Akhirnya Aku "Membunuh"..


Salam aok me?..tajuk mau gempak..hu hu..sekadar berkongsi pengalaman..kesinambungan dari entri rakan blogger Puan Ieda Al-Habsyi yang amat fobia dengan cicak ni..cicak memang binatang yang seringkali terdapat di rumah..jadi sedikit sebanyak kita memang tak boleh lari dari berhadapan dengannya.

Rumah koi juga tak lepas dari binatang ini..memandang agak banyak juga jadi koi mengambil alternatif bagaimana nak membunuhnya..koi gunakan penyembur cicak yang ada terjual di pasaran..pun tak berkesan..satu hari koi di rekemen oleh seorang jurujual..perangkap cicak..ini lah hasil pertama koi pada satu malam. 

 
Berumpankan sedikit maruku dan gula-gula "sugus" anak koi.. setakat ini ada dalam 15 ekor cicak rumah yang berjaya koi bunuh bila "mereka" melekat pada gam perangkap cicak itu..he he..Wassalam.


Sedikit Tazkirah..

عَنْ أُمُّ شَرِيك رضي الله عنها قَالَتْ :
أَمَرَ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم بِقَتْلِ الْوَزَغ ، وَقَالَ : كَانَ يَنْفُخُ عَلى إبراهيم عليه السلام
(
متفق عليه)
Daripada Umm Syarik Radiyallahuanha katanya :
“Rasul Allah s.a.w memerintahkan supaya membunuh cicak. Baginda bersabda : Cicak meniup (Api yang membakar) nabi Ibrahim a.s”
Hadis Riwayat Imam al-Bukhari (No.3307).. Imam Muslim(No.2237)
عن عائشة رضي الله عنها ، عن النبي صلى الله عليه وسلم قال :
إنّ إبراهيم لَمَّا أَلْقَي فِي النَّار ، لَمْ يَكُنْ فِي الأرْضِ دَابَّة إِلاَّ أَطْفَأت النّارَ عَنْهُ ، غَيْرَ الْوَزَغ فَإِنَّهَا كَانَتْ تَنْفُخُ عَلَيه
(
رواه ابن ماجه وأحمد)
Daripada Aisyah Radiyallahuanha daripada nabi s.a.w bersabda:
“ Ketika nabi Ibrahim dicampakkan ke dalam api, semua binatang di muka bumi berusaha memadamkan api kecuali cicak. Ianya meniup api
( supaya marak)”
Hadith riwayat Imam Ibnu Majah ( No.3231) dan Imam Ahmad



Posted by: Zulkbo zulkboCom Zulkbo Blog Updated at : Selasa, April 06, 2010

38 Komen:

  1. salam...
    dulu mase kecik2 koi ckup suke melastik cicak...
    tp koi geli nk pegang, bila jatuh jer adik koi tlg buang...huhuhu...kdg2 ekor jer putus,tergedik2 atas lantai...skrg ni mak gune perangkap cicak mcm aok gune tu...berbaloi2...

    BalasPadam
  2. hhuhuhu!! bro, terkejut ieda tengok cicak dalam pic tu! geliiii, hehhehe!!! sungguh bagus la perangkap tu :) eh, sugus menjamu mata cicak, dah lama tak makan, hehehee :)

    BalasPadam
  3. salam rodong,
    koi pun tak suka cicak sebab tahi dia sepah2, rumah jadi kotor
    teringat lak, kat kpg bila guna kertas pelekat lalat tu, bukan setakat lalat yg lekat, cicak pun lekat sekali daaaaaa, heeee..
    geli....

    tapi kenapa budak2 suka cicakman?
    bukan ke depa diajar oleh kru bahawa cicak tu hero?
    egegegeg

    BalasPadam
  4. Molek kata dik org membunuh cick nei boleh dpt pahala akan tertapi ada pendapat mengatakan bagaimana cara kita membunuh cicik tersebut kalau sekali das lastik tidak menyeksa binatang itu mungkin pahalanya 100% milik kita, akan tetapi jika ada unsur menyeksa... harus tak dapat lalu akan pahalanya itu pendapat sesetengah org.

    kawan menyampaikan aje..apaun mmg bagus membunuh cicok nei. Kawan selalu guna lastik getah para tu hok dipintal-pintal tu kompon sekali kena terpukang dia hehehe...

    BalasPadam
  5. Tak suka cicak. Auw! geli u

    BalasPadam
  6. bunuh jgn x bunuh....

    BalasPadam
  7. byk aok dpt cicak, blh wat gulai seperiuk..hehe

    :D

    BalasPadam
  8. heheheh memang tajuk gempak... cam ganas ....
    owhhh tak pe gak kot... traning untuk pergi jihad... mana tahu ade seru ke...heheheh

    BalasPadam
  9. salam,

    kucing lebih berkesan bro........

    BalasPadam
  10. Aduh Zul..saspen2 ingat aok membunuh apa tadi..

    BalasPadam
  11. salam zul..makcik nak beli jugalah ubat ni..apa namanya..rumah makcik pun ada cicak ni geram betul hari2 kena sapu tahinya..

    BalasPadam
  12. ish... gelinya kwn tgk cicok2 tu.. eeiiii

    BalasPadam
  13. zul,
    jom kita jadi agen jual bende ni kat jengka/ temerloh. ke... byk dh jual?

    BalasPadam
  14. Dulu time kecik-kecik selalu lastik ngan getah .

    Tapi .

    Ekor dia jek yang jatuh !

    muahahaha

    BalasPadam
  15. haha tahniah.. sama lw kita sy berjaya jd pembunuh gak bunuh lipas n lipan ngeh ngeh

    BalasPadam
  16. Aslmkm.
    Saja jalan ni ... ish, cite cicak pulak! Umah Kak G cicak selalu cepat lari bila nampak kita org ... tak tahu pulak nape ... gerun agaknya! :)
    Kak G sebenarnya tgh mengetes ni ... tak tahu nape blog sendiri meragam ... streamyx ke google ke bloggers link? ... ilang pulak sebahagian komen yg malam td, pelek tak? Celcom broadband OK?

    BalasPadam
  17. ALAMAK!!!
    tersibuk la pulok hari ni
    koi akan buat ziarah selepas pukul 11mlm
    ni blog rodong pengomen sekalian..terima kasih
    amat koi hargai komen2 anda....

    BalasPadam
  18. salam sejahtera...
    masya-alllah..
    banyaknya cicak.. berkesan sungguh..
    saya memang fobia sangat dengan cicak.
    kalau nampak cicak mesti jerit..
    seolah-olah cicak tu lebih besar dari saya..
    padahal punylah kenit cicak tu..
    berapa ringgit ya produk tu dan boleh dapatkan kat mana?
    rumah ni banyak cicak..
    tak aman..
    akak saya pun suka bunuh cicak..
    dia spray dengan shieldtox dan sedut cicak tu dengan penyedut hampagas..terus lenyap dari pandangan mata..

    BalasPadam
  19. kat rumah sy,byk lipas la pulak..macam2 cara dah cuba nak bunuh lipas tp still ada..ish3..

    BalasPadam
  20. bunuh cicak tak pe..dpt phale...

    BalasPadam
  21. haku pernah tembak cicak guna senapang ceri.. bersepai badan dia..huhuu

    BalasPadam
  22. zul
    haa kan da dapat ..
    makin lama makin tak ramai la cicak te..

    BalasPadam
  23. 1.MAK CIK YAM
    2.ANN FRENDLY
    >>>
    Produk tu nama FAMILY FLY TRAP..
    ada di jual di pasaraya Tesco
    RM 4.90 ada 3 keping..bolehlah tangkap
    dalam 20 ekor..he he

    BalasPadam
  24. salam..
    nmpaknye kne g cri gak la produk tu.. kat umh ni byk sgt cicak..

    ** bru jer plan nk g cari FAMILY FLY TRAP, dh keluar sekor dri celah2 kotak ni.. huhuhuhu

    BalasPadam
  25. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  26. Koi pun nak try jenama nie...

    BalasPadam
  27. pahala free...tapi jangan diseksa binatang,, bunuh cepat-cepat.

    BalasPadam
  28. ee jahat yer cick tu.. org padam, dia bagi marak.. nanti ko cicak.. CP tangkap, CP bakar mcm panggang ayam, hahahaha..

    BalasPadam
  29. salam,
    qellissa x takut cicak..tp geli....=)sian pulak tgk dia mati cenggitu..hihihi

    BalasPadam
  30. bela la kucing kt umoh,gerenti xde cicok tp jgn bela kucing parsi,dia maleh sket nk nangkap cicok..Bela kucing tempatan :)

    BalasPadam
  31. salam rodong,
    uh uh... kawan koi pembunuh ke?


    larik!!!!






    tak mo kawan dah,
    lalallaal..

    =p

    BalasPadam
  32. cicak ni memang dibenci ramai orang
    ABu Luqman

    BalasPadam
  33. salam bro.. taktik guna gam ni pon ok, tapi nak cara lebih mudah dan cepat, kat rumah, aku gunakan sebotol racun.. halakan bau tu pada cicak, memang laju je dia hidu dan jilat, after 5 seconds, dia akan jatuh dan maut.. hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  34. sy nk beli perangkap cicak (kertas gam ) tu kat mana??? apa nama dia?

    BalasPadam
    Balasan
    1. "Family Fly Trap"
      Beli kat Tesco rasanya
      dulu...

      Padam

PERKONGSIAN MENARIK LAMAN BLOG LAIN JANGAN LUPA BACA