Cara Upload Gambar Guna Hosting Selain Blogger | Tutorial



Salam semua,hari ini saya hendak berkongsi panduan bagaimana cara kita meng upload gambar ke blog dengan menggunakan server hosting lain.Secara tak langsung membantu mengurangkan beban BLOGGER  untuk menyimpan gambar yang banyak untuk blog kita.

Gambar-gambar tersebut akan tersimpan di server yang kita gunakan.Terdapat juga kadang-kala BLOGGER seperti "hang" dalam proses kita hendak meng upload gambar, jadi di sini ada satu cara lain.

Langkah pertama, anda perlulah menggunakan  "server upload hosting" yang percuma dan banyak di alam maya ini. Barang percuma pasti ramai yang suka kan? Di antaranya yang paling popular dan selamat dan sering di gunakan oleh laman forum:
Selepas memilih mana yang sesuai, "server upload hosting" selalunya menggalakkan anda mendaftar dengan mereka, mudah sahaja..tiada bayaran di kenakan.Selepas itu anda sudah boleh menggunakannya.

A . Browser gambar yang anda kehendaki yang ada dalam folder komputer anda.
B.Setelah temui,  anda pilih pula saiz yang sesuai pada entri di blog anda.Kemudian "Host it"


A.Gunakan hanya "direct links" untuk tutorial ini, anda juga boleh gunakan link yang lain tapi akan saya ajar di tutorial yang lain.
B.Copy semua URL "direct links" ini dan bawakan ke posting di blog anda.


A. Di new posting blog anda sila klik pada button "add photo" dan keluar paparan ini, pilih "from a URL"
B. "Paste" kan URL  yang anda copy di hosting tadi, proses "direct transfer" akan berlaku..tunggu sebentar.


A. Jika URL yang betul di letakkan akan keluar gambar secara automatik.
B.Setelah itu anda pilih sudut mana yang anda hendak letakkan gambar dalam posting anda klik " Add selected" dan selesai.


Begitulah proses bila saya menggunakan photo hosting dari SERVIMG.COM. Seandainya mana  yang terkurang, bolehlah di tambah oleh mereka yang lebih arif di ruangan komen di bawah.

Sekadar membantu rakan blogger yang ramai menghadapi masaalah kebelakangan ini, terutama di Blogspot apabila meng upload gambar  menggunakan Blogger Uploader.Wassalam.






Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Selasa, Oktober 19, 2010

34 Komen:

  1. salam,ok jugak tu yer...pakai url jer..tak barat blog kita :)

    BalasPadam
  2. salam,
    bagus utk org2 yg kurang bijak mcm saya.. hehe

    en zul, sejak awak dah tukar domain ni, nape awak nya nama dah takleh masuk dlm blog list saya..? eh! betul ke soklan.. hehehe... tolong!!!

    BalasPadam
  3. Salam zul berkongsi info yang baik ini. Kawan jarang guna utk blog upload gambor cara itu... apapun boleh try nei TQ.

    BalasPadam
  4. imageshack mcm yg kita guna kat pcc tu erk?
    baru tau boleh guna kat blog gak..
    huhuhu..tq

    BalasPadam
  5. wah info yg sgt best. memang tgh tercari2.thank you for sharing. tp kat opis sy imageshack kena block. huhuhuhu

    BalasPadam
  6. thank bgi info nie,.bru tadi je jadi xboleh nak upload gmbar,.last2 ok jugak dri hang 2,..

    BalasPadam
  7. Lain kali kalau bloger hang, ckLah akan terus lari ke sini dengan segera....

    Terima kasih...

    BalasPadam
  8. salam,
    saya tak tahu cara ni.. trima kasih berkongsi info..

    BalasPadam
  9. Salam...

    Dulu saya rajin gunakan hosting lain utk gambar, now dah malas :) anyway terima kasih utk info ini..

    BalasPadam
  10. masih guna cara lama... susah juga nak adaptasi dengan teknologi yang asyik bertuko ganti ni

    BalasPadam
  11. salam..
    saya suke letak gambar bebanyak.. jadi molek benor kalau update pakai hosting lain...
    kalau saya rajin boleh la buat..

    abg zul rajin laaa...
    saya malas.. macam mana ni..
    :(

    BalasPadam
  12. salam
    sangat sesuai untuk blogger yang selalu menyertakan banyak gambar dalam entri mereka
    thanks

    BalasPadam
  13. bagus guna ni.. mmg selalu ada je problem sangkut2 masa nak upload..thanks for info..

    BalasPadam
  14. salam,
    berguna sekali tips ni, memang elok guna free hosting servis ni, saya sekarang pun dok guna photobucket kalau nak upload gambar banyak2 :D

    BalasPadam
  15. @Cik SHiNJU

    yuppp..sama,cuma kita guna "direct link" kali ni bukan image link macam PCC

    BalasPadam
  16. @My Little Diary

    Bukan kurang bijak..
    cuma tak tahu..kan dah tahu
    sekarang..he he,sharing is caring

    BalasPadam
  17. @noreed | MAR
    Memang ramai yang kena semalam..
    harap ini boleh membantu..

    BalasPadam
  18. @ckLah@xiiinam | Cikgu Isza

    Ermmm..kan dah tahu..boleh lah
    cuba nanti..semoga berjaya..nampak remeh,tapi terbaik sebenarnya dari kita guna Blogger,menjimatkan speed image kita selain setiap gambar siap di detail saiz oleh server,perkara ini memang di titik beratkan untuk SEO

    BalasPadam
  19. @cemomoi

    Aok layang je la nanti..
    dah guna tak mboh guna BLOGGER dah..hu hu..

    BalasPadam
  20. @Abd Razak

    Terima kasih,ada juga yang bersama saya pernah menggunakannya..

    BalasPadam
  21. dulu memang suka letak entri banyak2 gambar... hehe.. sekarang satu gambar satu entri.. memang pakai hosting lain gambar nie ...sebab nak jimat space/hosting...

    BalasPadam
  22. mcm menarik je nnt nk try jgk la harap2 jd...

    BalasPadam
  23. salam,

    kalau faham...ianya jadi mudah!
    Terima kasih berkongsi.

    BalasPadam
  24. trima kasi sbb berkongsi...
    ooo..lps ni boleh la cube... ;)

    BalasPadam
  25. Mari Berbisnes online
    sape yagn berminat boleh Sertai
    untuk mengetahui lebih lanjut sila klik
    http://www.nikbir09.ws/bisnesgdi.html
    Segala Pembelajaran secara online percuma

    BalasPadam
  26. tengkiu bro... saya dulu guna photobucket. sekarang beralih ke Picture Trail sebab boleh buat slide show yang lebih menarik macam dalam blog saya

    BalasPadam
  27. salam zul,
    t kasih byk sokong koi.
    bagi blogger sekerat tiang mcm koi ni, bce guanepun xfhm2, he3

    BalasPadam
  28. @piewahid

    Akhi Pie..
    moga aok cepat sembuh wehh..
    jangan lupa makan ubat..
    semoga Allah memberkati aok
    sekeluarga...

    BalasPadam
  29. @Hisyam Muhibah

    Terima kasih sama berkongsi
    pengetahuan saudara..nanti saya
    cuba..

    BalasPadam
  30. Salam..Boleh juga belajar macam2 melalui blog nikan. Untungnya ramai rakan2 blogger yang arif benda2 macam ni. leh la belajar. Tima kasih ya Cikgu Zul.

    BalasPadam
  31. salam,
    hehe..macam malas je nak bukak2 banyak banyak menda, tapi terima kasih kongsi pengetahuan, kalau rajin nanti boleh cuba..

    BalasPadam
  32. salam...

    abg zul macam tue ke??? alamak angah lg suka kalau ada gambar banyak hehehe

    im backkk

    BalasPadam
  33. Koi tak mikir lagi sekarang ni.Serabut kepale

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA


Carian Blog