Zaman Berubah Manusia Berubah




Salam aok me? Di keheningan pagi ni selepas koi membelek-belek album lama koi terjumpalah sekeping gambar lama koi sekitar 23 tahun dulu..koi perhati-hatikan..koi belek-belek manusia memang berubah rupa paras dan bentuknya..mengapa? koi bertanya diri sendiri?



23 tahun adalah satu jangkamasa yang agak lama.. dalam masa tersebut berbagai peristiwa hidup..pahit dan manis terpahat di hati..ada yang koi kenang..ada yang koi cuba melupakan..tapi kenangan tetap kenangan manusia pasti mengingatinya..mungkin kita terlupa tapi ada insan lain yang mungkin mengingatinya peristiwa atau kenangan antara mereka dan kita.




Jika dulu untuk orang mengenali zulkbo orang akan meneka-neka kerana ada ramai zul di kalangan rakan sekampung koi jadi panggilan terbaik untuk mengenali koi di gelar "zul spek" sebab koi pakai cermin mata sejak darjah 4 lagi..koi antara orang pertama yang bercermin mata di sekolah rendah koi tu..itupun bantuan kerajaan sebab memang mata koi rabun dari kecil mak koi bagitau..

Dalam nama "zul spek" tu ada lagi yang masih tak boleh tangkap siapa? maka di tambah lagi..ooooooo... zul yang "kurus" tu ke?maka cepat lah menangkap mereka siapa koi..he he..sekarang tidak lagi selalunya orang kenal koi zul yang mana? "zul spek" lagi tapi yang berbadan "gempal" pulak..ha ha..sudah terbalik "upside down" orang puteh kabor..he he..tapi koi tak kesah.

Terfikir oleh koi dalam masa 23 tahun akan datang bagaimana lah rupa koi masa tu..hanya Allah yang mengetahuinya..itupun jika di panjangkan umur..wallahualam..
Wassalam.
Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Ahad, Mei 02, 2010

29 Komen:

  1. salam
    encik zul. memang lain giler...
    haha... zaman kurus dan tak kurus...
    rambut pun mula gugur... huhu... =)

    BalasPadam
  2. lain... memang lain bang... tapi spek tetap spek... heheh..

    Semoga dipanjangkan usia untuk terus bersama NYA.

    Ameen Ya Robb..

    BalasPadam
  3. Salam zul..gitulah zaman merubah segalanya. Kawan dah berumo sikit baru pakai cermin mata. rabun ketia usia nok tua gamoknya hehehe...

    BalasPadam
  4. Salam Abg Zul...
    koi rase 23thn lg aok kurus semula..
    still pakai spek tp uban dah mula tumbuh...
    hehehe...

    p/s - ace up gambo aok mase baby..

    BalasPadam
  5. wah, kuruihnya... hihi.. semoga panjang umur dan dalam keberkatan Ilahi..

    BalasPadam
  6. salam sejahtera..
    hensemnye..
    sekarang pun hensem jugak.

    cume ada perubahan sikit..
    ayah saya dulu pun kurus sangat..
    macam lidi.. sekarang dah lain rupanya..

    orang berkaca mata ni selalunya bijak.

    BalasPadam
  7. Tanpa Nama02 Mei, 2010

    salam zul..memanglah masa muda mana tak kurusnya ..makan bersukat..takut tak handsome..hehe..tapi bila dah berusia sekarang handsome masih ada,spek tetap ada dan bila 23 tahun akan datang spek tetap ada, mungkin perut akan kedepan sikit,rambut agak nipis n beruban...macho masih asa tapi macho cara tualah..hehe..itu semua tak penting ,yang penting sihat n bertambah imannya sebagai bekal kesana kelak.

    BalasPadam
  8. sama tapi berbeza.... :)

    kurus vs gempal....
    tp, tetap ngan spek....

    BalasPadam
  9. zul memang nampok lain, masa dulu2 org selalu pangge koi anok cina, haha masa kecik2 tu memang maroh kala org ejek tp bila dah dewasa rasa biasa dah.

    BalasPadam
  10. ish2..kurusnye before kawen..da kawen da berisi sikit..hehehe..nape laki sume cmtu ey afta kawen?hehehe..:P

    BalasPadam
  11. zaman berubah, manusia berubah
    ( fizikal )....tapi hati tetap sama! bila berjumpa kawan2 lama...perangai seperti masa sekolah dulu2! kami ade jugak buat reunion old classmates....bila jumpa memang lah berubah...bila cite2 kisah2 sekolah...seronoknya! macam nak back to nature

    BalasPadam
  12. hamboiiiii...kurusnya masa2 remaja.....

    BalasPadam
  13. zaman je berubah..hidup harus tegar!=)

    BalasPadam
  14. Yup ! sekarang nampak lebih matang dan menyakinkan .

    and... saham pun naik !

    muahahaha

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum, en zul, lain bete gambo aok masa remaja yek...cuma cermin mata aja yang tak lain,
    keh dulu masa sekoloh pakai spek mata juga, tapi bila dah tua ginih tak rabun pulok, tak payoh pakai spek mata lagi, terbalik pulok, upside down kata orang putih...hehehe.

    BalasPadam
  16. tak de mende yang tak penah berubah...pasti akan berubah walaupon sikit... 23 tahun akan datang...dah ade cucu barangkali...huhu...

    BalasPadam
  17. mmg lain le, dlu muda tp skrg lagi muda ekeke..

    BalasPadam
  18. adat le bang...fizikal berubah tu biase...yg sikap takmboh berubah tu yg luar biasanya..

    BalasPadam
  19. salam tuan rumah..setiap orng mesti akan berubah..dan jangka masa itu jika pandai dimanfaatkan akan memberikan kematangan akal kepada kita.


    hmm..dlu sy pernah bwt teknik ni..tp sekejap shja..mungkin 3-4tahun..tiap2 tahun sy akan ambil gambar passport untuk disimpan..dan kemudian bila dikumpulkan sy akan dpt melihat perubahan wajah sy dr tahun ke tahun..cbe la tuan..menarik..hehe

    BalasPadam
  20. salam..wah berbeza benar zaman dulu dgn yang sekarang. abah saya pun zaman muda2 kurus je. bila dah berusia ni makin comel heheee

    BalasPadam
  21. samala..zulkbo dulu mel sekolah dulu kurus je...susah btol nak maintain body ni..

    BalasPadam
  22. Abg pakai suar pink ek.. hehe comel!

    BalasPadam
  23. salam akhi Zul..

    bila ummi masuk blog ni dah ada plak 23 ulasan , suatu kbtulan..

    semoga 23 th lg masih sihat dah bercucu kot masa tu..

    semoga dipanjangkan usia kita semua di dalam iman. ameen

    BalasPadam
  24. wah..memang nostalgia lah bro... macho tuh.. sekarng lagi.. segak.. :-)

    BalasPadam
  25. abg masa muda2..perghh...dasat.....skrg pon muda lg....tmbh umo skit aje tu..hehe...

    tapi abang tetap hensem,kacak,macho dan bergaya!

    BalasPadam
  26. gmbr2 nostalgia erk...
    kurus nya time pkai seluar merah tu hehehhe...

    tp still nmpak muda lg... ;)

    BalasPadam
  27. nampak macam budak baik je...kita pun suka juga tenguk gambar kita dolu dolu ( sambil berangan nak muda balik)

    BalasPadam
  28. Salam Zul..Gambar yang atas tu masih teruna suci lagi tu..

    BalasPadam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA