Domain | Webhosting




Nama Domain (Alamat)  ialah nama yang digunakan untuk mengenalpasti lokasi sesebuah laman web. Ia bertindak sebagai alamat kepada sesebuah laman web di internet. Nama domain ini perlu adalah untuk membolehkan ia diakses atau dicapai oleh seluruh dunia melalui internet.


Jika tiada nama domain, ia bolehlah diumpamakan seperti rumah yang tiada alamat, maka tiada siapalah yang akan masuk melawati laman web anda. Setiap nama domain perlulah didaftarkan terlebih dahulu dengan mana-mana pendaftar domain yang telah disahkan atau pun lebih dikenali sebagai “Pendaftar Nama Domain”.

Nama domain anda juga akan menjadi alamat kepada laman web anda apabila diletakkan pada URLnya nanti.Antara penyedia perkhidmatan ini adalah syarikat yang saya gunakan sekarang.Anda bolehlah melayari di www.internet-webhosting.com untuk keterangan lanjut.

Nama Domain adalah kepuasan individu,walaupun menggunakan nama domain sendiri, blog saya masih menggunakan platform Blogger sebagai webhosting (tapak).Ini kerana hanya individu yang benar-benar arif tentang penggunaannya sahaja mampu menggunakan webhosting sendiri.Blogger di antara yang menyediakan webhosting percuma.

Webhosting (Tapak) diumpamakan seperti tapak/ruang untuk  sesuatu laman web, kerana tanpa tapak anda tidak boleh mendirikan rumah. . Anda boleh menyewa tapak ini bagi membolehkan laman web anda ditempatkan. Saiz tapak adalah bergantung kepada kemahuan anda, berdasarkan saiz laman web anda. Ianya diukur dengan sukatan Megabyte (Mb) .

Harga bagi webhosting ini juga adalah bergantung kepada tawaran yang diberikan oleh setiap penyedia hosting. Ada yang menjual dengan kadar yang murah bagi setiap Mb tetapi mewajibkan anda membeli jumlah minima Mb yang bersaiz besar. Oleh itu, anda perlu pandai untuk membuat pilihan yang berdasarkan keperluan anda.

Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Jumaat, Oktober 15, 2010

17 Komen:

  1. Salam info yang berguna bagi yang berminat nak buat Domain sendiri. TQ

    BalasPadam
  2. salam

    Oo gitu yer,
    TQ info nie

    BalasPadam
  3. sekarang ni banyak offer dan promosi murah untuk gunakan domain sendiri, memang elok kepada pengguna semua

    BalasPadam
  4. tahniah bro koi..tp rank alexia da jatuh balik..kene kejor balik..

    New Entry "Rumahku dimasuki biawak dan nama pelik resort"

    BalasPadam
  5. @pawaka19

    OOO..tak pe lah Mel..
    pelan-pean kayuh..

    BalasPadam
  6. tahniah kerana berani :)

    BalasPadam
  7. thank for the info, ..

    BalasPadam
  8. salam abg zul

    tahniah abg zul ini semua info yg berguna buat angah hehehe thanks

    BalasPadam
  9. @AngahSayang2314


    Angah pun boleh lah cuba lepas ni pulak..

    BalasPadam
  10. @Cik SHiNJU

    Tak de la pandai weii..
    sesaja memandai..he he

    BalasPadam
  11. @aRoL

    Jom Arol join sekali kita..

    BalasPadam
  12. @intanrh

    I'll try my best..
    thanks for your support sis

    BalasPadam
  13. @etomyam

    Ermm..molek juga..kena lah
    pakai nama sendirik sesekali kan?

    BalasPadam
  14. hmmm... baru tau...TQ3x hehe

    BalasPadam
  15. salam...
    bijak langkah abang zul ni..
    dah ramai pembaca memang harus mendapatkan domain sendiri :)

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA