Gadis Afghan Yang Di Potong Hidungnya

.



Seorang gadis Afghanistan yang di potong hidung dan telinga oleh suaminya  sewaktu pemerintahan Taliban, selamat menjalani pembedahan plastik. Aisha Bibi,19 tahun..mengejutkan dunia apabila muncul di majalah Time dalam usahanya mendapatkan hak-hak seorang wanita Taliban.


 Memang agak menyedihkan bila melihat ada manusia yang sanggup melakukan sebegini.



 Sebelum di pasangkan hidung plastik



Sewaktu di meja bedah,menanti hidungnya yang baru.



Buat pertama kalinya beliau muncul di khalayak ramai menunjukkan rupanya selepas sembuh dari proses rawatan hidung plastik yang di lakukan oleh pakar di Grossman Burn Center (West Hills Hospital ) di California.

Sedikit sebanyak pasti  isu ini di gunakan secukupnya oleh Amerika sebagai propaganda dalam berkempen untuk menghapuskan Taliban dari muka bumi ini. Di sudut hati saya memang simpati pada Aisha, cuma berharap beliau tidak dijadikan "alat" oleh pihak tertentu demi agenda mereka yang berkepentingan.

Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Sabtu, Oktober 16, 2010

26 Komen:

  1. apa punya suami daaa... kejam sungguh!!

    BalasPadam
  2. betul tu.. janganlah dijadikan alat..
    apa jadi pada suami dia tu yer..

    BalasPadam
  3. Cantik.. Hmmmm.. Dah jadi macam-macam benda pelik dalam dunia..

    BalasPadam
  4. apalah maru dpt suami gitu...kes naya.. nasib boleh repel semula yeek... :)

    BalasPadam
  5. salam zulk.. kesihan pada gadis ni..kenapalah suami sanggup melakukan kezaliman sebegini..tentu isterinya sendiri yg hodoh kan..
    ini contoh suami yg tak mengikut cara hidup islam dan mencontohi peribadi mulia Rasullullah.

    BalasPadam
  6. harapan agar beliau tetap akan menjaga aklaknya,maruahnya dan jangan dijadikan alat oleh org2 kafir yang menuang nila didalam belanga susu....

    BalasPadam
  7. pembedahan berjaya .

    cantik !

    BalasPadam
  8. salam
    peliknnya cara seksaan puak2 taliban..
    takut nanti wanita ni nanti jadi bahan untuk perang saraf terhadap taliban, yg ternyata susah nak di tewaskan oleh puak2 tu

    BalasPadam
  9. ya Allah ngerinya..tak berani nak pandang & fikir lama-lama...masyallah ada orang yang kejam begini didunia ini:(

    BalasPadam
  10. kesiannya.. manusia makin hilang pertimbangan.. :(

    BalasPadam
  11. salam..
    kesiannya.. sampai mcm tu sekali ya.. kejam sungguh..

    BalasPadam
  12. Salam,

    Ini kes suami, bukan kes Taliban.Sebab nila setitik.....

    BalasPadam
  13. salam
    memang zalim suami dia tu
    hukum islam pun tak ada yang begitu
    tak pernah dengar ada kes gitu

    seronok le amerika buat cerita
    dok menangguk ikan kat air keruh

    BalasPadam
  14. huh ngeri juga yer...sebab dipotong hanya tuhan saja yg tahu

    BalasPadam
  15. MasyaAllah manusia yang tak perlu dipanggil manusia kejam sungguh...
    semoga dia tabah menjalani hidup ..
    Amerika ada je taktik dia otak putar alam..

    BalasPadam
  16. salam...
    Huh.. agenda jahat yahudi..
    saja nak memburuk2kan Islam...

    tak pulak dia siarkan betapa siksanya orang palestin atas kekejaman israel..

    BalasPadam
  17. dunia hari ni memang macam-macam...semoga kita dilindungi..amin..

    BalasPadam
  18. salam..semoga dia tabah jalani kehidupan ini ^_^

    BalasPadam
  19. semuga dia memulakan kehidupan baru yg lebih baik dan lebih iman nya.

    BalasPadam
  20. Salam Zulkbo.

    Tak dapat nak bayangkan rasa sakit luar dan dalam bila terkena ujian sebegini..

    BalasPadam
  21. tak perlu highlight era pemerintahan taliban.. itu just provokasi musuh..
    contoh.. isu suami simbah asid ke muka isteri di malaysia pn.. takde dihighlight pn era pemerintahan siapa berlaku? sbb kita bukan taliban.
    kalau kita taliban yg jajah, for sure, "simbah asid di era kerajaan taliban" pulak jadinya statement..

    ini isu public criminal, bukan isu pemerintahan..
    -my 2 cent opinion-

    BalasPadam
  22. salam bang..

    maaf lama da tak singgoh kemari..

    mmg tak patut la potong hidung gitu

    BalasPadam
  23. cantik bila sudah elok idungnya..jgn lupa daratan pula ye..lepas ni kene pakai tudung elok2 plak..

    New Entry "Tutorial Meninggalkan Post Entry Terbaru Pada Komen ( Blogspot )"

    BalasPadam
  24. salam

    isk sedihnya suami sendiri wat mcm ni
    harap tidak terjadi dalam negara kita ni

    BalasPadam
  25. salam..
    ish seram jugk tengok org kena potong hidung ni..
    tp baru tau jugak mcmmana rupa keratan rentas struktur hidung ni mcm mana..hehe

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA