Gambar Fenomena Air Laut Bertukar Menjadi Warna Merah Darah

Pantai Bondi yang terkenal di dunia telah mengalami fenomena semulajadi yang jarang berlaku apabila airnya bertukar ke warna merah darah. Bondi adalah antara beberapa pantai yang popular di Sydney, Australia, yang terpaksa ditutup selepas kumpulan alga yang besar mengubah laut menjadi sesuatu yang menyerupai adegan dari filem 'Jaws'.





Fenomena semulajadi ini adalah disebabkan apabila sejenis alga laut, tumbuhan seperti rumpai laut berkumpul dalam kumpulan yang banyak dan menyebarkan sejenis organisma tertentu yang menjadikan laut bertukar berwarna merah seperti darah pekat.

Dikenali sebagai Nocturnal Scintillans atau 'sea sparkle', ianya dikatakan tidak mempunyai sebarang kesan toksik tetapi orang ramai masih dinasihatkan untuk mengelakkan berenang di kawasan yang airnya berubah warna, kerana alga dikuatiri mengandungi kadar ammonia yang tinggi dan boleh menyebabkan kerengsaan kulit.
 
SUMBER: Yahoo News



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Rabu, November 28, 2012

15 Komen:

  1. huh takut jg tengok sebijik cam darah...

    BalasPadam
  2. Sampai begitu sekali fenomena alam.

    BalasPadam
  3. Hmmm.. Memang menakutkan! Allah maha besar!

    BalasPadam
  4. salam
    memang takut nak terjun laut kalau macam ni

    BalasPadam
  5. Hello bro Zulkbo,

    Menarik! baru tahu rupanya fenomena air laut merah juga di sebaban oleh rumpai laut tersebut.. terima kasih bro di atas perongsian.

    BalasPadam
  6. hoho..first time dengar tentang benda nih..

    BalasPadam
  7. alam, takut juge nengoknya kalau berupa gitu yak :)

    BalasPadam
  8. Nampak macam darah .. takutnya .. :D

    www.anastasyea.com

    BalasPadam
  9. yer la..sebijik macam darah...kuasa Allah kan...

    BalasPadam
  10. jika tak tahu awal ceritanya, ngeri juga lihatnya...takutnya ada ikan buas!

    BalasPadam
  11. pemanasan global menyebabkan ekosistem dlm lautan tidak stabil..ancaman obor2 gergasi di jepun juga merupakan salah satu hasilnya..

    BalasPadam
  12. ingatkan darah betol..haha

    BalasPadam
  13. kalau tengok betul2 mesti rasa pelik juga

    BalasPadam
  14. Subhanallah...kuasa Allah...

    BalasPadam
  15. tengok air jek dah ngeri nak mandi

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA


Carian Blog