makan tu...haha
    balek rumah muntah telorr..

    BalasPadam
  10. salam akhi Zul....

    akak tak dapat nk bayangkan macamana nk amik masakan tu yg di tengah2 kawah ... hai macam2 ragam manusia ni kan..

    BalasPadam
  11. wah..besaaaaaaaaaaaaarnye...kompom sedap ker ni?

    BalasPadam
  12. salam zulk..hehe..yang terbesar..yalah sekarang ni berlumba2 nak buat yang TERbesar,tertinggi dll..habis ke dimakan tu..kalau tak membazirnya..

    BalasPadam
  13. ...tiba2 teringin telur dada kelapa..

    BalasPadam
  14. Salam Zulkbo.

    Seperti yang kak komen dululah. Manusia ini pelbagai ragamnya kan pelbagai usaha serta pelbagai hobinya.

    BalasPadam
  15. salam...

    palih yak besor nye ter

    BalasPadam
  16. rase nak baring jer dlm telo dadar tu smbil mkn sikit2..huhuh..

    BalasPadam
  17. salam
    kalau tak habis dimakan, bungkus je sekalian tukang masak tu dengan telur

    BalasPadam
  18. Salam...

    makan telur banyak sangat pun bleh naik kolesterol..

    BalasPadam
  19. besarnya... tak tahu rasanya mcam ne??

    BalasPadam
  20. Salam Zul
    Kawan biasa makan telur separuh masak aje 2 biji sepagi tidak selalu :)

    Hari ni bz sikit sampai lewat petang :(

    BalasPadam
  21. sedap ke tu bro..mesti tawar je..hehe
    buat telur mata kerbau kat umah lg best..:)

    BalasPadam
  22. salam bro
    macam2 idea manusia ni kan

    BalasPadam
  23. Patut disedekahkan kpd kanak2 kebuluran di Darfur.

    BalasPadam
  24. baru masak telur dadar malam td sb malas nak gi kedai beli ikan..hehehe

    BalasPadam
  25. Habis telur kat daerah dia orang tu..

    BalasPadam
  26. penah dapat emel org Arab sdg masak nasi beryani dgn kawah yg tersangat besarnya..bila tk habis mkn dibuang ke laut..sisanya beratburan di tepi pantai..kemudian ditunjuk pula rakyat di Darfur kot, yg kebuluran...beza antara org terlalu kaya dgn yg menderita...

    mudah2an telur dadar ini tidak dibuang begitu saja...beribu2 telur tu hntr kat rakyat yg kebuluran kan bagus ye..

    BalasPadam
  27. perghhH! telur dadar mmg menyelerakan!!

    BalasPadam
  28. lauk paling mudah n sdp telur dadar =)

    BalasPadam
  29. salam
    wah sungguh menyelerakan ni
    kalau anak ku tahu..dia pun peminat telur dadar ni hehe

    BalasPadam
  30. Salam...

    Saya suka Omellete ni, sedap..:)

    BalasPadam
  31. salam abg zul....

    mak oiii nampak menyelerakan sungguh hehehe.... besar tul kan???

    BalasPadam
  32. kenduri lauk telur dadar!
    he.he.he

    BalasPadam
  33. trend orang sekarang suka wat rekod dunia yang tak berilmiah camni. sesekali takpe, tapi kalau sampai jadi ikutan, tu yang tak sedap jadinya.

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA