Main Game Xbox Pun Boleh Mati





Keluarga seorang pengaturcara komputer pada hari Sabtu melancarkan kempen untuk meningkatkan kesedaran mengenai risiko kesihatan ketika bermain permainan komputer dalam talian selepas anak mereka meninggal dunia berikutan sesi "marathon" dengan permainan Xbox beliau.

Hasil bedah siasat mendedahkan bahawa Chris Staniforth  20 tahun, yang pernah ditawarkan tempat untuk belajar  di Game Design at Leicester University, telah mati di sebabkan oleh "Embolisme Pulmonari", yang boleh berlaku jika seseorang duduk dalam kedudukan yang sama untuk beberapa jam.

Xbox 360 controller biasanya memberi kesan kepada penumpang dalam penerbangan jarak jauh, tetapi pakar-pakar perubatan takut anak-anak muda yang menghabiskan berjam-jam yang terpaku kepada konsol mereka juga mungkin berisiko dan telah menyeru mereka untuk mengambil rehat yang tetap.



Profesor Brian Colvin - seorang pakar dalam keadaan yang berkaitan dengan darah , berkata ia adalah "tidak sihat" untuk anak-anak muda menghabiskan masa yang panjang di hadapan konsol mereka. "Terdapat kebimbangan mengenai kegemukan dan kanak-kanak yang tidak melakukan apa-apa selain daripada melihat skrin komputer," katanya kepada The Sun.

"Permainan yang menyeronokkan dan apabila anda telah memulakan bermain ia sukar untuk berhenti dan kanak-kanak di seluruh negara sedang bermain permainan ini untuk tempoh masa yang lama tanpa mereka sedari ianya boleh membunuh mereka," katanya kepada The Sun.

NOTA: Pada tahun 2005, seorang peminat permainan video Korea Selatan juga meninggal dunia selepas bermain permainan dalam talian selama tiga hari tanpa mengambil rehat.Ternyata sekali permainan ini jika sudah ketagihan boleh membawa padah. Jadi, sekarang terserah kepada anda semua untuk menghadkan permainan online sebegini pada anak-anak anda ataupun diri anda sendiri.



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Isnin, Ogos 01, 2011

15 Komen:

  1. ASSALAMUALAIKUM abg zul..

    selamat berpuasa utk abg sekeluarga ya...semoga dilimpahi rahmat Allah SWT

    BalasPadam
  2. tak agak2, kalau nak main pon berpada2 lah kan kan :) salam ramadhan buat bro zul sekeluarga, semoga ramadhan kali ni lebih keberkatannya :)

    BalasPadam
  3. Main tak beringat.Tak mikir ke kesannye lalu.Yang tau seronok je....

    BalasPadam
  4. macam2 yek
    nok ke ajal kat situ

    makanya berpada2 la juga bila berinternet di bulan pose nih

    BalasPadam
  5. salam..selamat berpuasa.

    BalasPadam
  6. Assalam...
    Rasanya kita yang dok mengadap laptop sehari berjam-jam ni pun ada risikonya.....

    BalasPadam
  7. Salam.
    Terima kasih untuk peringatan.
    Pernah juga baca artikel dari beberapa blogger tentang bahaya dok lama2 ni.

    Dulu sy pun kaki game gak, lepas masuk asrama terus minat terhadap game tu beransur-ansur hilang hehe

    BalasPadam
  8. assalam zulkbo

    Dulu ngadap gak ps tu 3 / 4 jam sehari tapi sekarang dok ngadap pc jer.

    BalasPadam
  9. idop kita ni banyak yang dalam kerugiannya...

    BalasPadam
  10. Bila ketagih membawa padah...

    BalasPadam
  11. Selamat berpuasa en.zul sekeluarga..

    BalasPadam
  12. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  13. ini hantu game nih... sekarang dah jarang2 main game nih...

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog