Tukar Password Facebook Anda Sekarang





Penyelidik Symantec, yang menghabiskan seluruh waktu mereka siang dan malam untuk mencari kelemahan keselamatan di seluruh sistem operasi, website dan program, baru saja mengeluarkan kenyataan kepada media massa, meminta pengguna  untuk menukar password Facebook mereka, malah ketika anda sedang membaca  ini. 

Ya, rupanya mereka menemukan sebuah bug  lama yang berpotensi dapat memberikan akses kepada jutaan pengguna foto, profil dan data peribadi yang lain. Nampaknya kecacatan  ini mungkin mempengaruhi sampai ratusan ribu aplikasi, memperlihatkan token akses pengguna untuk pengiklan dan pihak lain. 

Token ini cenderung menjadi sebahagian daripada satu set kunci cadangan yang aplikasi Facebook akan gunakan untuk menjalankan tindakan yang dipilih atas nama pengguna, termasuk posting mesej ke dinding Facebook atau menghantar RSVP balasan untuk jemputan.
"By default, most access tokens expire after a short time, however the application can request offline access tokens which allow them to use these tokens until you change your password, even when you aren’t logged in," according to a post by Symantec researchers disclosing the privacy and security issue.
Jadi buat rakan pembaca yang mempunyai akaun Facebook segeralah menukar password anda sekarang kerana  hanya dengan pertukaran password sahaja boleh memutuskan jaringan bug tersebut yang menggunakan password facebook kita sebelum ini (lama).



SUMBER



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Selasa, Mei 17, 2011

37 Komen:

  1. bahaya nih,kalau tukar password,dia x kan x boleh detect.sama je kan.tak kan nak tutup akaun fb?

    BalasPadam
  2. terima kasih...terus ckLah cepat2 tukar lepas baca entri ini...

    BalasPadam
  3. huh bertambah bahaya dunia cyber sekarang ni

    terima kasih kongsi maklumat

    BalasPadam
  4. mcm2!! kna tukar every month la klau mcm ni.. huuu~~

    jemput singgah ANASAURUS :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. awak nak main romen tak

      Padam
    2. hotak ko mencaruk

      Padam
  5. Tukar jangan tak tukar..

    BalasPadam
  6. jom...tukar sekarang! walaupun baru je tukar sebulan lepas..

    BalasPadam
  7. jarang bukak, entah apa ada kat dalam

    BalasPadam
  8. Assalam..
    Bahaya ni..
    kena tukar segera ni, silap2 saya pun terlupa password baru..

    BalasPadam
  9. ye ke ni.... ish.. baru jer tukar password tu bulan lepas, nak kena tukar lagi ke... :(

    BalasPadam
  10. salam cik zul..byk kali dah sy tukar password fb sbb selalu di hacked..nmpknya kna tukar lg lah ni..

    BalasPadam
  11. salam
    alam cyber memang bahaya
    semua perlu hati2

    saya belum lama daftar
    masih belum tukar

    BalasPadam
  12. yang lama harus d tukar saya dah berpa kali tukar..wp dah berkali2 tukar paswodnya heee

    BalasPadam
  13. Salam zul, baru lagi tukar PW nampak gaya kena tukar lagi laa :)

    BalasPadam
  14. Yang penting email dan FB jangan sama password...sebab kalau kita tak boleh log in FB...kita boleh hantar reset FB p.word kat email kita...

    So masih ada can lagi nak dapat balik fb tu...klau dua2 dah kena tukar mmg susah nak dapat..masih boleh dapat tapi susah sikit lah..

    BalasPadam
  15. mohon share artikel ini..terima kasih

    BalasPadam
  16. Account fbook pun anak2 tolong buatkan..tak reti lah akak nak tukar itu ini..tapi sygkan fbook tu mcm sygkan blog jugak.

    BalasPadam
  17. akaun koi x berape aktif....

    BalasPadam
  18. Ada beberapa kawan facebook ckLah tanya pasal ini. ckLah tak berapa reti nak jawab, lalu ckLah link kan entri ini terus di fb ckLah supaya mereka lebih faham. Tak apa ya Zul?

    BalasPadam
  19. koi buka akaun baru je le

    BalasPadam
  20. betul ke ni akhi?
    huhu. mcm2 ye skrg ni

    BalasPadam
  21. serius ke ni..aku pun dah banyak kali tukar pasword..takut lupa la pulak..

    BalasPadam
  22. trime kasih abg zul krn mengingatkan kami....

    BalasPadam
  23. baru je tukar password ari tu ,kalau tiap2 bulan nak tukar mau terlupa password tu, selamat la kami ni jarang main facebook..:)
    yg penting jgn letak sebarang maklumat peribadi..

    BalasPadam
  24. jarang update pic baru hee..hartu btk pic anak2 dan suri sarg dah buang semuanya..tinggal 2 3 gamabr jer..

    BalasPadam
  25. ayuh kawn2 kita tukar lagi

    BalasPadam
  26. mahu tak mahu, kena tukar password lah jawabnya...

    BalasPadam
  27. Facebook saya terlalu rumit untuk di login terutama kalau dari pc baru...siap minta tac number lagi yang dihantar kat hp sy...rasa macam maybank2U pula..

    BalasPadam
  28. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singgah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  29. Sesiapa ada FB, sila baca peringatan ini. Saya xde akaun FB lagi.huhu

    BalasPadam
  30. dollah lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. saye suka main romen nak tak main romen kalau nak jupa saye ka padan

      Padam
  31. Assalamualaikum

    BalasPadam
  32. com slam

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog