Kereta Idaman Malaysia Lotus Evora





Lotus Cars Malaysia, satu cabang Proton Edar Sdn Bhd secara rasminya hari ini melancarkan model Lotus Evora untuk pasaran dalam negara.Lotus Evora, yang pada mulanya dibangunkan di bawah projek yang diberi nama Project Eagle, dilancarkan pada British Motor Show Julai 2008 mula memasuki pasaran Malaysia bermula esok.

Lotus Evora berharga RM443,480 (spesifikasi sukan), RM463,650 (spesifikasi teknikal), RM472,110 (spesifikasi sukan dan teknologi) dan RM490,210 (spesifikasi edisi pelancaran).


Sedikit Info Lotus Evora

The Evora is considered by many as a Lotus that is more livable, although it can still prove to be quite difficult for a large-sized individual to comfortably fit in the cockpit. There rear cabin is just enough for kids as well. It is also only available with a good old manual transmission, for now at least. It weighs just 1,350 kilograms and power to the rear wheels come from a 3.5 liter VVT-i V6 that is able to produce 276hp at 6,400 RPM and 342Nm of torque available at 4,700 RPM. The Toyota-sourced engine which features a Lotus T6e ECU is linked to a 6-speed manual gearbox.

Apparently the ratios of the transmission are tuned to offer a smoother drive, not as hard-hitting as some performance-oriented transmissions. With all that power and a light weight chassis the Evora is able to hit the century mark in 5.1 seconds and goes on till it reaches 261km/h. It’s average fuel economy is figured at 8.7 liters per 100 kilometers while producing 199 grams of emissions per kilometer.

The Evora is offered with four trim levels in Malaysia with features like Bi-Xenon headlights, power-fold door mirrors, BOSCH Electronic Differential Lock, ABS with EBD offered as standard. The most basic trim level is the Sport Spec Edition which has a switchable sports mode, titanium sports exhaust tailpipe, engine oil cooler, cross-drilled brake discs with black calipers and a sports diffuser.



***Melihat pada reganya koi rasa cukuplah dalam mimpi jer koi pandu kereta ni yek?he he..yang menjadi tanda tanya di sini mengikut sumber di pasaran UK harganya cuma RM 262,000 tapi bila memasuki pasaran Malaysia mengapa jadi hampir 2 x ganda?




Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Khamis, Jun 24, 2010

20 Komen:

  1. salam
    cantik sekali model ni [lebih cantik lagi harganya]

    orang malaysia lebih kaya dari orang uk sebab tu di malaysia mahal

    BalasPadam
  2. salam...

    pergh...mmg lawo!rege lg lawo..tp xde la sampai sejuta cm ferrari te dok..

    BalasPadam
  3. mahal2!gone nk bli..mmpu tgk aje le...huhu...

    BalasPadam
  4. salam
    cantiknya..baru berangan2 nak sambar, sekali tgok regenya, alamak... terus terpadam cita2..hehehehe..

    BalasPadam
  5. salam akhi Zul...

    he he he bkn nk beli kereta tu , ummi mimpi pun tak mampu ....

    BalasPadam
  6. bukan orang malaysia yang kaya tapi segelintir yang nak kaya dan melihat pembelinya kayap

    perghh ramping tul keta ter

    BalasPadam
  7. mahalnya!!
    baik beli BMW miahahahah....

    BalasPadam
  8. cukai di malayisa ni memang kaw kaw punye mahal. sebab tu malaysia kaya raya. hahahaha.

    kalo bawak masuk malaysia pun bukan boleh bawak lelaju nanti kena saman.

    BalasPadam
  9. mahal betul harganya...tapi inilah kereta terbaik UK tahun 2009...cantik..

    BalasPadam
  10. Salam zul kita padan tengok ajelah....

    ** Zul line bokband kawan KO tak dapat nak berlintas langsung. Guna line opis byk sekatannya susah kawan huhuhu.... Salam juga drp kawan.

    BalasPadam
  11. mahala bro koi..elok beli rumah je kalo harga macam tu...

    BalasPadam
  12. belanja satu!
    he he he

    BalasPadam
  13. evora=exora??? dekat2 nama exora tu..kiranye mahal jugalah nama exora nihh...dapat tengok je laa

    BalasPadam
  14. cantik sangat..harga pun cantik sangat..hanya boleh dilihat..huhu

    BalasPadam
  15. salam,

    golongan marhaen macam saya mana kan mampu hehe..

    BalasPadam
  16. salam zul,
    keta ni mmg fully made kat mesia ke?
    pelik gak kalu rega lagi mahal drpd exported.

    BalasPadam
  17. Sangat la cantik! letak gambar dalam bilik tengok hari2..mana tau esok2 tiba2 dpt beli se!

    BalasPadam
  18. salam...betul2 keta kat malaysia memang mahal dah la buatan pun made in malaysia..nape gi import kat luar jadi murah plak..cthnya duit malaysia murah dgn euro kan huhu

    kalu ana lebih tengok kualiti biar tahan lama nak guna..tengok2 yg made in malaysia x ok..nampak nya kena save beli keta import lah nati huhu

    kalu keta macam di atas tu sesuai untuk org muda2 je..macam bro mane leh bawa anak bini kan hehe..just pandangan ana

    BalasPadam
  19. wah.. lotus kereta idaman saya..
    tapi mahalnya.. geget jari jela saya..
    cantik memang cantik tapi tak mampu :(

    BalasPadam
  20. pergghhhhhh...

    akan sya usahakan mengumpul duit demi
    membeli lotus evora ini!!!

    -- yg replika jelah...katne ade jual erk? ;p

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA