Tangani Malwares Attack | Blogging Tip


Salam semua..kebelakangan ini masaalah malwares semakin menjadi-jadi di laman sesawang seluruh dunia.Bila kita menjadi salah seorang mangsanya sudah pasti akan mengganggu kemasukan rakan blogger mahupun pembaca ke blog kita.Ini pasti mengganggu traffic malah pendapatan kita dari iklan juga semakin berkurangan.Tapi itu bukan masaalah utama,yang menjadi masaalah terbesar ialah pembaca mahupun rakan blogger kita akan membuang link ke blog kita dan kita juga kehilangan kepercayaan mereka untuk datang lagi ke blog kita.Jadi sebagai blogger yang bertanggungjawab kita perlu buang sendiri malwares ini dari blog kita.



Adalah satu perkara yang tidak adil pada pandangan saya, tapi apakan daya semua orang mesti mahukan blog mereka selamat.Punca utama malwares hari ini adalah daripada link perprestasi tinggi contohnya iklan INNITY yang di pasang oleh blogger besar yang mendapat mininum 600 pageviews sehari.Iklan INNITY yang di jangkiti oleh malwares ini akan terus menyerang blog yang ada link blogger yang memasang iklan INNITY tersebut.Ianya akan berangkai bila blogger lain pula menyimpan link blog yang di jangkiti itu.

Saya ingin berkongsi tip,  bagaimana cara kita membuang link mana yang menjadi penyebab kepada malwares di blog kita.Cara pertama yang patut kita semua blogger ketahui, kita kena log in ke webmaster tool kita.Di sini bagi blogger yang masih belum mendaftar pada webmaster tool, cepatlah anda semua lakukannya di SINI:

  • Google Webmasters
  • Diagnostics
  • Malwares



Dari paparan print screen saya ini tiada kedapatan malwares di blog saya, tetapi jika blog anda di jangkiti malwares maka akan terpapar link yang menjadi penyebab malwares tersebut dan anda boleh terus deleted sahaja.Jadi selamat mencuba.Wassalam.






Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Selasa, September 21, 2010

44 Komen:

  1. bahaya betul malware ni, skang dok heboh2 tapi banyak penyelesainya kan :)

    BalasPadam
  2. salam..
    bagus tips ni.. lebih kurang dengan tips blog saya juz ada penambahan skit..hehe..
    blog saya baru kena malware.. sakit hati juga la..

    BalasPadam
  3. Salam Zulkbo.

    Dah chek.. alhamdulillah tak ada malware di blog kak.. terima kasih bagi info ni

    BalasPadam
  4. saspennyer, saya pun kena ker?

    BalasPadam
  5. salam,

    Bro saya pun kena ni..dan buang link tersebut...masih ada lagi..tu yg heran..tu..nak kena betul2 check ni..

    BalasPadam
  6. salam
    cheqna punya blog kena tak????

    BalasPadam
  7. Dah settle tiada malware detect...thank bro...

    cheqna punya blog ok..saya gi tadi tak ada apa2 amaran pun..ok la tu..

    BalasPadam
  8. @Mankuchai
    alhamdulillah..
    sharing is caring
    he he..

    BalasPadam
  9. bro zul..sy buat tak boleh pun..minta tolong penerangan lanjut

    BalasPadam
  10. @sahromnasrudin

    Salam shah..
    anda kena register
    di webmaster tool
    dulu..di sana ada
    caranya di ajar
    secara lanjut..

    BalasPadam
  11. salam bang..thanks..bleh try ni..so far blog qelllissa xde lg malware ni..tp sedihlah bila kita g blog yg kita nk baca tetiba malware plak..da x leh baca..huhuhu

    BalasPadam
  12. erk, nape kat webmaster qellissa xde diagnostik pown...?camno ni?

    BalasPadam
  13. @qellissa


    Kena register dulu
    masukkan url blog anda
    dan tunggu...

    BalasPadam
  14. Terima kasih zul berkongsi info yang bagus ini alhamdulillah blog kawan x de virus malwares.

    BalasPadam
  15. salam bro...entri ni bagus, saya failed tentang ADD DNS TXT...boleh tak buat entri tentang ni...mekasih yer..

    BalasPadam
  16. salam,

    info yg berguna lega bila dpt tau bebas malware ni..

    BalasPadam
  17. Salam....

    thanks kongsi info....
    terlupa nk guna benda ni.....
    dah teringat semula....

    Teratak Usang telah selamat utk dikunjungi...

    BalasPadam
  18. salam
    begitu rupanya cara untuk mengesan makhluk malware ni
    hehehe

    thanks - sangat membantu

    BalasPadam
  19. salam abg zul

    selamat hari raya... hehehe
    eh betul la mana gi mesti ada virus nie kan??? pelik gak

    BalasPadam
  20. salam zul..terima kasih kerana sudi berkongsi tips yang begini...

    BalasPadam
  21. @akuanakpahang

    Ermmm Yassin...
    seronok dapat membantu
    masaalah aok ni..
    alhamdulillah..

    BalasPadam
  22. Salam...

    Moga sdra sihat hendaknya..

    Terima kasih utk info ini, dah buat tadi blog saya bebas dari malware..

    BalasPadam
  23. Terime kaseh info.Bagus amat weh

    BalasPadam
  24. terima kasih

    nanti nak pi buat gak

    BalasPadam
  25. thank you for the tips. selama ni tercari-cari mcm mn nak check malware tu.

    BalasPadam
  26. salam,
    semalam saya dah cuba..
    harap2 semua ok..

    BalasPadam
  27. trm ksh ngan matlumat, blog sy ada gak ke ye huhuu

    BalasPadam
  28. salam,

    terima kasih di atas perkongsian :)

    BalasPadam
  29. @Papa Hero

    Setakat ini saya pun fail
    bab add DNS tu..he he..
    maaf tak dapat membantu

    BalasPadam
  30. Salam..
    Abg Zul.. maaf.. lama juga saya tak singgah sini..
    terima kasih atas tips yang berguna ni..
    memang sangat diperlukan dalam saat2 begini..
    tadi baru aje nak update blog..
    Login masuk aje dah ade warning malware kat draft..
    pelik saya.. selalunya warning tu keluar kat HOME..
    tapi saya redah aja.. kalau tak redah macam mana nak update blog..

    pelik ya.. nape menjadi2 sangat serangan malware ni? saya rasa ni mesti kes pengangguran yang banyak ni.. ramai sangat orang tade keje.. tulah dia duk wat keje2 yang tak berfaedah...

    BalasPadam
  31. Aku surf blogspot ramai affected malware kalau yang kena personal hosting boleh kena affected juga ke

    BalasPadam
  32. @akubiomed

    Ermmm..rasanya boleh kena
    juga sebab ianya berpunca
    dari link iklan di INNITY
    setakat ini ada satu dua blog
    hebat pun terkena juga..

    BalasPadam
  33. abg zul.. terima kasih..
    nanti saya akan cek semula link list saya..
    nampaknya musim amukan malware...
    banyak juga blog yang terkena..

    BalasPadam
  34. macam2 yea sekarang.mybe innity tak ramai orang pakai lagi

    New Entry "Video-Video Kelakar"

    BalasPadam
  35. Salam..

    Terima kasih bro zul atas tips.. sangat bermanfaat ;)

    BalasPadam
  36. thanks for info..tapi innity jer ke..nuffnang ke? advertlets ke? adsense semua takde kan..?

    BalasPadam
  37. @mizzura

    Harap pengiklan lain
    tak de yang kena
    kalau tidak kita
    semua bungkus
    he he..

    BalasPadam
  38. @Ustaz Love

    Semoga dapat membantu
    mana yang terkena
    malwares tu..kesian jugak

    BalasPadam
  39. @pawaka19

    Bukan mel..malwares attack
    blog yang ada ramai pengunjung

    BalasPadam
  40. owh ho.. macam tuh... harap2 pihak innity cepat solvekan prob nie..

    BalasPadam
  41. thnkz tips yg berguna! wlpn sy x kena lagi tp kena waspada.. thnkz! menarik tips2 ni..

    BalasPadam
  42. panduan yg sgt berguna

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA

Carian Blog