Tawaran Mengikuti Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-kanak (TABIKA/TASKA) KEMAS tahun 2011/2012




Warganegara Malaysia yang berkelayakan adalah dipelawa untuk memohon tawaran mengikuti Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-kanak (TABIKA/TASKA) KEMAS Tahun 2011/2012.
 


1. SYARAT DAN KELAYAKAN:
1.1 Pemohon mestilah warganegara Malaysia.
1.2 Pemohon mestilah memiliki kelayakan akademik seperti berikut :-
(a) Diploma yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau yang diiktiraf setaraf dengannya (keutamaan kepada calon yang memiliki Diploma dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-kanak); dan
(b) Kepujian Bahasa Melayu dan lulus Ujian Lisan pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).
 

2. MAKLUMAT ASAS KURSUS
2.1 Tarikh mula kursus : Julai 2011 atau tertakluk kepada perubahan.
2.2 Tempat : Institut / Pusat Latihan KEMAS
2.3 Tempoh : Satu (1) hingga dua (2) bulan atau tertakluk kepada perubahan yang ditetapkan oleh Jabatan
 

3. TARIKH PELANTIKAN
3.1 Calon yang lulus kursus ini sahaja layak dipertimbangkan untuk dilantik sebagai Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat (Pemaju Masyarakat TABIKA/TASKA) Gred S27 kontrak.
3.2 Tarikh pelantikan ke jawatan ini dijangka berkuat kuasa mulai tahun 2011.
 

4. PANDUAN MENGISI BORANG PERMOHONAN
4.1 Pemohon dikehendaki menggunakan Borang KEMAS 1 Pin. 2005.
4.2 Isikan semua maklumat dengan jelas, tepat dan lengkap mengikut butiran yang dikehendaki seperti dalam borang berkenaan
4.3 Borang ini juga boleh didapati di:
(a) Laman web www.kemas.gov.my; atau
(b) Ibu Pejabat KEMAS, Pejabat KEMAS Negeri atau Daerah/Parlimen. Alamat Ibu Pejabat KEMAS dan Pejabat KEMAS negeri;


KETUA PENGARAH
Jabatan Kemajuan Masyarakat
Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
Aras 2-3, Blok 1, Menara PjH, Presint 2
62100 Putrajaya
Tel : 03-88897400


PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI PERLIS
TINGKAT BAWAH
BANGUNAN PERSEKUTUAN LAMA
01000 KANGAR, PERLIS
TEL : 04-9761023

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI KEDAH
ARAS 2, BLOK A, WISMA PERSEKUTUAN
PUSAT PENTADBIRAN KERAJAAN PERSEKUTUAN
06550 BANDAR MUADZAM SHAH, KEDAH
TEL : 04-7322966

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI PULAU PINANG
ARAS 2, ANJUNG A
WISMA PERSEKUTUAN SEBERANG PERAI UTARA
JALAN BERTAM
13200 KEPALA BATAS, PULAU PINANG
TEL : 04-5755781/ 04-5755762

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI PERAK
BLOK C, TINGKAT 2-3
BANGUNAN PERSEKUTUAN GUNA SAMA
JALAN DATO’ SERI AHMAD SAID
30450 IPOH, PERAK
TEL : 05-2535322

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI SELANGOR
LOT 03-40, TINGKAT 3, KOMPLEKS PKNS
PERSIARAN TASIK
40505 SHAH ALAM, SELANGOR
TEL : 03-55193044

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
WILAYAH PERSEKUTUAN
TINGKAT 28, MENARA TH PERDANA
JALAN SULTAN ISMAIL
55250 KUALA LUMPUR
TEL : 03-26988080

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI MELAKA
TINGKAT 2, MENARA PERSEKUTUAN
JALAN PERSEKUTUAN, HANG TUAH JAYA
75450 AYER KEROH, MELAKA
TEL : 06-2345000

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI SEMBILAN
TINGKAT 6, WISMA PERSEKUTUAN
JALAN DATO’ ABDUL KADIR
70000 SEREMBAN, NEGERI SEMBILAN
TEL : 06-7638114

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI JOHOR
TINGKAT 5, BLOK A, WISMA PERSEKUTUAN
JALAN AIR MOLEK
80000 JOHOR BAHRU, JOHOR
TEL : 07-2278941

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI PAHANG
TINGKAT 5, WISMA PERSEKUTUAN
JALAN GAMBUT
25000 KUANTAN, PAHANG
TEL : 09-5161636

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI KELANTAN
TINGKAT 9, WISMA PERSEKUTUAN
JALAN BAYAM
15517 KOTA BHARU, KELANTAN
TEL : 09-7441051

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI TERENGGANU
TINGKAT 10, WISMA PERSEKUTUAN
JALAN SULTAN ISMAIL
20200 KUALA TERENGGANU, TERENGGANU
TEL : 09-6221321

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI SABAH
ARAS 5, BLOK A
KOMPLEKS KERAJAAN PERSEKUTUAN SABAH
JALAN UMS-SULAMAN LIKAS
PETI SURAT 11281
88800 KOTA KINABALU, SABAH
TEL : 088-488406/ 088-488407

PENGARAH KEMAJUAN MASYARAKAT
NEGERI SARAWAK
TINGKAT 6, BANGUNAN SULTAN ISKANDAR
JALAN SIMPANG TIGA
93300 KUCHING, SARAWAK
TEL : 082-251420/ 082-256227


TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 21 Mac 2011

NOTA KAKI:Hanya calon yang layak sahaja akan dipanggil untuk sesi temuduga.Hanya calon-calon yang berjaya dalam Kursus Asas Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak akan dipertimbangkan untuk berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat(Pemaju Masyarakat TABIKA/TASKA) Gred S27 secara kontrak di KEMAS.Calon-calon yang tidak dihubungi selepas satu (1) tahun daripada tarikh tutup iklan dianggap tidak berjaya.


Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Sabtu, Mac 12, 2011

78 Komen:

  1. Sesuai untuk orang yang jiwanya dekat dengan anak-anak.. :) Peluang yang tidak harus dilepaskan begitu sahaja.

    BalasPadam
  2. Salam Zul, moleklah bagi mereka yang berkelayakan memohonnya, ditambah dgn jiwa yang sayangkan kepada anak-anak gaji pun besor te :)

    BalasPadam
  3. Cepat..cepat. Siapa yang layak cepat memohon.




    cklah pun anak bekas guru kemas (Ustaz)

    BalasPadam
  4. guru tadika pun nak diploma skrg ni yak...tapi koi rase permohonan tu nanti, gerenti ramai yg ada ijazah sebab payoh nak cari keje skrg nih...

    BalasPadam
  5. saya layak apply nih...tapi frust dah la, dah berkali apply gomen..tak dapat jugak...huhuhu

    BalasPadam
  6. Koi tak layok la nampok gayenye...

    BalasPadam
  7. As salam..
    Tak layak nampaknya..

    BalasPadam
  8. info berguna ni.. minta izin share di FB.. nanti lebih ramai yg dapat manfaat..

    BalasPadam
  9. wah ni peluang pekerjaan ni.
    mari..mari..mari jgn ketinggalan.

    BalasPadam
  10. salam
    peluang kepada mereka yang berminat dengan dunia pendidikan
    moga ramai yang memohon nanti

    BalasPadam
  11. @kulanz

    Go a head bro..
    thanks..

    BalasPadam
  12. satu lagi peluang dalam kerjaya bersama anak-anak kecil

    BalasPadam
  13. gred s27...cecah RM2000 gak kalau campur elaun tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. x sampai la.. akan cecah 2000 kalau dah berkhidmat lama...

      Padam
  14. best ni...teringin jgk ada sijil2 yg melayakkan kita dlm bidang lain..tp skrg mmg tak sempat nak apply mana2 sijil..tak sempat..huhu

    BalasPadam
  15. ermmm...xley la nk maen ngn bdk2..hehehe..:P

    BalasPadam
  16. Boleh jadi guru tedika ke ni.

    BalasPadam
  17. وعليكم السلام ورحة الله
    Terima kasih semua kerana
    sudi singah dan mencoretkan
    komen anda di sini..amat saya
    hargai..jazakumullah khair..

    BalasPadam
  18. tapi jawatan ni konrak... kalau habis kontrak kita kena tendang sesuka hati atau teminate serta merta kan. so nak cari kerja apa nanti. umurpu dah meningkat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa Nama11 Mac, 2013

      ini kontrak sampai pencen...kalau tamat kontrat trus renew lg asalkan jangan melanggar etika kerja,kalau tak bru kena tendang....tak semudah tu kerajaan akan tamatkan kontrak...

      Padam
  19. Tanpa Nama08 April, 2011

    Saya sangat berminat dengan bidang berkenaan. Walaupun saya merupakan graduan dpd bidang yg berbeza.

    BalasPadam
  20. saya ingin tahu bila keputusan untuk interview?

    BalasPadam
  21. saye da dpt panggilan utk intervieww hujung bln mei ni.... nk bace ape erk... huhu.. Alhamdullillah....

    BalasPadam
  22. Salam...Miss Teddy....tahniah....saya pun dapat awal bulan 6....tak tahu nak baca apa....nanti kalo dah interview share2 la erk soalan dia..hehehe..thanks

    BalasPadam
  23. Tanpa Nama10 Mei, 2011

    alhamdulillah sy pon dipanggil hujung bulan 5... semoga semua success

    BalasPadam
  24. kunyit melaka11 Mei, 2011

    miss teddy awk dpt intrvw kat mna?tahniah... :-)

    BalasPadam
  25. blh sy tau.... pa tugas pen peg pmbangunan msyarakat yg sebenar? adakah tugasnya seperti guru?dr maklumat yg agk terhad yg sy dpt, ia bkn guru tadika/taska..... blh sesiapa tlg jelaskan....maaf, sy dpt panggilan tmuduga 7 jun 2011 di jerlun.

    BalasPadam
  26. saya amek diploma perakaunan.. rase layak x sy nk mohon jd ckgu tadika ni..? sy ske budak2 :)

    BalasPadam
  27. Tanpa Nama21 Mei, 2011

    saya pon baru dapat interview kat kelantan hujg bulan ni
    saya pon confuse..jawatan guru tadika ke ni?
    bukan keje pjabat ke?
    sape2 yg dh intvw bgtau

    BalasPadam
  28. Tanpa Nama22 Mei, 2011

    saya pun dpt interview ujung bulan 5 ni..nak baca apa ye...

    BalasPadam
  29. Tanpa Nama23 Mei, 2011

    ade x sape2 yg dr dungun?dpt xag temuduge?

    BalasPadam
  30. Tanpa Nama23 Mei, 2011

    jawatan guru tadika..

    BalasPadam
  31. Tanpa Nama24 Mei, 2011

    temuduga kat kelantan brp hrbln?dia call or surat

    BalasPadam
  32. firdza_fiezah26 Mei, 2011

    saya dpt interviu 1 jun kat pusat latihan KEMAS Seri Iskandar. Siap suruh bw pakaian yg sesuai untuk ujian kecergasan lg. tahlah, 50-50 gak nk pegi interviu ni coz tak minat sgt jd guru tadika. Kalo keje pej ok jg. Tengah pikir lg ni nak pergi ke tidak

    BalasPadam
  33. Tanpa Nama27 Mei, 2011

    mesti ramai yg nk g interview nih.. yg nk pakai ntah berapa org la..byk kali dh g interview..harap2 x mngecewakan..kontrak selama brpa tahun ekk?? dh abis kontrak kena pikir la plak nk keje pe.. umo tua mcm tu jela...

    BalasPadam
  34. salamm..saya pun dapat iv gak 1 jun nie kat jb..tapi still xtau lagi nak pi ker x??sya masih ragu2..if jawatan permanet ok jugak..tapi nie kontrak upenyer yer..sapa yg ader pengalaman interview kat kemas share2 la

    BalasPadam
    Balasan
    1. kontrak ni bersambung... setiap 3 tahun sambung kontrak tapi gaji still ada kenaikan.. :p share pengetahuan je :D

      Padam
  35. salam...
    saya pon dpt interview dr kemas nie..erm haha diorg ade bg hint..kene nyanyi lagu bdk2,isu2 semasa...psl kemas..dan jugak psl anak permata yg kerajaan wjud kan..pas tu ade jgk ujian kecergasan yang kite kne lari dlm 50 kali...ermm adoiii pancit..tp xpelah...sy dpt kt melaka...spe ade intrview kt melaka nti??

    BalasPadam
  36. tq bagi hint utk interview kemas tu..tp kena lari tu..adoi..sy dlm pantang lg bleh ke lari..huhu

    BalasPadam
  37. Tanpa Nama30 Mei, 2011

    isteri saya pun ada interview jugak 1 jun ni..tp x tahu apa tugas utk jawatan ni..

    BalasPadam
  38. bila agaknya tarikh tutup ye . . ?

    BalasPadam
  39. insan duka17 Julai, 2011

    saya da cuba untuk mohon ... tp banyak kali gagal ...

    BalasPadam
  40. tumpang lalu tuan tanah ya...SALAM Aidilfitri pembaca sekalian,utk sesiapa yg berminat nk buat DIPLOMA PENDIDIKAN KANAK2 di KOLEJ UNITI- KOLEJ UNIVERSITI TEKNOLOGI ISLAM -Intake AUGUST TO DECEMBER 2011 sila sms to 0196437996,rieymau09@yahoo.com, utk dapatkan surat tawaran,tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. as salam .. sya pnah blaja d KOLEJ UNITI TANJUNG AGAS PORT DIKSON, NEGERI SEMBILAN..dlm kos DIPLOMA PENDIDIKAN PRA SEKOLAH..

      Padam
  41. Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Aidilfitri.
    ALHAMDULILLAH, isteri sy dah berjaya dalam interview tempoh hari di JB. Dan semalam dah dapat panggilan lapor diri utk "Minggu Orientasi" selama seminggu di Teluk Batik, Perak..lepas tu kena kursus selama 3 bulan lagi....Alhamdulillah. Walaupun KONTRAK, tak per...sbb lama2 nanti boleh mohon taraf TETAP. :) -Yoe @ JB-

    BalasPadam
    Balasan
    1. as salam.. mnx share ap2 yg tlah di plajari dr interview
      tmpoh arie..

      Padam
  42. nak tanya yoe@JB ..so istri awk sdg dlm kursus yer..ni intake yg ke 3 dlm 2011 kan?..sy baru abis kursus utk intake ke 2 ...still waiting 4 posting,..pliszz kwn2 doakan sy dpt post cepat aminn..dah sebulan lbey tunggu..

    BalasPadam
  43. jawatan memang kontrak bersambung hingga umur bersara

    BalasPadam
  44. Salam,saya memang suke sangat nga anak-anak,tapi sedih nye,bile tau tawaran nie ade,mesti tarikh permohonan dah tutup:(

    BalasPadam
  45. bila tawaran ni dbuka lagi ya?

    BalasPadam
  46. as salam,.sy bakal menjawat jawatan ini.untk makluman kami tgah brkursus slma lbh kurg 3 bulan.pastu trus kerja samada di letakn di HQ atau mjadi pemaju masyarakat.kerjanya meluas.gaji rm1800 mcmtu.knaikan gaji stiap tahun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. as salam.. sya pnah blaja dlm bidang nie n pnah bkje sbg pmbntu taska
      tp sya blaja sparuh jlan shj.. trus kje ngn taska.. bleh x sya apply???

      Padam
  47. untuk tahun 2012 bila pulak permohonan dibuka? sy amat berminat..

    BalasPadam
  48. bestnye..intake for 2012 xde ke..i'm so intrested n excited too...i'm luv kid so much

    BalasPadam
  49. ble plak permohonan ni akn dbuka??sya brmnat n skekn knak2,,.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tarikh ttup 17/9/2012..

      Padam
  50. bla ada terbuka g kursus ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. as salam.. skunk ad lg.. tarikh ttup
      17/9/2012.. sya dh download borang nya...

      Padam
  51. lulusan spm layak memohon mengikuti krusus guru tadika ke?

    BalasPadam
  52. Mohon share yang sudah berjaya di intebiu tuu..dorg tanya pasal apa ek? betul ke kena lari2 semua tu? hehe

    BalasPadam
  53. lg 1 nak tanya laaa...ada tak dpt elaun ke ape ke sepanjang kite berkursus nnti?

    BalasPadam
  54. BOLEH BAGI SKOP TUGAS JAWATAN PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S27...??

    BalasPadam
  55. asslmlkum.
    sy dpt intrvw nie... depa kol jer.. bru tau arni 2hb. intrvw dpt 4hb..sespa tlg bg tips..takut n kalut nk prepare

    BalasPadam
  56. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  57. assalam kenapa yeh da ujian larian :( x leh nak elak kew....nie ada asmaa nie :( huhuhuhuh confirm x lepas :"

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pon ad asma jgakkk...

      Padam
  58. Assalamualaikum..sy pon dapat intrview,tp ramai yg bgtau susah nak dapat. sbb diorang dh lebih 2x intrview still xlepas.takot jgk nie..

    BalasPadam
  59. Moga semuanya berjaya.. Amin.. :)

    BalasPadam
  60. Assalamualaikum..sy pon dapat intrview,tp ramai yg bgtau susah nak dapat. sbb diorang dh lebih 2x intrview still xlepas.takot jgk nie..

    BalasPadam
  61. coklatvirgo06 Oktober, 2012

    saye pun dpt temuduga jugak.tapi....50-50 je ni...patut pegi ke.........klu pikirkan ini hnya temuduga je kan blm tentu dpt kan....

    BalasPadam
  62. As Salam. . Just nak tau, untuk jwtn nie, akan ada pencen x selepas bersara nanti?

    BalasPadam
  63. esok saya kena berlari 2.4km, kemudian interview kemas. apa soalan yag selalu dia tanya ye..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Edy farhana intvw kt mane?
      Sy pn intvw esk.kt kuantan.

      Padam
    2. hiii....saya pon dpt intervieww tpii 9/10 niee kat kelantan...
      ada petua x kawan-kawan??

      Padam
  64. saya dh selamat menjalani interview pg td... hahaha.. siap kene nyanyi lagu kanak2...

    BalasPadam
  65. Assalamualaikun...
    Saya pun terpanggil nak share experience kat sini...nanti next generation yang nak interview job ni ley la buat panduan k.
    saya intervw 9/10...saya dtng jew terus buat warm up seblm larian 2.5km..(sbb sy datang lambat ckit)....larian 2 ramaii-ramaii xyahh nak malu-malu...saya jalan jew...hihihi
    selepas tamat larian dengan jayanya kami semua diarah ketempat tmduga masing2...Maka bermula lah session ke -2.kami dibhgikan kpd 3 panel..xla tua menunggu turn..tunggu punya tunggu smpai la turn saya...SOalan yang dikemukan adalah...jeng-jeng...
    1)introduce yourself in simple English...(promote la diri sendiri...bila lagii nak masuk bkal anggkat sndiri)
    2)Apakah perbezaan Tabika/TADIKA
    -for age ape?
    -time dy dri kul brepe-hgga brape
    -tABIKA/TAsKA stands for what..
    eg:taman bimbingan kanak-kanak4-6tahun
    -taman asuhan kanak-kanak 2-4 tahun..beza tau..saya pn bru tau..hihihi
    3)next ,,what is your opinion tentang tabika/taska dikatakan tempat makan,minum,main...what do yo think??
    4)what is 4m..cari la yeww
    5)Bahaskan tentang isu semasa...apa-apa jeww
    *masa kitaorang intervw 5orng skli masuk,,2la blh bahas...macam parlimen2..
    6)last..kenapa kamu rasa kamu layak untuk diambil bekerja ...

    *nota kaki
    -rmaiii glerr bdak 2 yg ada degree apply job nie...
    maklumla kerja skank mmg susah..
    GOOD luck 4 next generation..
    saya xkisah dpat ke x...1 lagii yang di panggil interviw hampir 300 orng..yg nak diambil dlm 10,20 jeww kot.....

    BalasPadam
  66. selangor dah panggil interview lum?

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog