Kebaikan Facebook? Bagaimana Kita?






Koi mulakan dengan BISMILLAH dan salam aok me..? Dalam memperkatakan tentang banyaknya keburukan facebook oleh ramai orang hari ni koi nak kongsi tentang kebaikan facebook pada kita.Setakat yang koi dah mengalaminya sekarang.Bertemu kawan lama yang setengahnya koi dah tak berhubung malah bolehlah di kira sebagai "lost contact" langsung .Antaranya sudah menjengah 20 tahun contoh yang baru koi jumpa 2-3 hari ni:

  1. Azman Jaafar: Yang lebih koi kenali sebagai Man Paq .Kami masa remaja dulu memang galak bermain muzik dan lepak di simpang-simpang jalan waktu malam sambil memetik gitar kapok.Biasalah darah muda masa tu.Sekarang setelah hampir 20 tahun baru bertemu semula di facebook.
  2. Rajudin Ahmad : yang lebih koi kenali sebagai Judin.Wahh..lama betul tak jumpa rasanya selepas habis sekolah bila masing-masing membawa haluan sendiri.Sekarang khabarnya dah kaya.Alhamdulillah...rezeki masing-masing.Koi tumpang bangga sahabat.
  3. Rozita Nanyan: Kawan sekolah sewaktu tingkatan 5 di SMKJ2 tahun 1988.Kami tidaklah rapat sangat.Sebab masa tingkatan 5 dulu koi kurang berkawan dengan perempuan ni.Mat Rock la katakan..tak main lah jiwang-jiwang ni! he he..Tapi sebagai rakan sekelas koi memang kenal dia.Masih segar dalam ingatan.Setelah hampir 22 tahun baru bertemu semula di facebook.
  4. Selain itu ada lagi seperti Halimah,Shahabudin,Nordin Ahmad dan ramai lagi lah..

Jadi pada pandangan koi bergantunglah bagaimana kita bersosial dengan facebook ni.Selagi kita mengikut batasannya pada koi adalah kebaikan.Kecuali kita berniat lain selain mengambil kesempatan hendak mencaci orang dan berkata yang kurang sopan selain bercurangan dengan pasangan anda bagi yang sudah berumah tangga adalah tidak baik.Maka tepuk dada tanya selera lah.Wallahualam..
Wassalam.



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Khamis, Mei 06, 2010

27 Komen:

  1. makcik setuju sgt dgn n3 dan pendapat zul.
    semuanya tletak pd niat, disiplin diri & mentaliti.
    short formnya: sendiri mau ingat lah!!!
    makcik pun pguna tegar facebook.
    alhamdulillah, 'jupe' ramai kengkawan lama.
    jiran masa main cikgu² kecik² dulu pun 'jupe'.
    sedara-mara yg cuma dpt 'jupe' setahun sekali pun 'jupe'.
    ada kelebihan yg boleh diperolehi jika kita tau mgunakannya.
    wallahu'alam.

    BalasPadam
  2. memang seronot jumpe balik rodong rodong lame ni. hehe

    BalasPadam
  3. betol tu bro, tujuan ieda berfesbuk pon hanya nak cari balik kawan2 lama, dan rata2nya menggunakan facebook, kawan kecik2 dulu pon jumpe balik, pastu leh buat gathering :)

    BalasPadam
  4. Salam..
    Saya pun sama...
    dpt jumpe cikgu2 mase sya skolah rendah dulu...
    yg penting dgn fb ni dpt wat duit gak...
    hahaha...

    BalasPadam
  5. aah...ape2 pn terpulang pd niat kn...
    seronok jg ada fb ni, jmp member2 lame...
    ;)

    BalasPadam
  6. Betul ter.Kala niat dah tak betol buruk la jadinye.Tapi kala gune untuk kebaikan InsyaAllah akan dapat manfaat darinye.

    BalasPadam
  7. salam sejahtera...
    wah ramainya kawan lama jumpa di Facebook..
    jejak kasih ni..
    betul.. saya setuju sangat gan pendapat bang zul tu..

    BalasPadam
  8. betol lah.. kat facebook lah dpt jumpa balik kawan2 sekolah dulu.. tup tup tau yg dah kawen, dh ada anak, dgn cara hidup ,masing2..
    cuma kebelakangan ni agak kurang menjengah dan aktif di sana sb ada sesetengah menyalahgunakan FB utk mengata, menghina kekurangan orang lain:(
    sedeih jugak..

    BalasPadam
  9. Apa saja yg kita buat bergantung pada nawaitu..

    BalasPadam
  10. Tanpa Nama06 Mei, 2010

    salam zul .. pakcik pun ada facebook tapi tak aktif..tak lagi jumpa kawan2 lama..agaknya bila aktif baru jumpa kot.

    BalasPadam
  11. salam,
    mas ada suka dan ada yang tak suka pasal FB nie...
    suka bila jumpa kawan la...
    xsuka, bila orang gunakan FB untuk caci maki, kutuk mengutuk...

    BalasPadam
  12. ada ok..ade dok fb ni bang..contoh tk brpe beh ialah hr ni..koi kena virus melalui fb..hahaa..

    BalasPadam
  13. salam bro...
    best tu best... tp jgn ade yg nk cari publisiti sudah..
    hihi...

    BalasPadam
  14. Kawan tak boleh dengan Facebook ni..mudoh ralit sangat..silap tak kena gaya mula lah nak mengayat mana yang patut..heh heh!

    BalasPadam
  15. salam,

    setuju dengan pendapat saudara fb kalau digunakan dengan betul banyak manfaatnya seperti dapat bertemu semula kawan lama yang terputus hubungan sekian lama. nanti bolehlah buat reunion semula.

    BalasPadam
  16. Salam zul betul doh kabor dik aok te.. keknya kawan ttp bersedih walaupun kawan kira ramei juga kenalan dlm Fb tu... keknya member lelama kawan smpai ke le nei tak jumpe2 huhuhu..(haram me sorang pun)

    BalasPadam
  17. setuju sangat facebook ni mengeratkan siraturrahim kita semua.. be open minded & gunakan dgn betul. x gitu?

    BalasPadam
  18. Yup ! setuju...

    Yang penting, jangan disalah gunakan.

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum, keh pun setuju facebook ni ada kebaikannya, tapi keh tak pandai main facebook, account ada...
    Walau bagaimana pun bak kata aok tu lah, terpulang pada niat kita..

    BalasPadam
  20. facebook...kadang ada orang menulis kat situ langsung tak pikir org lain akan terasa..kalo diorang target sorang tu mesti ckp ikot sedap je...tulah facebook....tempat meluah perasaan.pernah juga nak delete..tp elok delete org yg macam tu hehehe..sbb facebook ada kebaikan juga.

    BalasPadam
  21. sekarang ni fenomena kutuk-mengutuk di fb semakin berleluasa...entahla...terpulang pd diri sendiri tuk gunakan fb sebagai apa kan.. :)

    BalasPadam
  22. bak kata nabil.. lu pikir la sndri hehe.. yg jd kan baik kita dan x baik pun kita..

    BalasPadam
  23. setuju..

    memang ade baik dan buruk nye

    BalasPadam
  24. salam enzul
    kwn setuju ngan pendpt aok.terpulang pd individu.cuma kita jangan terlalu ghairah berkongsi rahsia kita kpd umum.utk pengguna biasa mungkin tiada masalah, cuma kpd mereka yg membicarakan isu2 semasa mungkin mempunyai masalah, kerana facebook adalah salah satu pengkalan data yg dpt mengawal/mengintip pemegang akaun.sesungguh penggunaan komputer juga mempunyai risiko kerana pd asasnya komputer adalah kelengkapan ketenteraan.cuma terpulang pd kita ini berani menyatakan pendapat @ tidak,kerana risiko ada2 dimana jika kita membicarakan perihal perjuangan @ apa shj.jika mereka menggunakan medan ini utk menjalankan dakyah2 mereka.kita juga perlu medan ini utk menangkis serangan mereka dan memberi penerangan kpd umat islam.maaf kalau ulasan kwn keluor tajuk...

    BalasPadam
  25. salam pagi jumaat.
    takde facebook pun..hehe

    BalasPadam
  26. salam aok,
    hehehheh..
    kenapa koi tak pernah ingin nak bukak akaun fb?
    ramai gak yg suruh koi bukak fb,
    tapi..
    ntah lah,
    mayb koi tak nak jumpa kawan2 lama ke
    atau koi malas ke
    ...
    atau koi tak nak fenin2 terluka
    ekekekek..

    salam

    BalasPadam
  27. Salam.

    Saya pun buat Facebook untuk keep & touch dengan kawan-kawan lama. Juga tambah kenalan baru.

    Segala macam application (games, quiz & so on memang tak layan)

    Wall Facebook saya tu pun sangat jarang update.
    Lebih suka Twitter dari Facebook :)

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA