Blogger Copy Paste : Bila Entri Ku Di Copy Paste Bulat-Bulat


Salam semua, kesinambungan dari entri saya pasal Blogger Copy Paste. Jika sebelum ini saya memberi pandangan saya tentang etika apabila kita mengciplak hasil penulisan orang lain dan dengan rasa tanggung jawab perlulah kita memberi kredit kepada mereka dengan menyertakan sumber atau siapa penulis asalnya.


Bagaimana seandainya apabila hasil penulisan anda di ciplak bulat-bulat dan langsung tiada kredit di berikan pada anda malah artikal ini mendapat tempat yang baik di carian enjin? Mesti anda sakit hatikan? Inilah yang terjadi pada entri yang saya tulis berkenaan CARA MEMBUAT SHOUT BOX ALA ZULKBO, telah di copy paste bulat-bulat oleh laman forum ini tanpa memberi sebarang kredit pada blog saya.

Contoh mudah di sini, bila kita buat pada orang lain kita tak tahu orang sakit hati kan? Sekarang bila terkena batang hidung kita sendiri..nahhh, ambik ko! Baru padan muka kan? Saya halalkan sahaja, tak salah ilmu yang saya turunkan untuk penulis tersebut sebarkan ke serata dunia. Apa ada pada nama, ilmu untuk di kongsi..sharing is caring..Wassalam.





Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Rabu, Julai 06, 2011

33 Komen:

  1. Ok la tu.. Tajuk pun tak ubah! :D

    Sekurang-kurangnya masih ada nama Zulkbo disitu :D

    BalasPadam
  2. @Anif®

    okey lah tu..
    sebab saya tak marah
    he he..

    BalasPadam
  3. hmm...pedih rasanya kalau hasil kerja sendiri dikopipes tanpa belas kasihan..

    BalasPadam
  4. walaupun di copy bulat2 tp tetap cool..tabik pada incik zulkbo

    BalasPadam
  5. Assalam..
    Sabo je la....
    Tak pe, kongsi ilmu....

    BalasPadam
  6. sharing is caring
    tapi cara tu tak kena...
    takper, yg penting setiap ilmu yang baik yang kita kongsi akan mendpt pahala...
    senyum sikit... :)

    BalasPadam
  7. Yg mengopy tu x bape tau adab mengopy paste kot..
    Sib baik x buang 'ala zulkbo' tu.. :)

    BalasPadam
  8. Salam Zul, ok tu nama blog awk masih ada kira masih ok lagi tu :)

    BalasPadam
  9. hehehe...
    ni copy bulat2 ni...sabor je la....
    tp xkn xtfikr nk creditkn ape2 utk penulis sbnr...ye x??

    BalasPadam
  10. salam zul..

    Kira ok la tu masih ada nama zulkbo kat situ..

    BalasPadam
  11. nampak gayanya abg zul sedekah je la kan huhuhhhh

    BalasPadam
  12. hehe...gitu ler idup di alam maya nih.. :)

    BalasPadam
  13. at least kredit la sikit kan..bukan panjang pun nak taip....haih..nasib baik la bro ni baik hati boleh sedekah je...haih..sabo aje lah..dah nasibb...huhu....kalau saya mesti bengang yang amat sangat..

    BalasPadam
  14. Assalamu'alaikum Zul

    Senang je nak trace kan.. kakpun dah ada beberapa N3 yang dicopy n paste tp tak bagi kredit.. takpalah.. tapi yang kelakarnya kalau pengalaman sakit tu kmd yang copy tu pula lelaki sedangkan kak ada sebut suami dalam N3.. takpa-takpa..

    BalasPadam
  15. Tak pa bro zulkbo..kalo dia x kreditkan ke blog zulkbo pun x pe..sebab dia dah krediktkan pahala ke bro zulkbo.. selagi ade org yg buat cara dalm forum tu.. bro zulkbo dh dpt kredit pahala..Yeahh... chip suka kalo de yg buat mcm tu kat chip..tp ilmu yg baik la..yg tak baik jgn nak kredit plak.. tak pasal dpt kredit dosa plak..hehehe

    nice!

    BalasPadam
  16. pada kome tak kisah kalau nak copy bulat2 pun tapi pandai2 bagi kreadit kat tuan punya...

    macm yg deme terang2 ade nama deme tapi x tak beri kreadit utk penulis asal...terasa jugak la :)

    BalasPadam
  17. ada nama tapi tak dak link.....

    BalasPadam
  18. isk..isk..ini boleh mendatangkan marah!

    BalasPadam
  19. Tanpa Nama06 Julai, 2011

    Tak aperlah, Allah tau sapa yang punya. Ilmu yang bermanfaat, pahalanya sampai bila2.

    BalasPadam
  20. salam en zul,
    isu copy paste ini seperti isu makan tak habis..
    nak sakit hati.. tak terkata..
    senang susah.. nak biarkan aja pun tak terkata..
    kkita ceburi bidang ni.. kita tanggung jelah risiko yang sebegini..

    saya pula berkongsi soalan exam..
    lagi sedia maklumlah tiada kredit yang diberi..
    tapi kalau upload soalan yang sama dalam account sendiri seolah2 dia yang create soalan..
    lagi menung..

    BalasPadam
  21. dia copy tp masih gunakan ala zulkbo, ok ga la...tak comment kat tuan tanah tu en zulkbo!

    BalasPadam
  22. Tadi komer ada komen matnyer ilang pulok...

    Platun Seni Askar Wataniah

    BalasPadam
  23. Zulkbo tak nok saman ker ?

    Boleh buat duit ter...

    Platun Seni Askar Wataniah

    BalasPadam
  24. sabau je la kan. kadang2 orang tak tahu, main sedap saja copy tanpa peduli perasaan orang yg tulis tu.

    BalasPadam
  25. memang panas dibuatnya ni..
    bagi aku.. gambar sering orang cedok dan edit sesuka hati.. terutama dari sabahkini.net

    BalasPadam
  26. Baiknya hati saudara, moga Allah merahmati saudara.

    BalasPadam
  27. bila idea dah kering..nak cepat update..copy paste la jawabnya...tak larat juga nak mengadap PC memanjang...

    BalasPadam
  28. Suka-suka dia je kan...

    BalasPadam
  29. perkara biasa bagi newbie dalam proses blajo dunia blog

    BalasPadam
  30. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  31. Salam. Mungkin org tu masih baru dalam dunia blogging ini.

    BalasPadam
  32. salam
    pernah juga merasainya
    tapi apa nak buat lagi kan
    tiada apa2...

    BalasPadam
  33. coolnye Zul ni. ingat kan nak melenting tadi. rupanya, cool je.
    Good good
    1malaysianews.net

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA