Serba Tak Kena..


Salam aok me..? Serba tak kena hari ni..apa yang dibuat tak jadi dan bermasaalah jer..begitulah hidup kadang kala mengundang lebih kesabaran dalam hati sanubari..



Pagi tadi orang rumah koi keluar kerja pagi seawal 6 pagi..keluar dengan anak-anak..mana nak ngantar ke taska atau sekolah..koi lepas subuh sambung tidur..memandangkan koi kerja petang masuk pukul 2 petang..nak jadi cerita orang rumah lupa nak tutup grill balkoni ..ada lah hamba Allah seperti gambar di atas masuk dan menyelongkar dapur mencari makanan..lapar gamaknya..hutan habis dah di tebang di sekitar Ampang ni..jadi beruk-beruk ni mencari makan sampai ke apartment..bila koi dengar macam nak roboh dapur rumah sempat koi bertentang mata dengan hamba Allah ni..lari mencicit..tapi dapur rumah jangan cerita lah..jenuh jugak koi kena kemas balik..sabar jer lah..



Lepas zohor koi ke tempat kerja..memang agak lewat..terkojoh-kojoh la jugak..patut masuk pukul 2 petang.. 1.45 baru nak keluar..biasa dah cara koi dari Ampang ke KLCC memang koi pecut di AKLEH sampai 140km/jam..he he..dalam mengejar masa tu di simpang empat Taman Kosas koi bukan laju sangat memandangkan banyak trafic light..ada lah seorang lagi hamba Allah bermotosikal..ciluk sana..ciluk sini..POMMM..langgar tepi bumper kereta koi..aduhaiii..sakitnya hati..koi baru jer cat bumper tu 2 bulan sudah..rasa nak menyumpah jer..tapi pandai la pulak budak tu jumpa koi minta maaf..koi malas nak panjang cerita teruslah ke tempat kerja yang akhirnya lewat 30 minit..




Malam baru koi balik 10.30 malam baru sampai..jengok kereta orang rumah..biasa dah rutin koi memandangkan kereta parking bawah..duduk rumah apartment mana nak nampak kereta kadang kala kena parking jauh..PING ..PONG.. PUNG..TONNG..TONGG..gitulah bunyi alarm kereta kancil ni..tak padan dengan kecil..alarm system buat hal la pulak..entah dah berapa lama berbunyi..memang koi ada kunci spare..dah tak boleh nak tutup alarm tu pulak..nasib baik koi ni ada skill Mc GYVER sikit..koi cabut fiusnya buat sementara..he he he..besok baru cerita lah..


Besok pagi nak mengadap "boss besor" ni..memandangkan tarikh akhir hujung bulan ni jer untuk "submit borang B"..dah 2 tahun koi biasa buat online jer..tapi memandangkan tahun lepas koi terlebih bayar..buat "bodoh" jer LHDN ni tak pulangkan balik..jadi koi nak bertanya la besok..manalah tahu..bolehlah buat cat bumper kereta dan beli apa-apa yang patut memandangkan dekat RM 700 juga yang koi terlebih bayar tahun lepas..
Wassalam..
Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Rabu, April 21, 2010

40 Komen:

  1. salam..

    amboi macam2 yak..sabor je lah weh

    BalasPadam
  2. hari yg penuh dugaan...sabar banyak2 en.zulkbo ye..

    BalasPadam
  3. banyak kan bersabar deh..hidup ini penuh dugaan..ada hikmahNYA

    BalasPadam
  4. salam sejahtera..
    banyaknya dugaan..
    memang banyak monyet kat kawasan ni..
    rumah ann pun pernah ada monyet datang dengan ibunya.. kasihan.. tapi ganas monyet tu.. siap tunjuk taring kat ann sampai gigil nak kuar umah..heheh...

    syg nya bumper kereta kena langgar..
    budak yg langgar tu tak bayar ganti rugi ke?? maaf aja mana cukup... err... memang tension lah kalau gitu..

    nasib baik bang zul terer ala mc gyver.. boleh gak adjust alarm kete isteri yg berbunyi tiba2 tu stop..

    Pasal LHDN tu kan.. dorang memang takkan beritau kalau dah terlebih bayar. kena periksa sendiri..
    kena tuntut tu.. rugi kalau tak tuntut

    BalasPadam
  5. er, mknenye LHDN x pulangkan balance 700 tu ke?byk kot~

    BalasPadam
  6. uisyyyyyyyyyy....700 tuh..bole shopping 8 hari...

    BalasPadam
  7. zulkbo, sabar je la... yer, betul tu KL ni mmng byk hamba ALLAH macam gambar tu. Hutan semua di tebas, merayau la dia dlm bandar pula...he..he..he.. kesiaaaannn...

    BalasPadam
  8. alahai, kesiannya cik zul.. tp memang la..kadang2 ada hari2 kita tu semuanya serba tak kena..anggap ia ujian Tuhan dah la.. apapun, selamat menuntut semula duit yg berkepuk tu..hehehe

    BalasPadam
  9. Byk ngat helnya aok zul..hehehe x pelah rempah ratus kehidupan berlake tu keknya bab monyet masuk umah tu..kalaulah bukan monyet lagi haru aok..lain kena lebih prihatin le hehehe..kena ambit berat sikit.

    BalasPadam
  10. salam...

    ksiannya...byk nya dugaan tp ape2 pon...bykkn bersabar... ;)

    BalasPadam
  11. salam zul..ingatkan aku je..aok pun sama..gitulah hidup sesekali berserabut sungguh kepala otak..mcm2 hal

    BalasPadam
  12. Tahun lepas sy tak sempat mohon lebihan cukai LHDN, depa dah hantar penyata lebihan dan tak lama lepas tu depa hantar pulak cek. Senang keje...

    Tahun ni pun ada lebihan potongan cukai. Tunggu depa pulangkan balik.

    BalasPadam
  13. KOSAS....dekat je la ngan ku duduk bang..

    BalasPadam
  14. Menguji kesabaran ni..kesian ke rodong kat atas te..aok bela je lah dia Zul..

    BalasPadam
  15. http://ozzy2u.blogspot.com/

    BalasPadam
  16. hamba allah21 April, 2010

    betul ke grill tu ISTERI cik zulkbo tak tutup....ke ada yang buka tapi "FORGOT"...ce ingat tul tul

    BalasPadam
  17. banyoknya dugaan mendatang..sabor2lah yak!
    comei pulok rodong yg masuk umoh aok te..

    BalasPadam
  18. salam ziarah sahabat!

    dapat tetamu yang comel awok yak...........

    BalasPadam
  19. salam...
    sabor jelah yek,
    spesis beruk ngn kera ni mmg nyakitkan hati..
    tp cian gek ke dia,dh xdok tmpt nk cari mkn...
    err,duit RM700 tu kan,
    bukan takat bela bumper jer koi rase..
    nk banje PCCian mkn murtabak pun boleh...
    huhuhu...larikkkkkkkkk...

    BalasPadam
  20. salam rodong,

    macam ni la rencah hidup
    ada hari kita rasa hari paling bertuah buat kita
    ada hari kita rasa mengapalah malangnya aku ni
    just relax..
    sit back...
    dan fikir ohhh ini dugaan
    ini ujian
    ini balasan tuhan
    apa lah sangat kesusahanku
    kalau nak dibanding dengan org yg kehilangan tanah, negara, keluarga dibunuh..
    apa lah sangat malangnya aku dibanding dgn
    org yg hartabendanya di gegarkan dgn gempa bumi, tsunami dan lain2..

    syukur kita masih diberi ujian dan ingatan kecil2
    semoga kita masih beringat2..

    ps:
    sori koi jadi ustazah hari ni
    hehheheh...
    koi percaya rodong seorg yg bijak dan bertenang dalam settle apa jua prob,
    =)

    BalasPadam
  21. teringat lak monyet ayah wat balik dari kebun
    ayah kata monyet tuh rosak kana tanam2an kebun dia, so dia pasang perangkap
    sekali...
    dengan anak2 monyet masuk

    i kesian tengok muka monyet2 tuh
    last2 ayah i lepas kan semula
    heeeeeeeeee

    BalasPadam
  22. mak aai.. hamba Allah yg itu kerr

    BalasPadam
  23. salam zul,
    mesti tak sabar kan nagadap "bos besar"

    BalasPadam
  24. la... masalah menimpa2? sian unlce? tp nk buat mcm mne mngkin tuhan nk uji mngkin ade hikmahnyer ape2pun smoga uncle tabah menghadapinya... :)

    BalasPadam
  25. salam zul..banyaknya perkara yg tak diingini berlaku..tadi pun pakcik tersondol 'kerek' telaga masa pergi ambil cucu ditadikanya ,robek kereta hijau kesayangannya..makcik cakap sebab tak berhati2..habislah duit lagi..

    BalasPadam
  26. selepas kesusahan datang kesenangan

    BalasPadam
  27. kalau org sarawak sabah (org asli) ade yg mkn kn beruk2 tu.. tangkap bawak gi jual aje~~~ ngee...

    BalasPadam
  28. salam..
    banyak betul dugaan koi..harap bersabar la yek :)

    BalasPadam
  29. ish3...kesiannya..xpe2..poket tgah tebal kn..hehe..ley la cat balik..:D

    BalasPadam
  30. Salam Bang Zul.

    Semoga ada hikmahnya bang Zul. Saya baca dalam majalah, orang lelaki ni, bila jiwa kacau berpanjangan sampai seharian. Tapi entahlah kan.

    BalasPadam
  31. cobaan.. sabar banyak2.. setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya

    BalasPadam
  32. masih org baru kat sini..koi tu kereta ape..emm mybe ada hikmahnye..hope bersabar..

    BalasPadam
  33. salam EnZul.
    kwn pun kalau kat tempat aok pun tertekan jugok.yela satu persatu dia datang.tp kwn cuba bertenang,kalau tidok lg berserabut fikiran,langsung xdok idea.pepun kwn tau aok boleh kawal,cuma perasaan yg petame timbul,mmg mcm tu.

    BalasPadam
  34. salam.. bang zul..

    jangan buang iklan adverdlet kat blog bang zul ni sebab iklan adverdlet tu lah yg selalu keluar kat blog ni.. kalau harapkan nuff asik ZZzz aje..

    program evanglist nuffnang tu tak jana duit pun bang zul.. jadi takde pun takpe..

    BalasPadam
  35. Salam..

    sabar ye akhi ..

    =)

    BalasPadam
  36. Assalamualaikum,

    Hidup ni memeng macam itulah En Zul, kala dah sekali terjadi hal, dia akan terus sampai ke petang ada2 aja hal yang tak enak terjadi... tu semua untuk menguji kita, Harap bersabo yee..

    BalasPadam
  37. Salam...kekadang sikit terlalai byk mengundang padah..itu pun dah berhati-hati..jadi kena lebih-lebih berhati-hati...

    BalasPadam
  38. salam semua yang memberi komen
    amat koi hargai komen2 dari anda semua..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog