Membuat Link Entri Terbaru Di Kotak Komen Blogspot | Tutorial



Salam semua..entri kali ini sebagai menjawab persoalan dari Cikgu Humairi semalam, mengenai ; Bagaimana saya letakkan link entri terbaru saya di kotak komen blogspot?Saya mempunyai cara tersendiri yang saya adaptasi dari cara orang lain.

Satu cara memudahkan tuan punya blog yang kita komen agar terus ke entri terbaru kita, seperti mereka yang menggunakan kotak komen "plug in" contohnya Comment Luv mahupun Disqus.


Terus terang saya katakan yang saya belajar dari tutorial di blog Adik Mel yang peramah.Anda juga digalakkan layari entri beliau yang terbaru ini untuk mendapat cara yang terbaik dan mudah .Tapi memandangkan kesibukan, saya terpaksa explored lebih dan memerlukan masa, jadi saya guna jalan pintas..he he.

Begini cara saya gunakan.. anda cuma perlu copy (taip sendiri ) setiap huruf di bawah ini dan simpan di dalam bentuk text, NOTEPAD pun tak apa di komputer anda:


Tukarkan tulisan berwarna merah itu (URL entri ) setiap kali ada entri baru anda dan yang berwarna biru tu tajuknya yang akan terpapar di kotak komen yang kita tinggalkan, contoh bergambar di bawah ini;


Yang sebaiknya komen anda biarlah di atas, jadi nampak lah kemas sedikit bila anda posting komen tersebut.Semua ini saya lakukan secara manual sahaja,berbanding dari cara Adik Mel tadi sepatutnya auto dan hanya untuk pengguna browser mozilla sahaja.

Buat masa ini saya selesa kembali menggunakan Google Chrome kerana pada pandangan saya antara browser yang paling terbaik sekali. Selamat mencuba..Wassalam.



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Khamis, Oktober 21, 2010

58 Komen:

  1. salam cikgu..=)
    hehehehehe
    nanti cheqna try...
    kalu jadi suka suka suka..=)
    thanks sebab sharing

    BalasPadam
  2. hoyeeehh.. berjaya, TQ ye en zul...

    BalasPadam
  3. Salam...

    ooo..gitu caranye yek..
    koi ni pemalas sket..huhuhu..

    suka guna gugel krom gak...laju dan mudah

    BalasPadam
  4. Sudah try buat dulu menjadi..tapi sekarang sudah jadi malas..lagu pun komen box untuk blog kengkawan akan jadi memberat..

    BalasPadam
  5. hohohoh! nak try gak nnt nak buat, thanxxx bro :)

    BalasPadam
  6. Salam sdra...

    Terima kasih, nak cuba juga nanti

    BalasPadam
  7. pasni boleh la try heheheh
    tq. en.zul... heheheh ;)

    BalasPadam
  8. salam sekali lagi,

    dah berjaya, terima kasih.

    BalasPadam
  9. salam abg zul..

    jap angah try buat kat blog abg zul ye..

    x bole la... macam mana nieeeee

    BalasPadam
  10. salam zul..
    koi pun nak try juga..nanti boleh guna

    test ...

    new entry "RUANG YANG TERHAD"

    BalasPadam
  11. huuu lepas ni ramai le yang promote n3 kat ruangan ter

    BalasPadam
  12. @AngahSayang2314

    Ada yang tak kena la tu..
    cuba baca betul-betul,tersilap
    satu koma pun tak jadi nanti..

    BalasPadam
  13. Nak cuba laa bila berkelapangan nanti

    BalasPadam
  14. oooo boleh guna kod HTML dalam kotak komen ni rupanya.. ingatkan HTML tak enabled kat sini

    Entri terbaru saya : Akses Terhad Internet Waktu Pejabat

    BalasPadam
  15. wah..tips yg bgs bro!keep it up... :)

    BalasPadam
  16. Salam...

    Nak test la...

    Entry terkini "Babi Berjanggut"

    BalasPadam
  17. @Ustaz Love

    jadi dah.. terima kasih bro zul..

    BalasPadam
  18. Salam Zulkbo.

    Bila rasa nak buat nanti bolehlah rujuk sini.. terima kasih

    BalasPadam
  19. wah..terima kasih bro koi..nampaknya ramai orang faham..alhamdulillah..seronok saya tolong kawan2 saya :) ..

    New Entry "Si Penggila dan Si Buang Tebiat , Remi Gaillard"

    BalasPadam
  20. Terima kasih kongsi info yang baik ini.
    Pautan entri terbaru drp blog aok lambat kuar kat pauntan blog kawan nape ?

    BalasPadam
  21. salam zulk..singgah jangan tak singgah w/p tak faham apa yg zulk tulis..hehe..inilah akibatnya bila dah tua baru celik IT.

    BalasPadam
  22. ooo..cam tu ka...nanti sy nak try la pulak...tenkiu erk bang zulkbo

    BalasPadam
  23. molek tu...
    testing <a href="http://myjazmanie.com/2010/muzium-putus-cinta/> cuba kelik-kelik sini</a>

    BalasPadam
  24. alamak silap la pulak...
    sekali lagi cuba kelik-kelik sini hehehe

    BalasPadam
  25. Salam.

    memang nak cari jugak . Rupanya jumpa kat n3 ni.
    timaseh.

    cuba...jadi tak..

    New Entry " Baru Citer Pagi Semalam Tengahari Kena"

    BalasPadam
  26. BroZul,

    Saya ada problem kalau kotak komen macam ni. Memang tak boleh komen tapi hanya di ofis. Rumah ok je.

    Sebab proxy ke?

    BalasPadam
  27. @a.z.r.i.n.a.03.07

    mungkin setting antivirus..
    yang ada di opis anda..allowed kan
    apa yang patut..selalunyalah..

    BalasPadam
  28. salam..mmg hebat bro zul..saya tak tau ape kena dgn PC opis saya..tak leh bukak blog bro zul la..tp bile gune PC kat uma( mcm skrg) takde mslh plak..huhuhuhu

    BalasPadam
  29. @sahromnasrudin

    salam juga..entahlah shah
    setakat ni dah 2 orang kata begitu,mungkin kerana pertukaran domain hari tu belum jumpa penyelesaian lagi antara blogspot dan www.zulkbo.com..terima kasih masih sudi singgah..

    BalasPadam
  30. salam encik zul..
    tutorial yg menarik ni..

    nk cuba jap.. hehee..

    New Entry "Tak Fikir Keselamatan Langsung"

    BalasPadam
  31. @HaiDa HiDa

    berjaya gak.. hehee..
    terima kasih encik zul..

    BalasPadam
  32. Salam,
    wah menarik tutorial ni, nt bleh cuba...

    BalasPadam
  33. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  34. Wah best ni. thanks for sharing. nak try gak lah

    Latest entry "Fesyen Atau Kesengsaraan"

    BalasPadam
  35. Aslmkm Zul.
    Seperti suker jalan tengahmalam pulak Kak G ni! :)
    Very good sharing indeed Zul. TQVM 4 d knowledge.
    Macam2 juga diberitahu, tapi Kak G tak pernah apply pun. Gen lama! :)

    BalasPadam
  36. ramai juga kami tgk yang buat macam ni..
    bgus utk naikkan traffic..
    nice tutorial..:)

    BalasPadam
  37. salam
    saya juga lebih banyak menggunakan chrome
    rasa nyaman je guna...

    BalasPadam
  38. huhuhu.. bagus cara ni.. tapi kalau nak lagi best, try guna intense debate dan add plugin comment luve... mmg power... huhuhu...

    new entry "Duit Dari Blog"

    BalasPadam
  39. nk try kat sini boleh tak?

    Latest Entry Blog Razis "Mencari Alternatif kepada Nuffnang"

    BalasPadam
  40. p/s - jangan buat kt blog wordpress - masuk spambox

    kalau sorang blogger dah mark spam - sistem Akismet akan baca IP tu sebagai spam utk kesemua blog lain yg gunakan plugin Akismet.

    Commentluv dah ada


    Entri terbaru masuk dalam spambox

    BalasPadam
  41. @Kujie

    ooo..begitu ke..
    thanks info..
    hanya for blogspot
    sahaja..

    BalasPadam
  42. Salam bro,

    ai nak ucapkan terima kasih banyak² sudi share gud info ni...ai cari² kat gogel terus terjumpe ('',)

    p/s ===>New Entry "+* iNspEcTiON & MuTo BuRoK *+"

    BalasPadam
  43. Salam Sdra zulkbo,

    Mekar terjumpa blog yang menarik ini.! Teruskan usaha memajukan blog anda. Mekar ada soalan berkenaan tutorial untuk blog.Puas godek, tapi tak jumpa penyelesaian :-

    1) Apasal blog mekar, di bahagian komen orang xdapat tinggalkan komen. Macamana sya nak buat bahagian komen seperti di blog anda(yg xmenyusahkan pengomen memberi komen). Boleh ke sya nak buang coding yg pernah sya copy/paste di "expand widget templates". (sbb byk code yg pernah sya copy/paste, jadi sya xtahu nak delete code utk "link comment" tu apa code dia.

    Hehe..paham ker pertanyaan sya? Terima kasih ya kalau ada jawapan :-)
    Blog sya: http://www.whitepearl1400.blogspot.com

    BalasPadam
  44. INGIN MENINGKATKAN TRAFFIC BLOG ANDA?
    SERTAI KAMI DI MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY.
    PING BLOG ANDA SERACA PERCUMA DISINI.TQ

    CLICK HERE "MALAYSIAN BLOGGERS COMMUNITY"

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA